Koffiegeschiedenis: van verbod tot de lekkerste koffiebonen

Leestijd: 4 minuten

 

De geschiedenis van koffie is niet zo eenvoudig als velen denken. Tussen het moment dat de koffiebonen werden ontdekt en uiteindelijk in Europa populair werden, heeft het veel tegenstand moeten overwinnen. Met succes gelukkig, want wie weet wat we anders nu hadden gedronken als we wakker worden of aan het werk zijn?!

Waar komt koffie vandaan?

Zoals we eerder al vertelden werd koffie rond 300 ontdekt door een geitenhoeder in Ethiopië. Eeuwen later werd het steeds bekender en kwam het ook in Europa terecht. Maar daar werden de koffiebonen niet meteen overal enthousiast ontvangen.

Koffieverbod

Buiten Europa maar niet minder opvallend, was de reactie in Mekka toen koffie daar z’n intrede deed. Men dacht dat het drinken van koffie radicale ideeën zou stimuleren. Om die reden werd het in 1511 verboden. 30 jaar lang hebben wetenschappers en juristen gedebatteerd waarna het verbod werd opgeheven. In Constantinopel, tegenwoordig Istanboel, werd het drinken van koffie in 1623 verboden door sultan Murad IV. Zogezegd om het volk te beschermen tegen de schadelijke effecten maar aangenomen wordt dat het was omdat de koffiehuizen drukker bezocht werden dan de moskee.

Pauselijke zegen

Ook in Europa zelf waren er landen die bepaald geen fan waren van koffie. Zoals in Italië. De geestelijken daar beweerden dat het een satanische drank was en wilden daarom een verbod op deze drank. Maar nadat paus Clemens VIII zijn zegen erover uitsprak, ontstonden juist overal in Europa koffiehuizen.

Overdosis koffie

Met de verspreiding van koffie door Europa kwam het ook in landen waar ze in het begin nogal wantrouwig tegenover deze warme drank stonden. Zoals in Zweden. Daar werd koffie in 1746 verboden. De Zweedse koning Gustav III beval dat veroordeelde moordenaars koffie moesten drinken. Artsen controleerden vervolgens hoe lang het duurde voordat ze stierven aan een overdosis koffie.

Economie en samenzweringen

Ook in Duitsland en Engeland werd koffie verboden. Frederik de Grote verbood het in Duitsland uit angst om voor economische effecten als koffie werd geïmporteerd. En in Engeland werd het door de Engelse koning Charles II verboden omdat hij dacht dat zijn volk in de koffiehuizen bijeenkwam om tegen hem samen te zweren.

De lekkerste koffie, van versgemalen koffiebonen

Al die verboden zijn gelukkig verleden tijd en al eeuwenlang is koffie een populaire warme drank. Wil jij net als die mensen voor jou ook genieten van goede koffie? Dan kies je natuurlijk de lekkerste koffiebonen voor jouw koffieautomaat. Want de meesten vinden dat de lekkerste koffie, die van versgemalen koffiebonen is.

Maalgraad en herkomst

Om van koffiebonen de lekkerste koffie te maken, is het belangrijk dat je de juiste maalgraad kiest, een koffiemelange neemt die het beste past bij jouw smaak en zorgt voor koffiebonen van goede herkomst. Algemeen wordt aangenomen dat de beste koffiebonen uit Afrika en Zuid-Amerika komen. Je vindt daar verschillende varianten van in ons assortiment.

Branding en melange

Heel bepalend voor de uiteindelijke koffiesmaak is de mate van branding. Hoe steviger de koffie moet zijn, hoe zwaarder die gebrand wordt. Ook de samenstelling van de koffiebonen is van invloed. Neem je een koffie van enkel Arabica koffiebonen, dan is die veel milder van smaak dan een melange van zowel Arabica als Robusta.

Koffiemachines voor bonen, bij Fortune Coffee

Bij Fortune Coffee vind je niet alleen de lekkerste koffiebonen, wij hebben ook koffiemachines voor bonenkoffie. Test zelf welke jou het beste bevalt; de koffieleverancier bij jou in de buurt adviseert je graag welke automaat geschikt is voor jouw bedrijfssituatie en die ook past bij jouw wensen. En wil je meerdere soorten koffiebonen uitproberen? Dan kan dat ook! Vraag het hem gerust, hij kan je er nog veel meer over vertellen.