Rooibos: een veelzijdige en gezonde thee

Leestijd: 5 minuten

 

Rooibos is de bekende en populaire thee die eigenlijk geen echte thee is. Maar dat maakt de vele liefhebbers niet uit; rooibosthee is een warme, gezonde thee die je op elk moment van de dag kunt drinken. En dan ook nog in vele smaakvariaties…..

Wat is rooibos?

Rooibos komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika waar de Aspalathus Linearis groeit, een plant uit de vlinderbloemenfamilie. De thee wordt gemaakt van de naaldvormige blaadjes van deze rooibosplant. Die blaadjes worden gestampt en vervolgens in de zon geoxideerd. Dit oxidatieproces geeft de thee zijn kenmerkende roodbruine kleur en is bepalend voor de smaak en het aroma.

Rooibosthee, heel gezond

Rooibosthee staat bekend als een heel gezonde thee, en dat is het ook. Het bevat bijvoorbeeld maar de helft van de hoeveelheid tannine die in gewone thee zit. En dat is handig, want tannines kunnen de opname van mineralen hinderen. Met rooibosthee neem je die dus beter op, en je neemt er bovendien meer van op. Want in deze thee zitten ook veel mineralen zoals calcium, magnesium, zink, ijzer en kalium. Ook bevat het veel antioxidanten die het lichaam beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Zoals schade door UV-straling en luchtvervuiling.

Geen cafeïne in rooibosthee

Een ander gezondheidsvoordeel is dat rooibosthee geen cafeïne of theïne bevat. Je kunt het dus met een gerust hart de hele dag door drinken. Dat komt doordat het een kruidenthee is, gemaakt van de rooibosplant. Op zich is cafeïne helemaal niet slecht, maar als je er gevoelig voor bent dan is rooibos dus een prima alternatief. Bijvoorbeeld om ’s avonds te drinken. Je krijgt dan geen cafeïne binnen die je nachtrust kan verstoren!

Tegen ontstekingen en een hoge bloeddruk

Ook andere gezondheidsvoordelen worden toegeschreven aan het drinken van rooibosthee. Zo zou het helpen tegen ontstekingen in het lichaam, helpt het tegen een hoge bloeddruk en draagt het bij aan een goed cholesterol.

Sneller afvallen met rooibosthee

Met rooibosthee neemt het opgeslagen vet in vetcellen voor een deel af. Het voorkomt ook dat sommige vethoudende hormonen worden opgeslagen in het lichaam. En de stof aspalathine die voorkomt in rooibos, helpt bij de reductie van stresshormonen. Die hormonen zijn vaak de trigger voor een hongergevoel en voor vetopslag. Rooibosthee helpt dus om sneller af te vallen. Maar hoe dit precies komt is nog niet bekend. Het is dus verstandig om deze thee mee te nemen in een verantwoorde leefstijl met voldoende rust, sporten en gezond eten.

Waar is rooibosthee nog meer goed voor?

Naast al deze gezondheidsvoordelen is rooibosthee ook nog goed bij andere klachten. Door de vele antioxidanten werkt rooibosthee goed bij huidklachten zoals acné, eczeem en tegen huidveroudering. Verder bevat rooibosthee ook stofjes die allergische reacties remmen. Daardoor is het goed voor mensen met astma, hooikoorts, maag-darmklachten en bij allerlei allergieën. Dit geldt ook voor maag-darmklachten die niet door een allergie worden veroorzaakt. Rooibosthee werkt namelijk verzachtend, het wordt bijvoorbeeld ook gegeven aan baby’s met darmkrampjes.

Zo maak je zelf rooibos-ijsthee

Wist je dat je zelf hele lekkere ijsthee kunt maken van rooibos? Zet een grote kan rooibosthee (laat de thee zeker een half uur trekken!) en voeg daar 2 limoenen en een bosje verse munt aan toe. Schep net zoveel suiker erbij als jij lekker vindt. Of vul die grote kan rooibosthee aan met munt, gember en citroen en breng het op smaak met honing. Laat het een paar uur afkoelen in de koelkast en doe er nog wat ijsblokjes bij. Je hebt dan een heerlijke frisse en gezonde dorstlesser!

Rooibosthee, ook bij Fortune Coffee

Wil jij op het werk ook heel gezond en lekker drinken? Dan regelen we dat. Onze koffieleveranciers hebben ook een groot assortiment Fairtrade theesoorten waaronder natuurlijk ook rooibosthee. Neem snel contact op en je hebt ook binnenkort rooibosthee bij jou op de zaak!

Labels: