De beste koffie met het beste water, gefilterd water dus

Leestijd: 3,5 minuten

Wist je dat koffie grotendeels uit water bestaat? We zijn allemaal druk op zoek naar de lekkerste koffiemelange en proeven nadrukkelijk het verschil tussen bonen- of filterkoffie, maar velen gaan daarbij voorbij aan de invloed van water op datzelfde kopje koffie. Terwijl water 98% van de koffie is! De beste koffie maak je dus met het beste water. Gefilterd water om precies te zijn. En dat is ook nog eens veel beter voor de koffieautomaat.

Chloor en kalk verstoren de smaak en geur van koffie

Water lijkt transparant maar bevat ondertussen tal van stoffen zoals mineralen, chloor, kalk en zelfs roestdeeltjes. Ondanks dat het kraanwater in Nederland van uitzonderlijk hoge kwaliteit is, is het toch niet altijd prettig dat dit in het water zit. Zo is een klein beetje chloor bijvoorbeeld nodig om het water te desinfecteren en dus geschikt voor consumptie te maken. Maar datzelfde chloor kan de smaak en geur van koffie verstoren.

Hard water? Verkalking in de koffieautomaat

Kalk komt in sommige delen van Nederland meer in het water voor dan in andere delen; het bekende harde water. Als je in zo’n gebied woont dan is die smaak voor jou normaal. Maar datzelfde harde water zorgt ervoor dat de apparaten verkalken. Herinner je je die reclames van wasmachines met wit uitgeslagen onderdelen? Dat gebeurt eigenlijk ook in de koffieautomaat waar de onderdelen verkalken door kalk en metalen uit het water.

Storingen

Wordt er teveel kalk afgezet op het binnenwerk van een koffieautomaat, dan ontstaan storingen. Gebruik je echter een waterfilter, dan worden kalk en metalen uit het water gehaald voordat het de koffieautomaat ingaat. Er treedt dan geen verkalking op, de onderdelen gaan langer mee en de automaat valt minder uit.

Lager energieverbruik

Een ander voordeel van minder of geen kalk in de koffieautomaat is dat het veel efficiënter werkt; kalkafzetting op de boiler bijvoorbeeld zorgt ervoor dat de automaat harder moet werken om het water op de gewenste temperatuur te krijgen. Heb je een koffieautomaat met waterfilter, dan is het energieverbruik dus lager. Ook bij zacht water Ook als je in een regio woont waar het water van zichzelf al een laag kalkgehalte heeft (het zachte water), is een waterfilter aan te raden. Want naast kalk haalt het filter ook andere stoffen uit het water, zoals lood en koper. Dat dit beter is voor de gezondheid, mag duidelijk zijn.

Betere koffieautomaat

Natuurlijk heeft ook een waterfilter niet het eeuwige leven; het moet jaarlijks vervangen worden of als er echt heel veel koffie gedronken wordt, wat eerder. Ook blijft het dagelijkse of wekelijkse standaard onderhoud nodig om de koffiemachine goed schoon en werkend te houden. Maar buiten dat zorgt een waterfilter voor een koffieautomaat op kantoor die gewoon goed werkt. Met bovendien koffie en heet water voor thee die veel lekkerder smaakt!

Het beste water voor de warme dranken bij jou op het werk

Een waterfilter wordt op de waterleiding geplaatst op het punt waar de koffieautomaat wordt aangekoppeld. Dit kan bij nieuwe installaties maar ook bij koffieautomaten die al een tijdje op de werkvloer staan. Met zo’n waterfilter heb je dus minder kans op storingen, een betere smaak en minder energieverbruik. Om erachter te komen welk type waterfilter geschikt is voor jouw automaat neem je contact op met de koffieleverancier bij jou in de regio. Deze meet het water zodat het waterfilter daarop wordt afgestemd. Zo heb je altijd het beste water voor de warme dranken bij jou op het werk!

 

Meer blogs over water:

Beter werken met water op kantoor

Waterfilter voor lekkerdere koffie en thee