Kop koffie: Wiener Melange

Leestijd: 5 minuten

 

In aanloop naar de feestdagen verwennen we onszelf wat vaker. Iets lekkers bij de koffie, een wat romiger nagerecht, een extra chocolaatje. Nu mag het even, toch? Dit is dus ook de perfecte tijd voor een Wiener Melange. Een wat minder bekende koffie, maar wel een hele luxe. Daarom in de reeks over koffiesoorten, alles over de echte verwenkoffie: Wiener Melange.

Koffie uit…. Wenen!

De herkomst van de Wiener Melange is niet heel verrassend: deze koffie komt uit Wenen. Dit Oostenrijkse recept werd voor het eerst geschonken in de Weense koffiehuizen. Daar noemen ze het overigens gewoon een Melange.

Speciale koffie

In een echte Wiener Melange zit koffie, chocolade, een eidooier en slagroom. Die eidooier ontbreekt overigens tegenwoordig meestal. Maar zelfs zonder dat ei is een Wiener Melange een aanrader. Het is een romige, zoete koffie waar sommigen ook een scheutje cognac of honing aan toevoegen. Deze Wiener Melange is een bijzondere mengeling van warm en koud, zoet en bitter. Een echt speciale koffie dus!

Zo maak je de Wiener Melange

De originele Wiener Melange maak je als volgt:

• Meng 150 ml zwarte koffie (of espresso) met 70 ml melk en verwarm het. Let op dat het niet gaat koken!

• Meng 1 eidooier met 1 theelepel bruine basterdsuiker en roer dit goed door elkaar

• Terwijl je blijft roeren, giet je het koffie-melkmengsel bij de ei-suikermix

• Maak de koffie af met 50 ml slagroom (zelf geklopt als het even kan natuurlijk)

• Strooi tenslotte nog wat bittere of extra pure chocoladerasp over de slagroom en serveer het met een lange lepel

Rauw ei in de koffie? Let dan op!

Zoals gezegd is het toevoegen van een ei niet nodig, de koffie is van zichzelf al romig genoeg. Maar doe je dat wel, let dan goed op dat je enkel verse eieren gebruikt. De Wiener Melange wordt in dat geval, vanwege het gebruik van een rauw ei, afgeraden voor kinderen, zwangeren en mensen met een verlaagde weerstand.

Halfhoog glas

Een Wiener Melange serveer je het beste niet in een gewoon koffiekopje, maar in een halfhoog glas. Doordat de koffie met de melk is verwarmd en gaat schuimen, krijg je mooie kleurschakeringen tijdens het opschenken. In een glas zie je dat goed waardoor het nog leuker is om te serveren, en om op te drinken!

Wiener Melange, of cappuccino?

Vind je de cappuccino verdacht veel op de Wiener Melange lijken? Dan kan dat wel kloppen. Algemeen wordt aangenomen dat de cappuccino een variant is op de Kapuziner Kaffee uit Wiener, die bestond uit koffie met room en suiker. En bestel je in Oostenrijk nu een cappuccino, dan kan het zomaar zijn dat je een koffie krijgt met opgeklopt eiwit en chocoladekrullen.

Wiener Melange uit de koffieautomaat

Ook bij de koffieautomaat kun je een Wiener Melange krijgen. Dat zijn dan wel de grote, professionele koffieautomaten voor op het werk. Deze automaten hebben een ruimer aanbod van koffiesoorten. De automaten-Wiener bevat natuurlijk geen eidooier of echte slagroom. Toch is ook deze koffie heel smakelijk. De slagroom wordt namelijk vervangen door een romige, zoete topping wat zorgt voor een heerlijk volle, luxe koffie.

Wiener Melange op het werk?

Wil jij jouw collega’s, medewerkers en klanten graag een speciale koffie kunnen voorschotelen? Vraag dan eens naar de koffieautomaten waar je een Wiener Melange mee kunt zetten. De koffieleverancier bij jou in de buurt weet precies met welke automaten dat mogelijk is en welke daarvan geschikt zijn voor jouw bedrijf.