Oegandese koffieboeren succesvol

In 2010 is in het arme Oeganda een koffieproject gestart. Inmiddels zijn ruim 750 koffieboeren elke dag druk bezig met het zaaien en oogsten van koffiebonen. In 2015 is hiervan 30 ton koffie uitgevoerd naar Europa. Ook was deze maand de opening van een extra gebouwde opslagloods, waar koffiebedrijf Fortune Coffee uit Zoetermeer getuige van was.

De gesponsorde koffieboeren wonen in, de door Aids getroffen provincie, Rakai, in het zuiden van Oeganda . Het koffieproject is gestart door pastor Fred Sekyewa, een inwoner uit Rakai. In november 2009 startte Fred een eigen organisatie ‘Celebrate Hope Ministries’. Via deze organisatie creëert hij kansen voor ‘zijn volk’ om de armoede te doorbreken. In maart 2010 begon hij het koffieproject met 7 boeren, met succes.

Sinds 2010 sponsort franchiseorganisatie Fortune Coffee 200 koffieboeren. De centrale organisatie van koffiebedrijf Fortune is gevestigd in Zoetermeer. Elk gesponsord gezin werd voorzien van 300 koffieplanten, de benodigde middelen en opleidingen om hiermee in eigen levensonderhoud te kunnen voorzien en uiteindelijk een succesvol koffieboer te worden. 

Het resultaat mag er zijn. Dit jaar zijn er ruim 750 koffieboeren aan het werk en is er voor het eerst 30 ton koffie direct uitgevoerd naar een koper in Italië. Alle winst gaat direct naar de boeren. Aan de hand van coupons zien zij wat ze hebben bijgedragen aan de levering. Het bedrag wordt direct overhandigd op basis van het aantal kilo koffiebonen.

Deze maand is er een extra opslagloods gebouwd om de continuïteit van het project te waarborgen. Een afvaardiging van Fortune heeft deze opening bijgewoond. Een bijzonder moment. Vanwege het succes van het koffieproject, groeit het vertrouwen van de bevolking, maar ook van de lokale overheid. Deze laatste heeft nu besloten een weg aan te leggen vanaf de hoofdweg naar de koffieloods. Ook steunen zij het project door het uitreiken van 6.000 extra koffieplanten. Dit zorgde voor weer 200 extra koffieboeren en evenzoveel gezinnen die hiervan kunnen leven en waarvan de kinderen naar school kunnen. Al met al een blijvend succesvol, groeiend project!

Labels: