Fortune naar Oeganda; een blik achter de schermen

Leestijd: 4 minuten

Als Fortune Coffee zijn we sponsor van het Oegandaproject; een koffieproject waarbij 200 boeren in 2010 elk met 300 koffieplanten hun eigen koffieplantage begonnen. Een mooi project waarmee we inmiddels steeds meer successen bereiken.

Successen uit Oeganda

Zo is de groep van 200 al uitgegroeid tot zo’n 1.000 koffieboeren. Ook is er een sorteermachine geplaatst zodat ze sneller en gunstiger de koffiebonen verkopen omdat die al op kwaliteit zijn gesorteerd. Steeds meer gezinnen zijn in staat een beter leven te creëren met onder meer scholing voor de kinderen en licht in huis via zonnepanelen. Een project waar ze aan kunnen deelnemen door hun verbeterde financiële situatie. En doordat de hoeveelheid en de kwaliteit van de opbrengst inmiddels heel goed is, verwerken we de koffiebonen nu ook in onze eigen koffiemelange; de Kalimi Coffee!

Meer gezinnen in Rakai, Oeganda, ondersteunen

Natuurlijk is daarmee het eind niet bereikt; we willen meer gezinnen in de regio Rakai ondersteunen zodat ook zij een beter toekomstperspectief creëren. Daarvoor moeten we nog beter weten wat er gebeurt, waar behoefte aan is en hoe het eraan toegaat in Oeganda. Informatie die je het beste rechtstreeks van de betrokkenen krijgt. Vandaar dat we in mei dit jaar weer naar Oeganda gaan.

Studiereis naar de Parel van Afrika

Deze studiereis is nodig om nog meer inzicht te krijgen in wat wij kunnen doen. Oeganda is namelijk een land vol tegenstellingen; het is een prachtig land dat ook wel de ‘parel van Afrika’ wordt genoemd dankzij haar mooie flora, fauna en de gastvrije inwoners. Maar ook heeft het te lijden onder dictaturen, aids en armoede.

Voorbereiding van onze medewerkers

Hoe meer mensen weten wat zich daar afspeelt en wat het echte verhaal achter de koffie uit Oeganda is, des te beter we onze inzet kunnen sturen en met elkaar ons daarvoor inzetten. En dus gaan dit jaar een aantal medewerkers mee op reis. Zoals ook Denise van de receptie en Mark van de Technische Dienst. Zij bereiden zich voor op hun Afrikaanse reis om die dagen daar optimaal te benutten.

Ervaring voor in trainingen

Mark is zelf veel bezig met de koffie en de koffieautomaten maar verzorgt ook trainingen over koffiebonen. “Met deze trainingen leer ik de ondernemers alles over de koffiebonen zoals waar het vandaan komt en wat de smaakverschillen zijn. Als ik dan zelf daar op een koffieplantage ben geweest en heb gezien hoe het werkt en wat die sorteermachine doet, dan kan ik dat met de trainingen ook meegeven. Dat is een ervaring die ik vast nooit meer vergeet, en het maakt de trainingen alleen maar beter!”

Vaccinaties, malariapillen en bedekte kleding

Ook qua voorbereiding is deze reis anders dan een gewone vakantie. Denise: “In Oeganda is het niet gepast om met korte jurkjes te lopen. En open schoenen zijn in de jungle natuurlijk niet handig. Dus naast m’n vaccinaties en malariapillen heb ik ook kleding en schoenen gekocht die goed bedekken maar wel geschikt zijn voor de warmte.”

Dankbaarheid

Behalve de ervaring opdoen, wil Mark ook de mensen daar iets brengen. “Ik ben eerder in Afrika geweest en heb gezien hoe rijk die mensen zijn. Niet met wat wij ‘rijk’ noemen, maar met hun talenten en hoe ze met zo weinig zoveel kunnen geven. Dat is zo waardevol, daar wil ik ze mijn dankbaarheid voor tonen.”

Van koffieplantages tot safari

De reis naar Oeganda wordt dus heel veelzijdig. Naast een bezoek aan Rakai en de koffieplantage wordt ook een kerk bezocht, een school met onder meer de kinderen van de betrokken koffieboeren, een theeplantage en er zal, natuurlijk, ook een safari ondernomen worden. Het wordt een reis met vast en zeker veel indrukken en veel nieuwe inzichten.

Volg deze reis via onze socials!

De reis vindt plaats van 22 tot en met 31 mei. Wie benieuwd is hoe het deze Oeganda-reizigers van Fortune Coffee zal vergaan, kan ze volgen via onze socials. Op Facebook en Instagram komen ongetwijfeld mooie plaatjes en verhalen voorbij. Wij kijken er nu al naar uit!

 

Meer blogs over Oeganda lezen?

In gesprek met Pastor Fred uit Oeganda: 'Samen werken aan een betere toekomst'

Koffiebonen van Oegandees project in Fortune's assortiment

Labels: