Kurkuma in thee: smaakmaker voor een gouden thee

Leestijd: 5 minuten

 

Ook al komt het mooie weer eraan, je kunt nog steeds verkouden worden of wat keelpijn hebben. Probeer dan eens wat kurkuma in je thee te doen. Dit is namelijk een echte smaakmaker waarmee je een aangenaam warme opkikker maakt die ook nog eens heel erg lekker is. Je hoeft natuurlijk helemaal niet verkouden te zijn om van deze smakelijke warme, gouden thee te genieten! De naam ‘gouden thee’ wordt ook wel aan deze kurkuma thee gegeven vanwege de mooie goudgele kleur. Hoe je het ook noemt, er zijn verschillende manieren om kurkuma thee te zetten. Wij geven je hier een paar suggesties zodat je zelf kunt ontdekken welke variant met kurkuma in je thee jij het lekkerste vindt.

Wat is kurkuma?

Je kent het misschien alleen als een smaakmaker in curry’s, maar kurkuma is dus ook een prima toevoeging voor je kop thee. Kurkuma is de Indiase geelwortel, ook wel turmeric genoemd, en wordt meestal al poeder verkocht. Het komt van de wortel van de plant Curcuma longa en lijkt sterk op gemberwortel, maar is wat geler van kleur. Kurkuma is ook het onderdeel wat de gele kleur van kerrie veroorzaakt. Kurkuma bevat veel vitamines en mineralen zoals onder meer A, B1, B2, C maar ook ijzer, magnesium, kalium en zink.

Is kurkuma echt een superfood?

Met al die vitamines en mineralen lijkt kurkuma misschien een heuse superfood. Toch zijn de meningen en studies daarover verdeeld1. Het lijkt erop dat kurkuma zou kunnen werken als een antioxidant en zo een positieve invloed heeft op het zenuwstelsel en het immuunsysteem. Ook zou de curcumine in kurkuma kunnen bijdragen aan soepele gewrichten en een lager cholesterol. Maar doordat het lichaam niet veel kurkuma opneemt, en een te hoge dosering hiervan mogelijk bijwerkingen kan geven, is het maar de vraag of de eventuele positieve effecten ook echt bereikt kunnen worden. Je kunt kurkuma veilig gebruiken zolang je er niet te veel van binnenkrijgt. 1,5 tot 3 gram per dag in poedervorm wordt aanbevolen door de EMA1 (Europees Medicijnen Agentschap). Dit geldt overigens niet voor kinderen onder de 18, voor zwangeren en voor wie borstvoeding geeft. Omdat (nog) niet bekend is wat het effect van kurkuma op deze groepen is, wordt het gebruik ervan voor hen afgeraden.

Hoeveel kurkuma in de thee?

Superfood of niet, als je niet zwanger bent of borstvoeding geeft, kun je er dus gerust een kop thee of andere warme drank van zetten. Het is net als gember een fijne smaakmaker en voelt weldadig aan als je je niet zo lekker voelt. Hoeveel kurkuma in je thee nodig is? Dat hangt van het recept af. Wij zetten hier een paar recepten voor je op een rij:

Kurkuma thee, zo maak je het

Kurkuma thee kun je zetten met kurkumapoeder of met plakjes kurkuma (net zoals plakjes gember voor in de thee). Neem daarvoor een glas kokend water en voeg daar een paar schijfjes verse kurkumawortel aan toe of een theelepeltje kurkumapoeder. Met wat honing kun je het nog zoeter maken als je dat lekker vindt. Weet wel dat verse kurkumawortel sterk afgeeft. De gele kleur krijg je lastig van je handen af. Wil je dat voorkomen? Draag dan handschoenen als je de plakjes afsnijdt.

Kurkuma latte, zo maak je de populaire gouden melk

Een trendy en populair drankje is de gouden melk, ofwel kurkuma latte. Dit maak je van gewone melk of een plantaardige melk zoals amandelmelk. Voor 1 glas kurkuma latte verwarm je 200 ml melk, 1 theelepel gemalen kurkuma, een halve theelepel kaneel en een snufje zwarte peper. Hoe langer je het verwarmt, hoe intenser de smaken worden. Maar let wel op, het mengsel mag net niet koken. Giet het af door een zeef en zoet het eventueel met wat honing. Je kunt er ook nog wat kardemom aan toevoegen en een paar plakjes gember als je dat lekker vindt. Wil je dit op een warme zomerse dag drinken? Laat het dan afkoelen en schud het met wat ijsblokjes in een cocktailshaker. Je hebt dan een iced kurkuma latte!

Variaties op kurkuma thee

Natuurlijk zijn er ook allerlei variaties te maken met kurkuma thee. Zet bijvoorbeeld een glas groene thee, doe daar wat schijfjes kurkuma bij of een theelepel kurkumapoeder. Voeg daar nog wat citroensap en zwarte peper aan toe en je bent klaar voor de dag! Ook wordt er vaak een scheutje olijfolie aan kurkuma thee toegevoegd. Dit klinkt misschien raar, maar dat komt omdat curcumine niet in water oplosbaar is. Door aan deze thee ook zwarte peper en vetten toe te voegen, is het beter opneembaar.

Welke thee drink jij?

Ben jij een echte theeliefhebber? Dan wil je natuurlijk meer smaken thee drinken. Wij verkopen in ons assortiment verschillende theesoorten van Tea of Life, een duurzaam theemerk. Van de gewone zwarte thee, groene thee en rooibosthee tot verschillende soorten kruidenthee. Lekker om jouw eigen kurkuma thee mee te maken, of om gewoon zo te drinken. Al deze theesoorten bestel je gemakkelijk bij jouw koffieleverancier.

 

Bronvermelding: 1 https://www.gezondheidsplein.nl/dossiers/kurkuma-van-thee-tot-capsules-gebruik-en-gezondheid/hoe-gezond-is-kurkuma/item121722

Labels: