Duurzame koffieautomaat: wel eco-mode, maar geen A++?

Leestijd: 5 minuten

 

Een zuinige koffieautomaat is dubbel zo fijn: lekkere koffie zonder dat je energierekening door het dak gaat. Maar wie zoekt naar zo’n duurzame koffieautomaat zal al snel zien dat je moet kiezen: met eco-mode of een A++-energielabel. Terwijl een eco-mode er toch voor zorgt dat die koffieautomaat zuiniger in verbruik is… Vreemd, toch? Ja, en nee. We zochten het voor je uit.

EMP: Energielabels bepalen

Energielabels zijn wel bekend: hoe zuiniger in verbruik, hoe hoger het label. Voor vending machines zoals de koffieautomaten zijn er energielabels van G, zeer onzuinig tot A++, heel zuinig. Om de koffieautomaten onderling te kunnen vergelijken, ook als ze van verschillende leveranciers komen, heeft de European Vending Association (EVA) een protocol opgesteld om het energielabel per automaat vast te stellen, het Energy Measurement Protocol (EMP). Tijdens elke stap wordt het verbruik en soms de tijd of temperatuur bepaald. De waardes die daaruit komen, bepalen het energielabel.

Hoeveel energie verbruikt een koffieautomaat?

Het hele protocol om het energielabel van een koffieautomaat te bepalen, bestaat uit 7 stappen. Per stap wordt het verbruik in die fase bepaald, zoals bijvoorbeeld hoeveel energie gebruikt wordt tijdens de uitgifte van een drankje. Naast het energieverbruik wordt ook gekeken naar het type machine, gerangschikt op basis van het aantal kopjes dat ongeveer gezet kan worden. In totaal zijn er 4 types, van een gewone koffieautomaat die op het aanrecht staat tot de hele grote automaten die op de grond staan en maar liefst 50 liter drank per dag kunnen uitgeven.

Idle mode

Het energielabel laat dus zien wat het energieverbruik tijdens het gebruik is, maar alle koffieautomaten staan ook heel vaak aan zonder dat ze een drank uitgeven. Dat is overigens geen stand-by of eco-stand. Deze fase wordt ook de ‘idle phase’ of ‘idle mode’ genoemd. Dit wordt niet meegenomen in de bepaling van het energielabel maar is natuurlijk wel van invloed op het energieverbruik. Daarom wordt de ‘idle mode’ apart genoemd op het energielabel.

Eco-mode

Steeds meer koffiemachines hebben ook een eco-mode. Een stand waarbij de automaat vanzelf in de energiebespaarmodus gaat als die gedurende een langere tijd niet gebruikt wordt. Een heel belangrijk aspect om energiezuinig te zijn. Maar… niet alle apparaten hebben dit. En bij het vaststellen van het protocol (EMP) was deze optie nog niet zo standaard dat het meegenomen is in de meting. De koffiemachines die de energiezuinige eco-mode hebben, hebben daardoor nu geen A++-energielabel. Omdat het onderdeel wat ze in praktijk juist zo zuinig maakt, geen deel uitmaakt van de beoordeling.

Standaardisatie?

Wel eco-mode maar geen A++. Dat is natuurlijk best tegenstrijdig. Wij gaan er echter vanuit dat dit tijdelijk is. Het EVA heeft in de laatste meeting besloten dat het huidige protocol nog niet aangepast hoeft te worden. Op dit moment werkt het CENELEC (het Europees Committee voor elektrotechnische standaarden) namelijk aan een standaardisatie van de berekening van het energieverbruik van professionele koffieautomaten. Het kan zijn dat de vending machines daar ook bij gaan horen. Totdat dit bekend is, zal het EVA geen aanpassingen doen in het EMP. Daarna zal het protocol door een van beide alsnog bekeken worden waarna de eco-mode wellicht wel wordt meegenomen in de meting.

Hoe gebruik je dan het energielabel bij koffieautomaten?

Zo’n energielabel geeft momenteel dus geen compleet beeld over het werkelijke energieverbruik. Maar als je weet dat je de koffieautomaten met en zonder eco-mode niet met elkaar moet vergelijken, dan is het wel een goed hulpmiddel. Bovendien is het logisch om aan te nemen dat een automaat met eco-mode, de stand waarbij de koffiemachine dus eigenlijk uit staat, minder energie verbruikt dan een koffieautomaat zonder.

Veel energiezuiniger, dankzij de labels

Overigens is het energielabel wel een heel nuttig middel gebleken in de reductie van energieverbruik. Een Zwitsers onderzoek* liet zien dat nadat het energielabel verplicht werd (in 2015), er veel energiezuiniger koffieautomaten werden ontwikkeld. Voor de invoering van de energielabels verbruikte een koffieautomaat per jaar 180 kWh (2006). In 2018 was dat nog minder dan 50 kWh.

Welke duurzame koffieautomaat past bij jouw bedrijf?

Wil je een duurzame keuze maken bij de aanschaf van een koffieautomaat voor jouw bedrijf? Dan heb je bij Fortune Coffee veel keuze. De meeste koffieautomaten zijn A++ of A+. En binnen het aanbod A+-automaten zijn er dus ook nog verschillende koffieautomaten met een eco-mode. Welke het beste past bij jouw wensen, daar adviseert de koffieleverancier je graag over. Er is er altijd een bij jou in de buurt. Want ook dat is wel zo duurzaam!

 

Bron: *) https://www.eceee.org/library/conference_proceedings/eceee_Summer_Studies/2021/9-products-appliances-ict/energy-efficiency-labels-for-residential-and-commercial-coffee-machines/

Labels: