Kop koffie: Espresso

Leestijd: 5 minuten

 

Voor welke koffieautomaat je ook staat, een espresso kun je altijd kiezen. Na de gewone zwarte koffie en cappuccino is het ook de meest favoriete koffiesoort. Reden genoeg dus om eens dieper in deze kop koffie te duiken.

Sterk kopje koffie

Espresso is bekend als een sterk kopje koffie. Kopje, want het is een van de kleinste koffiesoorten die gezet wordt. Met slechts 30 ml water heb je al genoeg om een echte espresso te zetten. Vergelijk dit met een gewone kop koffie waar 100 tot 150 ml water voor gebruikt wordt met dezelfde hoeveelheid bonen, en je begrijpt waarom de espresso zo sterk van smaak is!

Minder cafeïne

Doordat espresso met net zoveel bonen gezet wordt als een gewone koffie, is de smaak sterker. Maar de hoeveelheid cafeïne is nagenoeg gelijk of zelfs wat minder. In een espresso zit zo’n 63 mg cafeïne en in een kop filterkoffie ongeveer 85 mg. De mate van cafeïne hangt af van de hoeveelheid koffiebonen of schepjes filterkoffie die gebruikt worden om de koffie of espresso te zetten. Maar je kunt gerust ervan uitgaan dat je met een espresso niet meer cafeïne binnenkrijgt dan met een gewone kop koffie.

Hoge druk

De reden dat een espresso toch zo sterk is, en daardoor ook de indruk geeft zo’n cafeïne-boost te zijn, komt door de bereiding. Voor een espresso wordt dat kleine beetje water onder heel hoge druk door de versgemalen bonen geperst. Dat gaat heel snel waardoor er maar weinig contact is tussen de koffiebonen en het water. Hierdoor komt er relatief weinig cafeïne in je kopje espresso maar is de smaak wel intens.

Lungo en Americano: espresso-alternatieven

Juist ook die sterke smaak van espresso maakt dat het geen allemansvriend is; maar 9% van alle koffieliefhebbers drinkt het liefst een pure espresso. Vandaar dat er ook espresso-alternatieven zijn: de Lungo en de Americano. Allebei een koffiedrank op basis van espresso, maar veel minder sterk. De Lungo is een espresso die met meer water wordt gezet. En de Americano is een espresso gemengd met heet water in de verhouding 1:1,5. 30 ml espresso met 45 ml heet water bijvoorbeeld.

Espresso als ingrediënt

Toch is het juist de krachtige smaak van espresso die het zo geschikt maakt als ingrediënt voor veel andere koffiesoorten. Van een cappuccino en latte macchiato tot een cortado en flat white, allemaal worden ze gemaakt met een enkele of dubbele espresso in combinatie met melkschuim en gestoomde melk.

Melange en branding bepalend voor de smaak

De smaak van een espresso wordt grotendeels bepaald door de samenstelling van de melange; de verhouding Robusta versus Arabica koffiebonen. En door de duur en de mate van branding ervan. Een lichte branding geeft een zuurtje aan de koffie terwijl een donkere branding de koffie pittig en krachtiger maakt. Per koffiemelange is een brandprofiel vastgesteld. Voor zowel de koffiebonen als voor de filter- en vriesdroogkoffie zijn er speciale espressomelanges gemaakt die een krachtig, sterk smaakprofiel hebben waardoor de espresso goed tot z’n recht komt.

Espresso uit koffieautomaten

Bij een espresso denken we vaak aan bonenkoffie, maar ook andere koffieautomaten kunnen een espresso zetten. In de koffieautomaat is de verhouding water versus koffiebonen, filterkoffie of vriesdroogkoffie al ingesteld. Kies jij dus voor een espresso, dan krijg je uit de automaat dat lekkere, kleine en sterke bakje koffie.

Jouw espresso op het werk, met de koffieleverancier van Fortune Coffee

Natuurlijk heeft iedereen z’n persoonlijke voorkeur, maar dat maakt voor onze koffieautomaten niet uit. Die kunnen we helemaal naar wens afstellen. En daarbij hebben we ook een ruim assortiment koffiemelanges van koffiebonen, filterkoffie en vriesdroogkoffie. Zo kun je bij elke automaat altijd precies die espresso zetten die jij het lekkerste vindt. En wijkt dat af van de persoonlijke smaak van jouw collega’s? Dan is het bij sommige automaten zelfs mogelijk om een persoonlijk ‘recept’ erin te zetten. Vraag het aan de koffieleverancier bij jou in de buurt, die kan je er nog veel meer over vertellen en helpt je met het afstellen van jullie koffieautomaat.