Alles over thee: thee-weetjes van Fortune Coffee

Leestijd: 6 minuten

 

Natuurlijk denk je bij Fortune Coffee aan koffie, maar je kunt bij ons ook terecht voor heerlijke, eerlijke thee. Thee waar je echt van kunt genieten; omdat het goed is voor jou, voor de mensen van de theeplantages en voor het milieu. En net als met koffie, weten we ook heel erg veel over thee. We hebben hier een paar thee-weetjes voor je verzameld:

Fan van thee

Gemiddeld drinken we per dag bijna 3 koppen thee. Zo’n driekwart van de Nederlanders drinkt een keer per week een kopje thee en ruim 4 op de 10 drinkt het dagelijks. Vrouwen zijn de grootste theeliefhebbers en wereldwijd is thee het meest gedronken drankje na water. Alhoewel dat weer niet voor Nederland geldt: na water is hier koffie het meest gedronken, op de voet gevolgd door thee.

Het ontstaan van thee

Het verhaal gaat dat thee is ontstaan in China, in 2737 v. Chr. Afhankelijk van welke versie je leest, werd het ontdekt door een Chinese boer of door een Chinese keizer, maar algemeen wordt aangenomen dat de blaadjes van een theestruik in een pot heet water dwarrelden. Hier kwam een heel aangename geur uit waarna de thee als drank was ontdekt. Eeuwen later kwam thee naar Europa, in Nederland ontdekten we deze warme drank pas in de 17e eeuw toen de VOC het meenam om hier te verhandelen. Doordat de theebladeren heel licht waren en daardoor onvoldoende gewicht vormden voor de schepen, werd ook meteen porselein uit China en Japan meegenomen. In het begin was thee echt nog een luxe drank die enkel door de rijken werd gedronken. Vanaf de 18e eeuw werd thee gemeengoed.

Verantwoorde theeplantages

Behalve uit China komt thee ook uit andere gebieden. Zoals van theeplantages op Java, Sumatra, India en Sri Lanka, het vroegere Ceylon. Uit dit laatste land komt ook de thee van Tea of Life, de leverancier van onze thee. Op die theeplantages wordt op een verantwoorde manier gewerkt waarbij goed gekeken wordt naar een eerlijke werk- en leefsituatie en een kleinere ecologische voetafdruk met onder meer biologisch afbreekbaar verpakkingsmateriaal.

Theeproductie

Theeplanten groeien het beste in warme en vochtige gebieden, vaak in bergstreken. Van een theeplant wordt alleen de top geplukt waarna een nieuwe top na 1 tot 2 weken weer is aangegroeid. Zo kan meerdere keren per jaar van een theeplant geplukt worden. Na de pluk worden de bladeren bewerkt. Afhankelijk van of er witte, groene, zwarte of een andere thee van gemaakt wordt, worden ze gedroogd, verwelkt, gefermenteerd en, of geoxideerd. Het proces bepaalt de kleur en de smaak van de uiteindelijke theesoort.

Groene thee

Een van de theesoorten die we van Tea of Life in het assortiment hebben, is de populaire groene thee. De thee is groen doordat de theebladeren hiervoor niet gedroogd zijn. Er treedt dus geen oxidatie of fermentatie op waardoor de thee ook niet donker wordt maar z’n mooie lichte kleur behoudt.

Voordelen van groene thee

Groene thee is lekker mild en kun je daardoor ook goed blijven doordrinken. Het is bovendien een uitstekende dorstlesser en bevat geen calorieën. Wel bevat groene thee cafeïne, maar hoeveel is afhankelijk van hoe sterk je de thee zet. Zeker als je niet van hele bittere thee houdt, kun je groene thee beter wat korter zetten dan wordt aangegeven. Je hebt dan ook meteen minder cafeïne in je kopje.

Gezond met groene thee

Groene thee is een prima thee om te drinken als je een gezonde leefstijl wil volgen. Het bevat veel antioxidanten, het verlaagt de bloeddruk en verkleint de kans op een beroerte. Drink je 3 koppen groene thee per dag? Dan profiteer je al van deze gezondheidsvoordelen.

Rooibosthee: geen thee, wel gezond

Rooibosthee is eigenlijk geen echte thee; het wordt niet gemaakt van de theeplant maar van rooibosnaalden uit Zuid-Afrika. Toch noemen we het thee, omdat het op dezelfde manier gezet wordt. Deze cafeïnevrije thee kan op elk moment van de dag gedronken worden. Bovendien bevat ook rooibosthee antioxidanten, weliswaar minder dan groene thee, maar toch genoeg om er extra van te kunnen genieten. Verder wordt gezegd dat rooibosthee kan bijdragen aan een goede bloeddruk en aan een goed cholesterol.

Zwarte thee; Engelse melange

Zwarte thee is nog altijd de meest populaire thee, ook als basis voor de verschillende theesmaken. Deze thee komt van dezelfde theeplanten maar wordt ‘zwart’ door het fermentatieproces waarbij de theebladeren langer gedroogd worden. Dit geeft de meer intense smaak en donkere kleur aan deze thee. Ook zwarte thee bevat antioxidanten en heeft verschillende gezondheidsvoordelen. Zoals een verlaging van de bloeddruk en een kleinere kans op beroertes. De gewone zwarte thee wordt ook vaak Engelse melange of English breakfast tea genoemd. Dat heeft niets met de herkomst te maken maar met het feit dat de Britten graag zwarte thee drinken omdat die een rijke, volle smaak heeft. En dat is ook wel nodig als je het mengt met een scheut melk zoals daar de gewoonte is.

Theesmaken

Elke theesoort heeft ook verschillende theesmaken, maar niet elke smaak leent zich voor elke soort thee. Zo zijn de warmere theesmaken vaak gebaseerd op een zwarte thee of een rooibosthee. Zoals de Winterthee met kruidige smaken of de zoetere bosvruchtenthee die gemaakt is van zwarte thee met een melange van framboos, bessen en aardbei. Van rooibosthee is er bijvoorbeeld de Relaxing mix met zoethout. En van groene thee worden vaak wat frissere theesmaken gemaakt, zoals groene thee met citroen of de limited edition Lentethee waarin munt, citroengras en sinaasappelschillen verwerkt zijn.

Thee als welkom, ook bij jouw bedrijf?

Op veel plekken in de wereld wordt thee, net als koffie, gezien als een manier om je gastvrijheid te tonen. En wij helpen je dat mogelijk te maken, met onze koffieautomaten die ook heet water schenken. En met ons uitgebreide assortiment Fairtrade theesmaken. Vraag het de koffieleverancier bij jou in de buurt, hij kan je nog veel meer over deze theesoorten vertellen!

 

Bronvermelding:

https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/waarom-is-groene-of-zwarte-thee-drinken-gezonder-dan-kruidenthee-zoals-rooibosthee.aspx

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/191855-rooibosthee-voordelen-voor-de-gezondheid.html

 

Labels: