Koude thee: een smaakvolle dorstlesser gezet met koud water

Leestijd: 7 minuten

 

De zonnige dagen komen er weer aan, tijd dus voor heerlijke, koude en smaakvolle dorstlessers zoals koude thee! Dat is niet een kop thee die te lang is blijven staan, maar een lekkere cold brew thee. Het lijkt op de bekende ijsthee, maar de manier van zetten is anders. Daardoor heeft deze koude thee ook een andere smaak. Zin in een nieuwe, koude dorstlesser voor warme zomerse dagen? Lees dan snel verder over koude thee en hoe je dit fijne drankje zelf maakt.

Het verschil tussen koude thee en ijsthee

Als je aan thee denkt, denk je vast aan kokend water. Dat is immers dé manier om thee te zetten. Zelfs ijsthee maken we van kokend water wat we daarna laten afkoelen. Maar de koude thee zet je met koud water waardoor het voller en frisser smaakt. De smaken zijn ook zachter en milder dan bij ijsthee dat met kokend water is gezet. Het grote verschil tussen ijsthee en koude thee komt door het kokende water. Als je thee zet met té heet water, dan kan de thee bitter gaan smaken. Als je de hete thee af laat koelen krijgen die bittere smaken alle tijd om door te werken. Bij groene thee wordt bijvoorbeeld ook al aangeraden om het te maken van gekookt water dat is afgekoeld tot ongeveer 80C, omdat het anders snel te bitter wordt. Voor een echte cold brew thee is de zetmethode met koud water nog beter.

Hoe kun je koude thee maken?

Koude thee, ofwel cold brew thee, is dus thee die je zet met koud water. Dat betekent wel dat je er de tijd voor moet nemen. Heet of kokend water zorgt ervoor dat de smaak van de theeblaadjes sneller wordt afgegeven. Thee zetten met koud water daarentegen, gaat helemaal niet snel. Meestal wordt aangeraden om koude thee zo’n 4 uur te trekken, maar 8 uur is ook geen probleem. Maak het dus bijvoorbeeld in de avond zodat de koude thee de hele nacht kan trekken in de koelkast. Je hebt er dan geen omkijken naar en in de ochtend staat jouw frisse koude drank voor je klaar.

Een koude thee zet je als volgt

  • Neem een grote kan (koud) water
  • Voeg daar jouw thee, kruidenmix en/of extra vruchten of kruiden aan toe
  • Laat het mengsel een aantal uur tot een hele nacht in de koelkast staan
  • Zeef indien nodig, het mengsel en vang dan de thee op in een schone kan
  • Laat de kan koude thee in de koelkast staan zodat het lekker koud blijft

Koudethee-infusie of koude thee van een theezakje?

De koude thee is vaak een koudethee-infusie. Een infusie is een drank verkregen van planten of kruiden waar geen theeblaadjes bij zitten. Zeg maar een koude kruidenthee. Natuurlijk kun je ook van echte thee, theeblaadjes dus, een koude thee maken. Voor het gemak hebben we het in dit blog steeds over ‘koude thee’, ook als het eigenlijk een koude infusiethee is. Waar jij jouw cold brew van maakt, bepaal je natuurlijk lekker zelf. Je kunt het met een theezakje doen, zoals een piramidezakje, zodat de smaken extra goed kunnen intrekken. Je kunt hiervoor een gewone zwarte thee nemen maar groene thee of kruideninfusie zijn ook heel geschikt. Ga je liever zelf experimenteren met losse thee en wat extra toevoegingen? Dat kan natuurlijk ook. Probeer gewoon verschillende smaken en smaakcombinaties. Zo ontdek je vanzelf wat jouw favoriete koudethee-infusie is deze zomer!

Smaakjes voor de koude thee

Om jouw favoriete koude thee te ontdekken, hebben wij wat suggesties voor verschillende smaakjes. Zoals een scheutje honing als je een echte zoetekauw bent. De honing kan al tijdens het trekken of pas in je glas aan je cold brew worden toegevoegd, wat jij het lekkerste vindt. Andere mogelijke extra smaakjes voor je koude thee zijn een paar schijfjes gember, citroen of sinaasappel. Of probeer eens wat takjes munt of een paar blaadjes basilicum. Wist je dat wat blauwe bessen of gehalveerde aardbeien ook heel goed smaken in je koude thee? Zulke grote stukken fruit hoef je er natuurlijk niet uit te zeven. Dat is alleen nodig bij losse thee of bij een fijne kruideninfusie.

Voordelen van zelfgemaakte koudethee-infusie

Koude thee drink je als een ijsthee. Het is net zo verfrissend, een echte dorstlesser, en je maakt het helemaal naar jouw smaak. Dat zijn al heel wat voordelen. Vergelijk je het met een kant-en-klare ijsthee, dan heeft deze zelfgemaakte koude thee als extra voordeel dat het geen suiker bevat. Of je moet er zelf wat honing aan hebben toegevoegd. Maar zelfs dan is het veel gezonder dan de bekende pakken ijsthee. Ook smaakt deze koude theeinfusie die je als cold brew hebt gezet milder en voller dan een ijsthee.

Koude thee maken op het werk, met een waterkoeler

Met de warme dagen die er weer aan komen, is het nu het ideale moment om zelf koude thee te maken. Zodat je straks in de zomer precies weet welke smaakvariaties jij het lekkerste vindt. En wil je op het werk ook koude thee drinken? Dan maak je dat heel gemakkelijk als je een waterkoeler op het werk hebt staan. Bereid daarmee jouw koude thee al meteen in de ochtend. Zo is het ‘s middags een stuk eenvoudiger om fris en alert te blijven dankzij jouw koele dorstlesser. Ook voor een waterkoeler die past bij jullie bedrijf of voor piramidezakjes thee kun je altijd bij de koffieleverancier bij jou in de buurt terecht.

Labels: