Koffieplanten en bijen: het Busy Bees-project in Oeganda

Leestijd: 5 minuten

Koffie met honing? Wij worden daar niet warm van, maar dat werden we wel van het Busy Bees-project! Daarbij worden 1.000 koffieboeren in Oeganda ondersteund bij de opstart van een imkerij en het planten van macadamiabomen rondom hun koffieakkers. Zodat de kwaliteit verbetert, de gevolgen van klimaatverandering worden aangepakt en deze gezinnen een bredere bron van inkomsten hebben.

Samenwerkingsovereenkomst

Het Oegandaproject dat wij al sinds 2010 ondersteunen, wordt aangestuurd door het Celebrate Hope Ministries (CHM). De organisatie TUNADO en stichting Woord en Daad werken sinds 2015 samen aan de bijenteelt. Samen met CHM proberen ze nu via het Busy Bees-project in Oeganda een duurzame honingketen op te zetten waarbij imkers een goed inkomen kunnen verdienen met hun kwaliteitshoning. In mei dit jaar ondertekenden wij een samenwerkingsovereenkomst met Stichting Woord en Daad om dit project te ondersteunen. 

Imkerijen en macadamiabomen

Met het vestigen van een imkerij op een koffieplantage, worden de koffieplanten meer en beter bestuifd. En met het planten van macadamiabomen op diezelfde koffieplantages, krijgen de lagere koffieplanten de broodnodige schaduw waardoor de kwaliteit van de koffieoogst verbetert. Ook zijn hierdoor de akkers beter bestand tegen de gevolgen van klimaatverandering. Bovendien kunnen de koffieboeren ook nog verdienen aan de verkoop van de honing en de steeds populairder wordende macadamianoten.

Maatregelen tegen slechte oogsten

De combinatie van honing met koffie en macadamia’s is dus eigenlijk heel logisch. Maar ook heel erg nodig. Want door de opwarming van de aarde nemen de koffieoogsten af. Dit project neemt maatregelen om die slechtere oogsten tegen te gaan. Ook zien we dat jongeren in Oeganda weinig economisch perspectief hebben. Door een imkerij op te starten, ontstaat er een aantrekkelijke inkomstenbron voor ze.

1.000 jongeren

Voor het opstarten van een imkerij worden vanuit dit project nu 1.000 jongeren, waarvan 70% vrouw, opgeleid tot imker. Dit gebeurt volgens het Bee Champion-model waarbij ervaren imkers de starters coachen door hun kennis en ervaringen te delen. Zo leren de nieuwe, jonge imkers hoe zij hun imkerij moeten opzetten om uiteindelijk de honing te kunnen oogsten.

Honing verzamelen en verkopen

Daarnaast richt het project zich op twee andere belangrijke factoren: honing verzamelen en honing verkopen. In Oeganda is al veel vraag naar honing en export zou in de toekomst een optie kunnen zijn. Maar de distributie naar de binnenlandse markt is voor de meeste imkers nu al heel erg lastig. Daarom zijn er Rural Transformation Centers (RTC’s). Die helpen de imkers door ze de benodigde materialen aan te bieden en door de honing van ze te kopen tegen een eerlijke prijs. In de regio Rakai waar ons koffieproject gestart is, is het CHM de lokale RTC.

Investeringen

Diezelfde RTC’s verkopen vervolgens de honing aan World of Bees. Deze zakelijke tak van TUNADO, zonder winstoogmerk, zorgt ervoor dat de honing in de grote steden wordt verkocht en dat de winst daarna wordt geïnvesteerd in de honingsector.

Alle bijtjes helpen

Door ons te verbinden aan het project Busy Bees krijgen de koffieboeren in Oeganda meer kansen om hun koffieoogst te verbeteren en een aanvullend inkomen te verdienen met honing en macadamianoten. Dit geeft ze meer toekomstperspectief en helpt jonge Oegandezen om ook hun toekomst op te bouwen. Bovendien draagt deze aanpak bij aan het bestrijden van de gevolgen van de klimaatverandering. Stuk voor stuk belangrijke doelen waar wij graag aan bijdragen. Immers, alle bijtjes helpen.

Meer weten over ons Oeganda project? Lees de andere blogs hierover! 

Labels: