Stuur jouw koffieautomaat goed op vakantie

Leestijd: 6 minuten

 

Voor de meesten staat de vakantie weer voor de deur. Heerlijk even weg en relaxen. Of je nu in een warm land van de zon en zee gaat genieten, gaat bergbeklimmen of in eigen land blijft, een ding staat vast: na de vakantie wil je op het werk weer heerlijke koffie kunnen drinken! Maar daarvoor is het juiste onderhoud vóór de vakantieperiode, wel van belang.

Dagelijks onderhoud

Normaal gesproken wordt de koffieautomaat dagelijks gebruikt en ook regelmatig onderhouden. Dagelijks moeten de onderdelen schoongespoeld worden met warm water en wordt de binnen- en buitenkant even afgenomen. Het wekelijkse onderhoud is wat uitgebreider. Maar daarmee zorg je er wel voor dat je lang plezier hebt van de koffieautomaat.

Bedrijf dicht?

Is het hele bedrijf dicht tijdens de vakantieperiode? Dan staat de koffieautomaat ook de hele tijd stil. Het is dan belangrijk om die automaat nog een goede onderhoudsbeurt te geven net voordat je het voor zo’n lange periode uitschakelt. Zodat die na de vakantie weer goed opstart en lekkere koffie schenkt, en daarmee het hele bedrijf ook goed kan opstarten!

Onderhoud voor de vakantie

Het onderhoud voor de vakantie is grotendeels gelijk aan het wekelijkse onderhoud wat anders ook al gedaan wordt. De onderdelen worden dus gereinigd, de automaat wordt van binnen en buiten schoongemaakt met een vochtig doekje en met een speciaal spoelprogramma worden de verschillende onderdelen en leidingen even extra schoongemaakt. Ook de brewer en de mixer komen met dit onderhoud nog aan bod. Wil je zeker zijn dat het wat intensiever gereinigd wordt? Dan kun je daarvoor een reinigingstablet gebruiken. Jouw koffieleverancier kan je precies vertellen of dat ook nodig is bij jouw automaat en welke je dan moet nemen.

Instructievideo’s onderhoud koffieautomaten

Met zoveel verschillende koffieautomaten begrijp je dat er ook heel veel verschillende manieren van schoonmaken zijn. Elke automaat heeft toch net weer een andere aanpak daarvoor. Wil je weten hoe je jullie koffieautomaat echt goed schoonmaakt? Kijk dan eens hier op onze site; daar staan voor alle koffieautomaten heldere instructievideo’s waarin stap-voor-stap wordt uitgelegd hoe je die automaat goed schoonmaakt. Voor het vakantieonderhoud van jullie koffieautomaat ga je eerst naar het deel ‘Wekelijks onderhoud’ en zoek dan daar het juiste type koffieautomaat.

Tip 1: Haal de ingrediënten uit de koffieautomaat

Naast het wekelijkse onderhoud dat voor de vakantie gedaan moet worden, is het ook belangrijk dat je eventuele producten die nog in de koffieautomaat zitten, eruit haalt. Zoals de bonen bijvoorbeeld. Bewaar die in een luchtdichte, goed afsluitbare verpakking. Ze verliezen dan minder snel hun versheid waardoor je ze na de vakantie weer kunt gebruiken. Ook alle andere ingrediënten in de automaat kun je het beste eruit halen en apart bewaren.

Tip 2: Zet de koffieautomaat helemaal uit

Vast ten overvloede, maar voor de energierekening is het beter als je na het reinigen de automaat helemaal uitzet. Het duurt dan iets langer om weer op te starten na de vakantie. Maar dat geeft jou de tijd om op je gemak de vakantieverhalen met je collega’s uit te wisselen.

Tip 3: Gebruik minder koffieautomaten

Gaat niet iedereen tegelijk op vakantie maar wordt het wel een stuk rustiger op je werk door de vele vakantievierende collega’s? Dan zet je de koffieautomaat natuurlijk niet helemaal uit. Maar heb je een paar automaten staan, kies er dan voor om de meeste even uit te schakelen. Er wordt dan nog maar één koffieautomaat gebruikt wat beter is voor het energieverbruik, handiger is qua onderhoud en beter is voor de versheid van de ingrediënten. Geef de automaten die je uitzet nog wel even vooraf het wekelijkse onderhoud zoals hiervoor beschreven. En vergeet niet om de ingrediënten uit deze apparaten te halen. Die maak je dan gewoon op in de koffieautomaat die je wel gebruikt.

Terug van vakantie? Zo start je de koffieautomaat weer op:

Terug van vakantie moet je zelf meestal weer even opstarten. Maar dat geldt ook voor de koffieautomaat. Als deze een tijdje uit is geweest, moet je wel even iets meer doen dan alleen de automaat weer aanzetten. Met de volgende 3 stappen is de koffieautomaat weer helemaal klaar om jullie op elk moment van de lekkerste koffie te voorzien:

1. Zet de koffieautomaat weer aan

2. Vul de automaat met alle ingrediënten

3. Draai het spoelprogramma 3x, direct na het opwarmen van de koffieautomaat. Dan is die daarna weer volledig gevuld met vers water.

Bestellen voor onderhoud, koffie of thee? Vraag het jouw koffieleverancier!

Heb je vragen over het specifieke onderhoud van jouw koffieautomaten en vind je het antwoord niet in de onderhoudsvideo’s? Vraag het dan gerust aan jouw koffieleverancier. Ook als je nog zo’n extra reinigingstablet nodig hebt of ander materiaal om de koffieautomaat schoon te maken. Hij kan je precies vertellen wat het beste is voor de koffiemachine bij jullie op het werk. En ga je nu (nog) niet op vakantie? Bestel dan gerust weer nieuwe koffie of lekkere thee bij jouw koffieleverancier, zodat je op het werk even heerlijk kunt genieten van een momentje voor jezelf!

Labels: