Arabica tot en met Espresso: Fortune’s ABC...

Leestijd: 5,5 minuut

Weet jij alles van koffie, de koffiesoorten en bereidingswijzen? Wij wel, natuurlijk. Maar we delen onze kennis graag met je. Want net als dat we graag koffie drinken en koffie zetten, praten we er ook heel graag over. En jij na deze serie van Fortune’s ABC misschien ook wel. Vandaag de aftrap, met de koffieweetjes van A t/m E.

A = Arabica-koffiebonen: exclusieve boon

De A is natuurlijk de Arabica-koffieboon. Een fruitige, zachte koffieboon die milder is dan de Robusta. De Arabica heeft namelijk minder cafeïne vanwege de hoogte waarop ze groeien; boven de 600 meter. Daar lopen ze minder risico op ziektes en dus hebben ze minder cafeïne nodig om zich daartegen te beschermen. Daardoor zijn ze echter ook lastiger te telen en te oogsten. Een exclusieve boon dus die dan ook duurder is dan de Robusta. Meer leuke weetjes over deze mooie koffieboon lees je ook in dit blog van ons.

B = Bonenkoffie: traktatie in een kopje

Bonenkoffie wordt toch wel het meest genoemd als we mensen vragen naar hun favoriete koffie. Niet zo vreemd ook. Een goede bonenkoffie is een traktatie in een kopje. Met zo’n mooi cremalaagje en die heerlijke verse koffiegeur. Toch adviseren we niet bij elk bedrijf een automaat voor bonenkoffie. Want de zettijd per kopje is daarbij langer en dat is niet handig als je in een korte tijd voor veel mensen koffie moet zetten. Heb je er wel de tijd voor, dan heb je best veel keus uit verschillende koffiemelanges. De manier waarop de koffiebonen gebrand worden, de duur, hitte en de selectie van de bonen zelf, bepaalt de smaak. Een belangrijk proces dat wij altijd zorgvuldig laten begeleiden door onze koffie-melangeur. Maar ook een proces waarin wij steeds zoeken naar verbeteringen of aanvullingen. Zoals we laatst hebben gedaan met de Eccellente bonenkoffie waarvan de smaakbeleving nu nog constanter is.

C = Cappuccino: mateloos populair

De meest favoriete koffiesoort, dat is dan weer de cappuccino. Dit mateloos populaire koffiedrankje bestaat uit espresso, melk en melkschuim. Een stevig schuim natuurlijk zodat het niet meteen terugvloeit als je er met een lepeltje doorheen gaat. Het verhaal gaat dat de cappuccino is ontstaan in Wenen waarbij de bruine kleur van de koffie gelijk was aan het habijt van de kapucijner monniken. Een ander verhaal zegt dat het kale hoofd met een randje bruin haar van diezelfde monnik van bovenaf lijkt op dit kopje koffie. Vandaar ‘cappuccino’. Wat het ook is, een goede cappuccino wordt geserveerd in een porseleinen kopje met bodem die rond is zodat de koffie kan ‘walsen’ en een bovenkant die breed genoeg is voor het schuim. En natuurlijk leent cappuccino zich bij uitstek voor de mooiste variaties van latte art. Vaak kunstzinnig gemaakt door barista’s, soms een beetje nagemaakt met wat cacao en een sjabloon. In een eerder blog vertelden we je al hoe je zelf een perfecte cappuccino zet. Lees het hier en geniet ervan!

D = Duurzaamheid: het belangrijkste ingrediënt van een goed kopje koffie

Van koffie moet je genieten. Maar als je weet dat het ook eerlijk verkregen is, smaakt het nog net even lekkerder. Dat vinden wij ook, en daarom zetten wij ons op verschillende manieren in om te zorgen voor duurzame koffie. Zo hebben wij veel koffie en thee met een duurzaam keurmerk en verduurzamen we ons assortiment door steeds meer verantwoorde accessoires daarin op te nemen. Zoals bijvoorbeeld houten roerstaafjes of bamboe dienbladen. Via het Oegandaproject zetten we ons intensief in voor een beter bestaan van een groep koffieboeren in Oeganda. We recyclen koffieautomaten en waterfilters en verpakken de koffie in een aluminiumvrije verpakking of een duurzaam alternatief. En wist je dat het formaat van die koffiepakken precies zo is gemaakt dat er meer op een pallet passen? Daardoor hebben we weer minder restverpakkingen nodig en kan er meer per keer vervoerd worden. Een andere manier om minder onnodige kilometers af te leggen, is om te zorgen dat elke koffieleverancier van Fortune zo dichtbij de klant is als maar mogelijk is. Steeds weer kijken we wat we kunnen doen om nog duurzamer te zijn. Omdat dat beter is voor ons allemaal, en een goed gevoel misschien nog wel het belangrijkste ingrediënt van een echt lekker kopje koffie is.

E = Espresso: een kleine, stoere koffie

Een klein maar stoer kopje koffie. Dat is de espresso. Gewaardeerd door een kleine groep koffieliefhebbers die niet bang zijn voor een sterke smaak. Een kopje espressokoffie bevat ongeveer 63 mg cafeïne. Een flinke hoeveelheid voor zo’n klein kopje! Want in een gewone koffie zit weliswaar meer cafeïne (ongeveer 85 mg), maar die is ook wel twee keer zo groot. Van espresso kun je dan ook beter niet teveel drinken, maar wel maximaal genieten! En dat doen we dan wel weer met velen. Want espresso is vaak de basis voor veel andere koffiesoorten. Zoals een latte macchiato. Die wordt gemaakt van een kopje espresso met veel warme melk en wat schuim. Wil je meer weten van de espresso? Lees dan eens dit blog, met alle grootse feiten over deze kleine koffiesoort.

Meer koffie? Vraag het de koffieleverancier bij jou in de buurt!

Wil je meer weten van koffie? Lees hier het tweede deel van F t/m L: https://bit.ly/fortuneabc-deel2

Wil jij genieten van onze koffie? Neem dan contact op met de koffieleverancier bij jou in de buurt. Hij kan er voor zorgen dat je snel ook bij jou op het werk van een heerlijke koffie kunt genieten.

Labels: