Slow coffee? Die zet je met de Chemex!

Leestijd: 4,5 minuut

Slow coffee zet je met de Chemex. De manier om in alle rust een heerlijke kop koffie te zetten. Ideaal voor elke koffieliefhebber. Maar ook voor wie nu thuis wat meer tijd heeft dan anders. Het is niet echt moeilijk maar wel heel lekker. We leggen het je hier allemaal uit.

Wat is een Chemex?

De Chemex is een glazen kan in een opvallende zandlopervorm waarmee je heel langzaam en aandachtig heerlijke koffie zet. Rondom het smalste deel zit een houten kraag met leren touwtje. Alleen al om het mooie design zou je een Chemex in huis willen hebben, maar de pure smaak van de koffie is natuurlijk ook een heel goede reden.

Slow coffee is echt slow…

Slow coffee is ook echt wel ‘slow’. Vergelijk het bijvoorbeeld met een espresso die je zet met een bonenkoffieautomaat. Met de automaat duurt het zo’n 35 seconden. Kies je voor de slow coffee-methode met een Chemex, dan moet je op zeker vijf minuten rekenen. En dat is dan nog zonder het zelf malen van de bonen!

Lichtere smaak van verfijnde koffiebonen

Maar, slow coffee is dan ook wel een bijzondere koffie. Door de beleving van het zetten maar ook door de smaak. Die is echt anders dan van een gewone bonenkoffie. Dat komt doordat de smaken en aroma’s van de bonen de tijd krijgen om opgenomen te worden en doordat de Chemex met een dikker koffiefilter werkt. Oliën en andere stoffen komen daar niet doorheen waardoor de koffie lichter van smaak is. Wil je slow coffee maken met de Chemex, dan raden we je aan om koffiebonen te gebruiken met een verfijndere smaak. Zoals de karaktervolle Pallisa koffiebonen.

Zo zet je Chemex slow coffee

Koffiezetten met de Chemex is een klusje dat je even door moet hebben, maar het is niet lastig. Zo maak je de echte Chemex slow coffee:
1. Kook water en laat het een beetje afkoelen.
2. Maal de koffiebonen. Kies voor een wat grovere maling en doe dit zo kort mogelijk voor het zetten van de slow coffee.
3. Vouw het ronde Chemex koffiefilter in vier delen, vouw het open als een koffiefilter met 3 lagen aan de ene en 1 laag aan de andere kant, en plaats het bovenin de Chemex.
4. Giet wat heet water (ongeveer 85°C tot 95°C) door het lege koffiefilter en zorg dat al het papier nat wordt. Laat het water in de Chemex druppelen en schud het langs de glazen wand. Zo verwarm je de Chemex vast wat voor en je zorgt dat eventuele papiersmaak van het filter weggespoeld wordt. Dit water gooi je vervolgens weg.
5. Doe nu de gemalen koffiebonen in het natte koffiefilter en giet een klein deel van het water op. Doe dit rustig en in cirkels maar niet aan de rand. Dit is de pre-infusie; de koffie zet uit en de koffiemaling raakt zo verzadigd. Dit proces heet ook ‘blooming’.
6. Wacht zo’n 1,5 minuut terwijl het water door de koffiemaling heen druppelt.
7. Giet vervolgens de rest van het hete water op de koffiemaling. Ook dit doe je heel rustig, in cirkels.
8. Laat de koffie door het filter druppelen. Dit kan zeker zo’n drie tot vier minuten duren.
9. Haal dan het filter weg en giet de koffie in een (voorverwarmde) koffiebeker.
10. Geniet nu, in alle rust, van jouw heerlijke Chemex slow coffee!

De beste verhouding koffie : water bij de Chemex

De perfecte verhouding voor een kop Chemex koffie is natuurlijk heel persoonlijk. Wat jij het lekkerst vindt, weet je pas na een paar keer uitproberen. Maar om je een richtlijn te geven kun je uitgaan van 15 gram koffie op 250 ml water. Dat is voldoende voor een kop. Wil je het wat sterker? Dan kies je voor wat meer koffiebonen. Weeg steeds hoeveel koffiebonen je gebruikt en meet hoeveel warm water je toevoegt. Dan weet je na een tijdje welke verhouding jou het beste smaakt.

Perfecte koffiebonen voor jouw Chemex

Had je al eens zo’n Chemex gezien maar wist je niet wat je ermee moest doen? Nu kun je ermee aan de slag om in alle rust jouw heerlijke kop koffie te zetten. Ben je dan alleen nog op zoek naar de perfecte koffiebonen voor jouw kopje slow coffee? Vraag dat dan aan onze koffieleveranciers. Ze brengen het graag naar je toe.

Labels: