Kerstkoffie om van te genieten; kerstrecepten voor koffie

Kerstkoffie om van te genieten

De geur van kerstbomen, kaarsjes en natuurlijk koffie. Het is weer die tijd van het jaar om gezellig bij elkaar te zijn, samen aan tafel of gewoon bijpraten met een goede kop koffie. En in deze maand is het dan wel zo leuk om het extra behaaglijk te maken met een bijzondere koffie. Kerstkoffie dus, een koffie die er feestelijk uitziet en met ingrediënten waar je warm van wordt.

Koffierecepten voor de feestmaand

Zeker in deze tijd van het jaar is koffie niet alleen een ‘bakkie’ voor overdag. Het wordt verwerkt in nagerechten, is kruidig om weer warm te worden of een luxueuze versie om samen van te genieten. Daarom hebben wij twee koffierecepten en een paar kersttips voor de koffie uitgezocht voor deze feestmaand. Geniet ervan!

Romige winterse koffie

Wie een stevige winterwandeling heeft gemaakt, wil weer lekker opwarmen. Dat kan met deze romige winterse koffie, een echte traktatie na stevige inspanning:
Nodig voor 4 personen:

• 120 gram melkchocolade
• 1 tl suiker
• ½ kopje slagroom
• 4 kopjes hete, sterke koffie (bijvoorbeeld Café Felizza)
• stijfgeslagen slagroom
• sinaasappelrasp

Smelt de chocolade en roer de suiker en het halve kopje slagroom erdoor. Klop vervolgens de koffie in kleine beetjes door het mengsel heen. Blijf kloppen tot het romig is. Verdeel de romige koffie over 4 grote koffiebekers en versier het met wat slagroom en sinaasappelrasp.

Kruidige kerstkoffie met een twist

Ok, dit is een volwassen koffie. Maar wie ’s middags met vrienden rond het haardvuur kruipt of ’s avonds een bijzondere koffie wilt serveren, scoort hier zeker hoge ogen mee:
Nodig voor 4 personen:

• 300 ml volle melk
• 1 kaneelstokje
• 2 kruidnagels
• 125 gr chocola puur, in stukjes
• 200 ml slagroom
• 8 espresso’s
• 120 ml Baileys
• cacao of chocoladevlokken voor de garnering

Verwarm de melk maar laat het niet koken. Klop intussen vast de slagroom. Voeg de kruidnagels en het kaneelstokje toe en laat dit zo’n 10 minuten trekken. Schenk vervolgens de kruidige melk door een zeef en roer de stukjes pure chocola erdoor totdat het gesmolten is. Verdeel de espresso’s over de 4 glazen en voeg 30 ml Baileys per glas toe. De chocolademelk komt hier bovenop en wordt afgetopt met slagroom en wat cacao of chocoladevlokken voor de garnering.

Kersttips voor de koffie

Natuurlijk kun je ook jouw gewone koffie met wat slimme trucs snel stylen tot een leuke kerstkoffie. Strooi bijvoorbeeld kaneelsuiker via een vormpje als kerstboom of ster op een cappuccino. Of garneer een latte met een kaneelstokje of zo’n leuke rood-wit gestreepte candycane. En schuiven de kinderen aan? Geef ze dan een heerlijke warme chocolademelk versierd met die kleine marshmallows.

Altijd genieten van koffie?

Wil je niet alleen thuis maar ook op het werk van koffie genieten, dan kun je op de koffieleverancier van Fortune Coffee rekenen. Hij zorgt er altijd voor dat de koffieautomaat goed werkt en dat de koffie tijdig is aangevuld. In december en natuurlijk ook de rest van het jaar. Geniet dus van de koffie, waar, met wie en op welk moment je daar ook even de tijd voor neemt!


Bronnen:
Kruidige kerstkoffie: Foodies december 2009
Romige winterse koffie: De Koffiebar – Sherri Johns