Oegandareis 2021: van overleven naar ondernemen

Leestijd: 5,5 minuten 

Eens in de zoveel jaar is het zover: de Oegandareis. Een aantal Fortune-ondernemers en -medewerkers reizen dan met elkaar af naar het project dat we nu al sinds 2010 ondersteunen. Om de koffieboeren te ontmoeten, te zien wat er gebeurt met onze steun, te bespreken wat we nog meer kunnen doen. En natuurlijk om zelf te ervaren wat het Oegandaproject is en wat het betekent voor de mensen daar.

Bijzondere cheque

In november ’21 ging weer een groep naar Oeganda, vijf man en een vrouw dit keer. Van een vestigingsmanager en verkoopadviseur tot een medewerker van de technische dienst. Met de nodige voorzorgsmaatregelen, testen en uitzoekerij vanwege andere regels en documenten maar ook met een bijzondere cheque; het resultaat van de donaties van ons 25-jarig jubileum.

Rakai

De reis liet iedereen kennismaken met Oeganda waarbij ook een aantal toeristische hotspots zijn bezocht zoals wildparken tijdens een safari. Maar het grootste, en meest indrukwekkende deel, bestond uit het bezoek aan de provincie Rakai.

Van 100 naar 1.000+ koffieboeren

Rakai is een van de armste provincies van Oeganda. Een plek waar het aidsvirus veel slachtoffers heeft gemaakt en waar de situatie jarenlang vrij uitzichtloos leek. Op die plek startten wij het koffieproject waarbij toen 100 Oegandezen begonnen als koffieboer met elk 300 koffieplantjes. Inmiddels zijn er meer dan 1.000 koffieboeren bij het project betrokken en is de situatie wezenlijk veranderd voor elke deelnemer.

Echte ondernemers!

Simon van der Tang, vestigingsmanager regio Wageningen – Veluwe, heeft altijd de foto’s van Oeganda gezien maar bezocht de regio nu zelf. “Wat mij vooral opviel is hoe de boeren en de provincie zich ontwikkelen. Waar vroeger de lemen hutjes stonden, wonen ze nu in stenen huizen. Door al die jaren te werken aan hun koffieplantage, hebben ze zich echt kunnen opwerken en kunnen ze nu investeren in andere bronnen van inkomsten. Zo doen ze aan risicospreiding, het zijn echte ondernemers geworden!”

Van vanille tot vastgoed

Zo zijn er boeren die nu niet alleen koffieplanten verbouwen, maar ook tomaten, bananen en vanille en die kippen en varkens houden. Een ander heeft zoveel geld kunnen sparen dat een tweede huis is aangekocht om te verhuren. Investeren in vastgoed werkt blijkbaar ook in Oeganda! Ook hebben de koffieboeren plannen om onder meer macademianoten te telen, bijen te houden en meer bananenplanten te planten op de koffieplantages. Door de grote bladeren van die laatste, is er meer schaduw waardoor het water minder verdampt en de koffieplanten beter groeien en meer oogst opbrengen.

Bankboekjes

Mariska Lamme, verkoopadviseur regio Rijnmond, was ook mee op reis. Zij was vooral onder de indruk van de mensen daar. “Ze zijn zo puur, bescheiden, dankbaar maar ook heel hartelijk. En vooral zo trots op wat ze bereikt hebben. Ze lieten hun bankboekjes zien met wat bijgeschreven was aan inkomsten vanuit de koffieplantages.”

Sparen voor een huis

Boeren die wat korter meedoen aan het project, elk jaar haken nieuwe boeren aan, zijn nog niet in staat om al extra investeringen te doen. Met de opbrengsten van de plantages sparen zij bijvoorbeeld voor een huis. Iets wat al een enorme verbetering is voor henzelf en hun gezin.

Een cheque voor 85 waterbassins

Tijdens de reis werd op een feestelijk moment ook de cheque overhandigd. Tijdens het vieren van het 25-jarig bestaan van Fortune Coffee in oktober jl., hebben klanten en anderen donaties gedaan. Dat bedrag hebben we verdubbeld en het resultaat, € 25.470, gedoneerd aan het Oegandaproject. Daarmee kunnen 85 waterbassins gerealiseerd worden.

Meer en betere productie en omzet door de waterbassins

Het Oegandaproject strekt zich inmiddels uit over een heel groot gebied. Delen daarvan liggen in heel droge gebieden waar het lastig is om water vast te houden. Verschillende boeren hebben zelf inmiddels al geïnvesteerd in grote waterbassins; bakken waarin regenwater wordt opgeslagen als voorraad voor de rest van het jaar. Het verschil tussen de plantages waar voldoende water is en die nog niet van extra water worden voorzien, is duidelijk zichtbaar. Koffieplantages met waterbassins leveren meer koffiebonen op en grotere bonen. De productie is dus beter waardoor deze boeren ook meer verdienen.

Betty Kalimi

Een van de waterbassins gaat naar de inmiddels bekende koffieboerin Betty Kalimi. Zij staat model voor onze eerste Oegandese koffie en heeft zelf ook een waterbassin op haar plantage, alleen is die lek. De planten bij haar stonden er daardoor wat treurig bij. Om dat zo snel mogelijk te verhelpen, krijgt zij een nieuw waterbassin. Waar de overige gebouwd worden, wordt door de Foundation bepaald en is onder meer afhankelijk van waar het het meest nodig is.

Dankzij de koffie, dankzij jullie

De reis was mooi, indrukwekkend, bijzonder en nog veel meer. Maar de boeren en de ontwikkelingen die ze doormaken, maakten misschien nog wel het meeste indruk. In een paar jaar tijd van overleven naar ondernemen, perspectief zien en de situatie voor jezelf, je gezin en je omgeving kunnen verbeteren. Het is iets dat mogelijk is gemaakt door de koffie die we verkopen. Aan jullie. En daarvoor willen we jullie bedanken. Dank dat dit mogelijk is, en dank dat je dit mogelijk blijft maken. Denk hier gerust nog eens aan bij je volgende kop koffie, dan smaakt die nog beter.

Labels: