Koffiedik inzamelen; van prut naar product

Leestijd: 4,5 minuut

Als koffieleverancier weten we een ding zeker; waar koffie gedronken wordt van koffiebonen of freshbrew, is er ook koffiedik. Koffieprut dus. Afval, denk je wellicht. Maar dat hoeft het niet te zijn. Koffiedik is een waardevolle grondstof die je kunt recyclen. Zonde dus om weg te gooien, en dat hoeft nu ook niet meer. We komen het graag bij je ophalen.

1 kg koffiedik bespaart de CO2-uitstoot van 7 km autorijden!

Koffiedik is afval waar je eigenlijk niet over nadenkt. Maar als je dat wel doet heb je minder afval, minder CO2-uitstoot en draag je bij aan de circulaire economie. Want koffiedik die nu niet meer bij het restafval komt, bespaart per kilo koffieprut 775 gram CO2. Dat is net zoveel CO2-uitstoot als een auto die 7 kilometer aflegt!

Bron van voedingsstoffen en grondstoffen

Waar koffiedik goed voor is? Eigenlijk voor heel veel. Het zit vol voedingsstoffen voor planten. Er worden bijvoorbeeld paddenstoelen en oesterzwammen op gekweekt. Het is een praktisch middel tegen ongedierte en helpt het tegen vieze geurtjes. Maar ook is het een grondstof voor heel veel producten. Wist je bijvoorbeeld dat van koffiedik scrub of zeep gemaakt kan worden? Dat het ook gebruikt wordt voor koffiekaarsen? En dat het een grondstof is voor bioplastics, brandbare bio-pellets en briketten die gas kunnen vervangen?

Ook goed voor je ISO-normering of Green Key-certificaat

Koffiedik is dus geen restafval maar een grondstof. En die willen we niet zomaar laten verdwijnen. Daarom gaan we het inzamelen. Dat doen er al meer, maar wij zijn de eerste in Nederland die ook koffiedik ophalen onder de 50 kg per maand. Waarom? Omdat het past bij onze MVO-aanpak. We dragen namelijk zo positief bij aan het milieu, benutten de grondstoffen optimaal, besparen CO2 en helpen onze klanten om hun doelstellingen te bereiken. Want ondernemers die koffiedik laten inzamelen voor recycling, kunnen hiervoor punten krijgen voor een ISO-normering of een Green Key-certificaat.

Enthousiast in Breda

Het inzamelen van koffiedik doen we nu in heel Nederland. In de regio Breda waar we zijn gestart, was het direct een daverend succes. Koffieleverancier Robbie van Meggelen is er heel enthousiast over, net als vrijwel al zijn klanten. “Het is een echt voordeel voor de klant, ze helpen mee aan een beter milieu zonder dat het ze moeite kost. En ze hebben ook nog eens minder afval.” Ook voor zijn regio zelf is hij blij met dit initiatief: “Door dit te regelen doen we zelf heel duidelijk iets voor de maatschappij, het milieu en onze klanten. Het is fijn dat we hier zo concreet aan kunnen bijdragen.”

Koffiedik inzamelen, hoe werkt dat?

Het inzamelen van koffiedik klinkt misschien omslachtig, maar niets is minder waar. Het gaat eigenlijk heel eenvoudig: 

  • Meld bij je koffieleverancier dat je ook koffiedik wil inzamelen
  • Fortune Coffee regelt het contract met de afvalverwerker en plaatst het inzamelpunt in je bedrijf (een kliko of een bak) 
  • Bij elke nieuwe levering koffie wisselen we de volle kliko of bak, om voor een lege 

Het enige wat jij dus hoeft te doen, is het koffiedik in deze bak te gooien in plaats van bij het restafval. That’s it!

Forse besparing op afvalstoffenbelasting

Voor het ophalen en het verwerken van dit afval, rekenen we alleen statiegeld voor de kliko of de bak waarin koffiedik wordt verzameld. Lever je die later weer netjes in, dan krijg je dat terug. Bovendien bespaar je hierdoor op de afvalstoffenbelasting. Wel zo prettig als je weet dat die de laatste jaren fors gestegen is!

Geen deksel, geen schimmel

De keuze tussen een kliko of een bak is afhankelijk van hoeveel koffieafval je hebt. De koffieleverancier kan dit gemakkelijk voor je uitrekenen. Een kliko is altijd met een deksel, een bak is zonder maar kan eventueel met deksel geleverd worden. Toch raden we je aan om geen deksel te gebruiken of die open te laten staan. In koffieprut zit namelijk altijd vocht. Sluit je de bak of kliko af, dan ontstaat er schimmel. In praktijk blijkt dat bij een open bak of kliko dat vocht verdampt en er geen schimmelvorming is en nauwelijks geurtjes.

Gaat jouw bedrijf ook koffiedik recyclen?

Wil je ook minder afval in je bedrijf en meehelpen aan het recyclen van koffiedik? Kies dan voor het inzamelen van koffiedik en vertel dat aan je koffieleverancier! Hij regelt het voor je. En heb je nog vragen hierover, dan kan hij ze ook voor je beantwoorden. Doe jij ook mee?