Wat doet die melk in de koffie?

Leestijd: 4 minuten

Melk en koffie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Stel je voor dat er geen melk beschikbaar zou zijn bij de koffie op kantoor! Daar zijn de cappuccino en latte liefhebbers niet blij mee! Maar waar komt het gebruik om melk in de koffie te schenken nou precies vandaan?

Zoals bij veel culinaire combinaties is de ontstaansgeschiedenis niet precies bekend. Ook bij dit verhaal zijn er twee mogelijkheden.

Het eerste verhaal is dat koffie als drank vanaf de Ethiopische en Keniaanse oorsprong overwaaide naar Saudi-Arabië. Daar werd het zonder toevoegingen gedronken. Ethiopië en Saudi-Arabië waren vroeger namelijk geen zuivel drinkers. Toen het later in Turkije werd geïntroduceerd, kwam de eerste toevoeging. In Istanboel werd er flink suiker in de koffie gedaan. We kennen deze zoete variant, waarbij de hoeveelheid koffie en suiker gelijk is nog steeds als Turkse koffie!

Vanuit Turkije werd koffie verder in Europa verspreid. Maar zelfs de zoete Turkse stijl had nog wat aanpassing nodig om in de smaak te vallen. Melk werd toen enkel nog maar in Europa gedronken. Het werd beschouwd als medisch wondermiddel om de spijsvertering en productiviteit te verbeteren. De smaak van de koffie alleen was nog niet aan de Europeanen besteed dus is het waarschijnlijk dat zij de melk met de koffie combineerden om de smaak te veranderen.

Nederlands experiment

Het verhaal gaat dat een Nederlander als eerste de combinatie heeft gemaakt. De Nederlandse ambassadeur Johan Nieuhof was in 1660 op reis in China. De Chinese elite dronk melk met hun thee. Vandaar dat hij experimenteerde met koffie en melk!

Zoete smaakversterkers

Het andere verhaal is dat de Poolse Jerzy Franciszek in 1683 een café opende in Wenen. Hij was een oorlogsveteraan en kreeg als beloning zakken met koffie en geld. Hij serveerde de koffie op de Turkse manier maar dat werd niet gewaardeerd. Om de smaak milder te maken deed hij er melk en honing bij. De enige twee zoete smaakversterkers die toen beschikbaar waren. Het werd een succes. De combinatie bleek zo populair dat heel Europa overspoeld werd. In de achttiende eeuw werd koffie geserveerd in talloze cafés en speciaal opgerichte koffiehuizen in London, Parijs en Wenen. Vervolgens werd koffie natuurlijk steeds makkelijker verkrijgbaar en kon men het ook thuis zetten.

Melk uit de automaat

Vooral met dank aan melk is koffie zo geliefd geworden en is het tegenwoordig een van de meest populaire dranken ter wereld. Melk compenseert het bittere en het zure. Het is voor de meeste mensen gewoon de perfecte manier om de smaak in evenwicht te brengen. Vooral omdat koffie in vroegere tijden nog bitterder en zuurder was dan nu. De oorspronkelijke technieken om koffie te verbouwen, oogsten, branden en brouwen waren nog niet zo verfijnd.

Bij Fortune maken we tegenwoordig gebruik van de meest moderne manieren om de koffie te verwerken. Met als resultaat een heerlijk kopje koffie uit de automaat. En uiteraard zorgen we er voor dat de melk uit de automaat ook altijd van de beste kwaliteit is. Want van koffie moet je genieten, ook op het werk!

 

Meer blogs over melk:

Hoe gezond is melk in de koffie?

Maak van je koffie een feestje!

Labels: