Tijd voor taart – Recept voor koffietaart met pecannoten

Leestijd: 2,5 minuut

Nu de dagen korter en kouder worden, genieten we altijd weer extra van een warm moment binnen. Met een kop koffie en iets lekkers erbij. De hoogste tijd dus voor taart. En omdat noten echt iets voor de herfst zijn, hebben we een recept voor een fijne koffietaart met pecannoten voor je. Spullen pakken en aan de slag dus!

Ingrediënten koffietaart:

Voor een cakevorm van 25 cm (of vergelijkbare taartvorm) heb je de volgende ingrediënten nodig:
• 200 gram bloem + 6 gram bakpoeder (ong. 1,5 tl)*
• 200 gram zachte boter (tip: kies eens gezouten roomboter!)
• 200 gram bruine basterdsuiker
• 4 eieren
• Snufje zout
• 1 tl vanille-extract
• 60 ml sterke koffie of espresso
• 60 gram pecannoten, klein gehakt, plus extra voor garnering
• 175 gram poedersuiker
*) 200 gram zelfrijzend bakmeel kan ook, je hebt dan geen bakpoeder nodig

Zo maak je de koffietaart:

• Verwarm de oven voor op 175 C.
• Vet de vorm in. Heb je een cakevorm, dan kun je die ook bekleden met bakpapier zodat je het er later makkelijker weer uithaalt.
• Mix de boter met suiker tot het heel glad is.
• Splits de eieren en voeg de eidooiers aan de boter-suikermix toe, mix het goed door tot het heel luchtig is.
• Voeg het snufje zout en vanille-extract toe en mix nog even kort door.
• Zeef de bloem met bakpoeder zodat eventuele klontjes eruit zijn boven de beslagkom en spatel het kort door.
• Maak een andere kom vetvrij en mix daar de eiwitten tot een stevig schuim. Je moet de kom kunnen omkeren zonder dat het opgeklopte eiwit eruit valt.
• Schep het eiwitschuim snel en kort door het beslag.
• Voeg tenslotte de fijngehakte noten en 60 ml van de koffie of espresso toe.
• Giet het beslag in de cakevorm en zet het in het midden van de oven.
• Bak in ongeveer 60 minuten gaar. De cake is klaar als je een satéprikker er schoon uithaalt.
• Laat de cake even afkoelen, haal het uit de vorm en laat het verder afkoelen op een rooster.
• Maak in de tussentijd het glazuur door de poedersuiker te mengen met de 30 ml koffie.
• Schenk het glazuur over de cake. Let wel op: de cake moet helemaal afgekoeld zijn anders loopt het glazuur er direct weer af. Plaats nog wat pecannoten als garnering op de cake en je bent klaar om deze mooie koffietaart te serveren!

Lekker met een kop koffie of thee

Natuurlijk past bij deze taart een goede kop koffie of een fijn glas thee. En of je het nu serveert na een stevige herfstwandeling of tijdens een pittige vergadering, je weet zeker dat iedereen hierna weer helemaal klaar is om verder te gaan. Geniet ervan!