Groene thee: gezonde en dorstlessende warme drank

Leestijd: 6 minuten

 

Groene thee is een van de meest populaire theesoorten. Deze thee kan de hele dag door gedronken worden, en dat gebeurt ook overal. Als gewone pure groene thee, maar ook als basis voor allerlei soorten theesmaken. Maar, wat is groene thee nu precies en waarom is het zo populair? Wij geven je hier alle weetjes over deze gezonde en dorstlessende warme drank!

Zwarte thee vs. Groene thee

Groene thee wordt net als zwarte thee gemaakt van de theeplant Camellia Sinensis. Het verschil tussen de groene en de zwarte thee ontstaat pas in het verwerkingsproces na de pluk. De theebladeren voor groene thee worden na de pluk zo snel mogelijk gedroogd door ze te verhitten. In geen geval mogen ze oxideren, iets dat bij de bladeren voor de zwarte thee juist wel gebeurt. De oxidatie, een proces waarbij de theebladeren aan lucht worden blootgesteld, zorgt namelijk voor de donkere kleur en de sterkere smaak van zwarte thee. De manier waarop groene thee geproduceerd wordt, zorgt er ook voor dat het de kenmerkende milde smaak heeft. Hierdoor kan het de hele dag door gedronken worden en is het ook een fijne dorstlesser.

De juiste temperatuur voor groene thee

Groene thee zet je niet met kokend water maar met water van 70 C tot 80 C. Is het water heter, dan wordt het bitter van smaak. Sommigen vinden groene thee ook bij de juiste temperatuur nog te bitter maar dat los je eenvoudig op door het wat korter te laten trekken. De thee wordt dan zachter van smaak.

Cafeïne

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heeft groene thee wel cafeïne. Hoeveel cafeïne in een kopje thee zit, is afhankelijk van hoe sterk je de thee zet. Hoe sterker de groene thee, hoe meer cafeïne.

Verschillende theesmaken

Juist doordat groene thee zo’n milde, zachte smaak heeft, is het een ideale basis voor verschillende theesmaken. Van lekker fris met bijvoorbeeld citroen of munt tot aangenaam verwarmend met sinaasappel en gember. Het is er allemaal. En in ons assortiment ook allemaal Fairtrade van Tea of Life. Een theeproducent die de thee in Sri Lanka teelt en verwerkt op natuurlijke en biologische wijze.

Lekkerste en duurzame theesoorten

De theesoorten van Tea of Life die je bij Fortune Coffee koopt, dragen bij aan een eerlijke, duurzame wereld. Zo worden de theeblaadjes in Sri Lanka met de hand geplukt en ook lokaal verwerkt. Hierdoor kan de economie rondom de theeplantages zich beter ontwikkelen en krijgen de mensen daar meer en betere kansen. Ook ontvangen ze een vaste afdracht voor de thee waardoor sociale initiatieven mogelijk zijn. Verder is de thee 100% natuurlijk en is de productielocatie CO2-neutraal. Een thee met positieve impact dus!

Gezondheidsvoordelen

Ook positief aan groene thee zijn de vele gezondheidsvoordelen. Het is algemeen bekend dat groene thee vol antioxidanten zit; een stofje dat je beschermt tegen schadelijke stoffen. Er zitten meer antioxidanten in groene dan in zwarte thee. Alleen dat is al reden om dagelijks een paar koppen groene thee te drinken!

3 of 4 koppen groene thee per dag

Daarnaast is het sowieso slim om per dag minimaal 3 koppen groene thee te drinken. Bij zo’n hoeveelheid kan het namelijk de bloeddruk verlagen en heb je minder kans op een beroerte. Ook zou het LDL-cholesterol, het slechte cholesterol, hierdoor kunnen verlagen. Drink je 4 of meer koppen groene thee per dag, dan neemt ook het risico op diabetes type 2 af. Verder stimuleert groene thee de vetverbranding en zou het beschermend kunnen werken tegen ziektes als Alzheimer en Parkinson.

Groene thee met kruiden en fruit

Hoe gezond groene thee ook is, je wil natuurlijk ook echt lekkere thee drinken. En dat kan zeker met deze thee. Als je niet zo’n fan bent van de gewone, pure groene thee, heb je heel veel alternatieven. Het meest bekend is waarschijnlijk de groene thee met citroen. Maar daarnaast zijn er ook nog veel andere smaakvarianten, zoals met gember en citroen, met jasmijn, met ginseng en ananas. Of proef eens de frisse lentethee met citroengras, munt en sinaasappelschilletjes. Genoeg keus om de komende tijd elke dag een andere groene thee te proeven!

Groene thee, geluk in een kopje

Met groene thee heb je een lekkere thee die bijdraagt aan een gezonde leefstijl. En kies je voor zo’n thee uit ons assortiment, dan draag je ook bij aan een betere wereld dankzij de inzet van Tea of Life voor meer duurzaamheid en betere leefomstandigheden voor iedereen bij de theeplantages. Die kennis maakt zo’n kopje thee nog net wat lekkerder. Groene thee is dan ook eigenlijk gewoon geluk in een kopje!

Natuurlijk thee, bij Fortune Coffee

Welke koffieautomaat jij ook op het werk hebt, als het er een van ons is dan kun je daar ook heet water uit tappen. Zodat je op elk moment van de dag een heerlijk kopje thee kunt drinken. Wil je een of meerdere smaken groene thee eens zelf proeven? Bestel het dan bij ons en het wordt bezorgd door de koffieleverancier bij jou in de buurt. Want ook als theeleverancier staan ze garant voor een persoonlijke service.

Bronvermelding:

• https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/waarom-is-groene-of-zwarte-thee-drinken-gezonder-dan-kruidenthee-zoals-rooibosthee.aspx

Labels: