Koffieweetjes

Koffieweetjes

Koffie drinken doen we allemaal, maar wat weet jij over koffie?

Wist je dat?

  • ‘Koffie’ stamt af van de naam quahweh. Dat betekent macht of sterkte. Heb je je ooit afgevraagd waar het woord cappuccino vandaan komt? Cappuccino is vernoemd naar de monnik van de religieuze orde van kapucijners. Door de bruine klederdracht met ‘witte’ haren hebben zij dezelfde kleuren als de cappuccino.
  • Cappuccino wordt in traditionele koffielanden gezien als onderdeel van het ontbijt. Tegenwoordig kun je cappuccino de hele dag door drinken. 
  • Waarom zakt de melkschuim van cappuccino in als je er cacao op strooit? Melkschuim is licht omdat het voor een groot deel uit lucht bestaat. Cacao is zwaarder dan melkschuim, waardoor de melk een beetje inzakt. Daarnaast is cacao van nature een beetje vet en waterafstotend, melkschuim bevat juist water. Op het moment dat je cacao op het melkschuim gooit, schiet het melkschuim weg en ontstaan er putjes waar de cacao inzakt.
  • Nieuw voor de meeste mensen, maar voor fotografen al langer bekend: foto's ontwikkelen in een bad van oploskoffie, soda en vitamine C! Door een zwart/wit film in een 'koffiebad' te ontwikkelen krijg je verrassend artistieke foto's met een bijzondere grijs/bruine kleur.
  • Het wespenseizoen is gestart... heb jij er ook zo'n last van? Koffie is de oplossing! Hoe werkt het? Doe wat ongebruikte koffie op een schoteltje, steek de koffie aan en er is geen wesp meer te zien!
  • Al binnen tien minuten na de eerste slok is cafeïne merkbaar in je lichaam. Snel een boost nodig? Daar is koffie dus erg geschikt voor!
  • Wist je dat gelovigen pas duizend jaar later mochten genieten van een kopje koffie, dan niet gelovigen. Pas nadat de paus de koffiebonen zegende in de 16e eeuw, mochten de gelovigen ook koffie drinken.
  • Milde koffie meer cafeïne bevat dan donkere koffie? Je denkt misschien het tegenovergestelde, want het lijkt logischer dat hoe donkerder de koffie van kleur is, hoe meer cafeïne hij bevat. Maar het is juist andersom: hoe donkerder de bonen, hoe meer smaak, maar hoe minder cafeïne. De oorzaak hiervoor is dat bij donkere bonen meer cafeïne verbrand wordt tijdens het branden van de bonen. Dus cafeïne nodig? Drink lichte koffie!

Door gebruik te blijven maken van onze website, geef je toestemming en ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie kan je vinden in onze privacy- en cookieverklaring