Kop koffie: Cappuccino

Leestijd: 5 minuten

Vraag jij wat jouw collega’s of klanten voor koffie willen, dan is de kans groot dat ze je om een cappuccino vragen. Deze koffiesoort is dan ook torenhoog favoriet en staat bij elke koffieautomaat standaard op het keuzemenu. Daarom in deze reeks over koffiesoorten, nu alle aandacht voor de cappuccino.

1/3e deel koffie

De cappuccino bestaat standaard uit een combinatie van melk, schuim en koffie. In 3 gelijke delen vormt het samen het favoriete koffiedrankje. Toch is niet elke cappuccino hetzelfde. De smaak wordt beïnvloed door de koffie en de melk waarmee je het zet.

Versgemalen koffiebonen

Versgemalen koffiebonen zijn het lekkerste als je een cappuccino maakt, maar dat is geen must. Ook met vriesdroogkoffie of freshbrew kun je een prima cappuccino maken. Het is dan wel belangrijk dat je een sterke koffie daarvoor gebruikt. Zoals een espresso. Die is wat krachtiger waardoor de smaak goed in balans is met de melk en het schuim.

Stevig melkschuim

Een goede laag melkschuim is het kenmerk van een goede cappuccino. Het liefst zo’n schuimrand die blijft staan als je er met een lepeltje doorheen roert. Met een melkopschuimer of een stoompijpje kun je zelf dat stevige melkschuim maken. Je hebt dan wel volle, koude melk nodig. Dat kan houdbare melk zijn of opschuimmelk, maar dat is niet noodzakelijk. Als de melk maar eiwitten en vetten heeft. Die zorgen er namelijk voor dat het schuim stevig en vloeibaar wordt. Een melkvervanger of een magere melksoort kan ook, maar daarmee wordt het lastiger om zelf de gewenste schuimlaag te maken.

Zo schuim je zelf melk

Wil je zelf melk opschuimen met een stoompijpje, dan doe je het beste met koude melk. Let ook op dat je niet te lang doorstoomt, de luchtbellen in de melk worden dan groter waardoor het schuim slapper wordt. Om eventuele grote luchtbellen toch eruit te krijgen, tik je het melkkannetje na het schuimen een paar keer goed op een stevige ondergrond waarna je de melkkan rustig heen en weer schudt zodat de melk gaat ‘walsen’. Daarna kun je de warme melk met het melkschuim over de koffie schenken en je hebt jouw eigen cappuccino gemaakt!

Toppings

Voor een kant-en-klare cappuccino uit de koffieautomaat heb je een topping nodig. Dat is een melkproduct dat bestaat uit melkpoeder. In de koffieautomaat wordt daar water aan toegevoegd zodat het weer melk wordt. Door het bereidingsproces in de automaat wordt deze melktopping opgeschuimd waardoor je alsnog het lekkere melkschuim voor je cappuccino krijgt. Deze bereidingswijze maakt het ook mogelijk om een stevig melkschuim te maken van magere melk. Je moet daarvoor wel de magere melk-topping in de automaat plaatsen, maar dan heb je wel jouw eigen ‘cappuccino light’!

Vegan cappuccino

Geef jij de voorkeur aan een vegan cappuccino? Dan kan dat ook met de vegan topping Natulatte. Dat is een plantaardige topping gemaakt van havermelkpoeder en geschikt voor koffieautomaten. Helemaal glutenvrij, lactosevrij, halal en 100% plantaardig. En Natulatte is ook een heel romige topping op de cappuccino. Deze topping past in elke koffieautomaat en is dus heel gemakkelijk aan te bieden aan vegan klanten en collega’s.

Net als de monnik

Wist je dat het woord ‘cappuccino’ naar alle waarschijnlijkheid in Oostenrijk is ontstaan? In Wenen schonken ze Kapuziner Kaffee, dat was koffie met room en suiker. Die koffie zag er van bovenaf uit als een kapucijner monnik, die met de bruine habijten en zo’n witte kruin. Vandaar de naam!

Cappuccino’s in het buitenland

Bestel je in het buitenland een cappuccino, dan is dat geen garantie dat je overal dezelfde koffie krijgt. In Oostenrijk wordt de cappuccino met opgeklopt eiwit en chocoladekrullen gemaakt, in Frankrijk met filterkoffie en in België wordt de cappuccino met slagroom geserveerd. En in Italië is de cappuccino een drankje dat je bij het ontbijt drinkt. Maar het lijkt dan wel op de cappuccino zoals we die hier gewend zijn.

Ook dagelijks cappuccino’s op het werk?

Wil jij ook echt lekkere cappuccino aan jouw klanten of collega’s kunnen aanbieden? Dan hebben wij voor jou de koffiemachine die dat regelt. In verschillende varianten dus ook altijd een die past bij jouw bedrijf. En natuurlijk met de lekkerste ingrediënten, zoals verschillende soorten koffiebonen, volle of magere melk of een topping naar keuze. Neem contact op met de koffieleverancier bij jou in de buurt. Hij kan je er nog veel meer over vertellen en laat je graag de verschillende cappuccino’s zelf proeven.

Labels: