Earl Grey thee: een eerlijke zwarte thee met een vleugje aroma

Leestijd: 5 minuten

 

Earl Grey thee is na de standaard English Breakfast misschien wel de meest bekende thee, en zeker ook een van de favoriete theesmaken in Nederland. Maar wat is dit nu voor een thee, wanneer drink je het en hoe zit het met die naam? Wij zochten het voor je uit.

Zwarte thee met bergamot

De thee Earl Grey is een melange van zwarte thee met bergamot. De zwarte thee is van oorsprong een mix van thee uit India en Sri Lanka maar tegenwoordig worden ook andere theesoorten gebruikt. Bergamot, een citrusvrucht, wordt toegevoegd aan deze thee en geeft het de kenmerkende smaak. Vaak wordt het als een aromatische olie toegevoegd, soms in de vorm van gedroogde citrusschillen.

Earl Grey himself

Dan die naam. Het verhaal gaat dat deze thee vernoemd is naar graaf Charles Grey uit Engeland. Deze graaf, ‘earl’ in het Engels, werd in 1830 minister-president van het Verenigd Koninkrijk. Over de precieze reden waarom de thee naar hem vernoemd is, bestaan meerdere verhalen. Zo wordt gezegd dat deze graaf tijdens zijn politieke carrière deze thee met bergamotolie als geschenk aangeboden kreeg. De thee beviel zo goed dat hij het liet namaken. Deze eerste Earl Grey thee werd in Londen geserveerd aan andere hoge ambtenaren en werd zo steeds bekender bij meer mensen.

Een mooie legende…

Een ander verhaal maakt het ontstaan van de Earl Grey thee nog veel mooier. Ook hier gaat het over dezelfde graaf Charles Grey, maar volgens de legende kreeg hij deze thee aangeboden in China. Tijdens zijn reis daar redt hij een Chinees jongetje. De vader van dit kind gaf hem de zwarte thee gemengd met bergamotolie als dank. Dit verhaal is natuurlijk veel mooier, maar niemand weet zeker of Charles Grey werkelijk in China is geweest…

London Fog, de Earl Grey-latte

Een variant op de Earl Grey thee is de London Fog. Deze naam laat niet veel aan de verbeelding over; het is inderdaad thee met melk waardoor het eruitziet als de bekende dichte Engelse mist. In feite is het een sterke Earl Grey thee die gemaakt wordt met gestoomde melk en vanillesuiker of vanille-extract. Dit drankje is ontstaan in Vancouver, als alternatief toen Mary Loria tijdens haar zwangerschap de koffie liet staan maar wel graag een latte wilde blijven drinken. De barista maakte dit drankje, Mary voegde nog een zakje vanillesuiker eraan toe en een nieuw, hip drankje was een feit.

Ontbijtthee

Earl Grey thee kun je natuurlijk de hele dag door drinken maar het wordt wel eens aangeraden als een echte ontbijtthee. Wat de reden daarvan is, is niet helemaal duidelijk. Een zwarte thee is sowieso prettig in de ochtend omdat het wat sterker is en daarmee net als koffie, je helpt om de dag te beginnen. Maar wil jij graag in de middag een kop Earl Grey drinken? Of drink jij deze thee de hele dag door? Dan is dat wat ons betreft helemaal prima!

Earl Grey, een gezonde zwarte thee

Omdat de basis van Earl Grey zwarte thee is, gelden de gezondheidsvoordelen van zwarte thee ook voor de smakelijke Earl Grey thee. Bovendien schijnt de bergamot in de thee de kans op hartproblemen te verlagen en kan het ook zorgen voor een lagere bloeddruk. Dit zou, volgens onderzoek, komen door de enzymen uit de bergamot. Die hebben een vergelijkbare effectiviteit als statines, medicijnen die gebruikt worden om cholesterol te verlagen. Een paar kopjes Earl Grey thee kan het LDL-niveau (slechte cholesterol) verlagen terwijl de goede cholesterol (HDL) juist toeneemt. Volgens het Voedingscentrum heb je met 3 koppen thee per dag al een gezondheidsvoordeel.

Fortune Coffee, ook voor eerlijke Earl Grey thee

Natuurlijk kun je bij Fortune Coffee ook terecht voor echt lekkere Earl Grey thee. Wij verkopen ze zowel in gewone zakjes als in de piramide theezakjes. Beide theezakjes zijn gemaakt van ongebleekt materiaal en zijn biologisch afbreekbaar. De thee is van Tea of Life en heeft het Max Havelaar Fairtrade-keurmerk. Je weet daardoor zeker dat de mensen op de theeplantages een eerlijke prijs hebben gekregen voor hun product. Wil jij ook echt genieten van deze (h)eerlijke thee? Neem dan contact op met de koffieleverancier bij jou in de buurt. Hij brengt graag de Earl Grey thee ook naar jouw bedrijf.

Labels: