• Persoonlijke service met een glimlach
  • Snelle levering, altijd dichtbij
  • 60 maanden gratis service & onderhoud
  • Geen contract
67-goede-start-van-busy-bees-op-koffieplantages-oeganda

Goede start van Busy Bees op koffieplantages Oeganda

27-01-2023

Het Busy Bees-project is goed van start gegaan. Lieten we in november vorig jaar weten dat Fortune Coffee dit project ondersteunt, inmiddels zijn 1.500 bomen geplant en hebben de eerste leerling-imkers hun training gehad.

Duurzame honingketen

Met het Busy Bees-project wordt getracht een duurzame honingketen in Oeganda op te zetten. Hiervoor worden op koffieplantages meerdere imkerijen gevestigd. Een klassieke win-winsituatie want de bijen van elke imkerij zullen de koffieplanten én de macadamiabomen bestuiven. De imkers kunnen zo hun imkerij uitbouwen en meer honing oogsten terwijl de koffieoogst verbetert als gevolg van de groeiende macadamiabomen.

Meer schaduw voor de koffieplanten

Die macadamiabomen zijn een ander onderdeel van dit Busy Bees-project. De reden daarvoor is eigenlijk ook heel simpel: de koffieboeren in Oeganda merken de gevolgen van de klimaatverandering in de opbrengsten van hun koffieplantages. De temperatuur stijgt waardoor de koffieplanten zich niet goed kunnen ontwikkelen en de oogst kleiner en slechter wordt. De macadamiabomen bieden de gewenste schaduw waardoor de koffieplanten sterker worden en meer en betere koffiebonen produceren.

Voordeel voor koffieboeren en imkers

Door jongeren de kans te geven om een imker te worden, snijdt het mes aan twee kanten. De koffieboeren en koffieplantages hebben voordeel bij een imkerij. En de jongeren kunnen als imker een inkomen verdienen. Honing is namelijk een populair product in Oeganda en kan uiteindelijk zelfs voor de export aangeboden worden.

Imkertrainingen door ‘Bee Champions’

Alle reden dus voor ons om ons aan te sluiten bij dit mooie project. En sinds de start van onze samenwerking hierin, is er al weer veel gebeurd. Zo hebben 477 jongeren zich aangemeld voor een training tot imker. Deze jongeren worden getraind door een ‘Bee Champion’, een ervaren imker met goede resultaten.

Bijenkasten

De imkertraining gaat in op drie hoofdthema’s: het belang van het imkeren, de relatie tussen het imkeren en de koffie- en macadamiateelt en het maken van bijenkasten. Door de bijenkasten in het begin nog zelf te maken, hebben de startende imkers een veel kleinere investering nodig. De leerling-imkers hebben nu 591 bijenkasten gemaakt en zullen er in de komende tijd nog veel meer maken. Ook worden ze in de komende maanden verder getraind door de Bee Champions.

1.500 macadamiabomen

Daarnaast zijn inmiddels ook al 1.500 macadamiabomen geplant. Het zijn nu nog kleine boompjes, maar dit is wel het begin voor de koffieboeren om hun koffieoogst te beschermen en te verbeteren. Ook de bijen zullen blij zijn met die macadamiabomen. De geur die de bloesem verspreid, is lichtzoet en naar het schijnt heel aantrekkelijk voor de bijen. Het begin van de duurzame honingketen is dus echt gemaakt!

Koffie met een goed verhaal

Kies je voor koffie van Fortune Coffee, dan help je meteen mee met al onze duurzame initiatieven. Zoals dit Busy Bees-project. Zo heeft jouw kopje koffie niet alleen een goede smaak maar ook een goed verhaal! Wil jij dat ook? Neem dan contact op met de koffieleverancier bij jou in de buurt. Hij laat je graag de verschillende koffiesoorten proeven en kan je er nog veel meer verhalen over vertellen.
46 gerelateerde resultaten gevonden
blog-05-01-2024-teaser

Koffie van Fortune Coffee is meer dan goede koffie alleen. Het verbindt collega’s, klanten en medewerkers met het bedrijf of de organisatie. Van de koffiecorner tot de vergaderzaal, en van de sportkantine tot in de lerarenkamer.