Kruidenthee, niet echte thee maar wel heel gezond

Leestijd: 6 minuten

Neem je een kopje thee, dan heb je al eindeloos veel soorten waar je uit kunt kiezen. Maar een speciale categorie daarin is toch de kruidenthee. Eigenlijk geen echte thee, maar wel heel erg lekker en vaak ook nog heel gezond. En ook in de soorten kruidenthee heb je veel keuze, er is dus altijd wel een theesmaak die jij ook lekker vindt!

Kruidenthee, geen echte thee

Ook al hebben we het altijd over kruidenthee, het is eigenlijk geen echte thee. Wat we kruidenthee noemen, is een kruidenaftreksel. Daarin zitten geen theeblaadjes. Een echte thee daarentegen is gemaakt van de theeplant. Aan zo’n thee kunnen natuurlijk wel kruiden toegevoegd worden, zoals dat bij deze Winter thee is gedaan. Dat is een zwarte thee met daarin onder andere kruidnagel en kaneel. Een kruidige thee dus, maar geen kruidenthee.

Soorten kruidenthee

Net als dat er heel veel theesmaken zijn, zijn er ook veel soorten kruidenthee. En veel daarvan hebben ook nog unieke eigenschappen. Bekende soorten kruidenthee zijn de rooibosthee, kamillethee, kaneelthee en gemberthee. Maar ook thee van zoethout en echinacea zijn echte kruidentheeën. Elke soort kruidenthee heeft z’n eigen smaak en eigenschappen maar wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze geen theïne bevatten. Je kan het dus de hele dag door drinken en zelfs ’s avonds laat vlak voordat je naar bed gaat!

Thee voor de ochtend

Sommige soorten kruidenthee zijn juist heel geschikt voor in de ochtend. Zoals een verse muntthee. Dat is lekker verkwikkend. Of een frisse melange met bijvoorbeeld kruiden en vruchten. Heb je juist behoefte aan wat sterkers om wakker te worden? Kies dan voor een groene thee of een zwarte thee, daarin zit theïne. Dat heeft hetzelfde effect als cafeïne.

Gezond met kruidenthee

Een kruidenthee is natuurlijk geen medicijn, maar het kan wel wat verlichting geven als je ergens last van hebt. Waarvoor je welke kruidenthee pakt? Wij zetten het hier voor je op een rij:

• Kamillethee is kalmerend, bevat veel antioxidanten en zou ook het immuunsysteem onderdrukken.

• Muntthee helpt tegen misselijkheid en buikklachten. Het helpt ook tegen een flinke knoflooksmaak en het ondersteunt de spijsvertering. Een glas muntthee na de avondmaaltijd is dus een slim idee!

• Rooibosthee wordt aangeraden bij ontstekingen, het zou helpen tegen een hoge bloeddruk en doordat het zoveel antioxidanten bevat, werkt het ook goed tegen huidklachten en kan het allergische reacties remmen.

• Kaneelthee schijnt goed te zijn voor de cholesterol en bloedsuikerspiegel. Ook ondersteunt het de spijsvertering.

• Gemberthee heeft misschien wel de meeste gezondheidsvoordelen. Het helpt bijvoorbeeld bij ochtendmisselijkheid of reisziekte, ondersteunt de spijsvertering en het immuunsysteem, vermindert ontstekingen en is hoeststillend. Ook wordt het vaak gedronken bij koorts en griep. Bijvoorbeeld in combinatie met schijfjes citroen en/of wat honing. Natuurlijk kan een kruidenthee nooit het advies van een arts of medicatie voorgeschreven door een arts vervangen. Maar het kan zeker een aangename drank zijn die wellicht wat ondersteuning of verlichting biedt.

Kruidenthee? Lekker laten trekken!

Laat jij bij gewone thee het theezakje misschien niet zo heel lang trekken, bij kruidenthee kun je de kruidenmelange vaak rustig in het hete water laten staan. De smaak wordt hooguit intenser, maar het wordt niet sterker of bitterder zoals bij zwarte of groene thee het geval kan zijn.

Zelf kruidenthee maken

Er zijn tal van kant-en-klare theezakjes voor de lekkerste kruidentheeën. Maar je kunt het ook heel gemakkelijk zelf maken. Zoals gemberthee, dat maak je met heet water en een paar schijfjes gember. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor verse muntthee of als je thee van brandnetels of salie wilt zetten. Zorg er dan wel voor dat je schone blaadjes hebt, maar die kun je dan zo in het hete water doen. Wil je zelf kamillethee of rooibosthee maken, dan moet je wel een heel fijn thee-ei hebben of van die lege theezakjes waar je de losse thee in doet. En met al die kruidentheeën kun je ook volop variëren. Voeg er bijvoorbeeld een schijfje citroen aan toe, een scheutje honing of combineer verschillende soorten kruiden en bloemblaadjes.

IJsthee van kruidenthee

Ook heel lekker is het om zelf ijsthee te maken van een kruidenthee. Maak dan eerst thee en laat het lekker lang trekken zodat de smaak heel intens is. Houd je van zoete thee? Voeg dan wat honing toe als het nog warm is, in koude dranken mengt honing veel lastiger. Koel het vervolgens met wat ijsblokjes en zet het als het is afgekoeld in de koelkast. Je kunt er dan nog wat fruit of munt aan toevoegen voor extra smaak. Zo heb je zelf jouw eigen dorstlesser gemaakt voor warme dagen!

Kruidenthee uit de koffiemachine of waterkoeler?

Uit een koffiemachine of waterkoeler hoef je geen kruidenthee te verwachten. Toch kun je daarmee wel zorgen voor een kruidenthee. Tap gewoon het hete water dat je uit koffiemachine kunt halen en je zet zelf de lekkerste kruidentheeën! Of kies voor deze design waterkoeler waarmee je ook heet water kunt tappen voor jouw kruidenthee. Die maak je vervolgens met theezakjes of door er zelf kruiden aan toe te voegen. Voor de lekkerste kruidentheeën, ook wel kruideninfusie genoemd, check je onze website . Met onder andere gember-citroen, munt en sterrenmunt hebben we zowel een frisse als een verwarmende kruidenthee die je op het werk aan je collega’s of klanten kunt aanbieden.

Labels: