Recepten

Koffierecepten

Koffie drinken doen we allemaal...wat is jouw favoriete koffiesmaak? En wat eet je het liefst bij je favoriete koffie? De ingrediënten van Fortune Coffee zijn de ideale uitvalsbasis om speciale koffies en lekkernijen mee te bereiden.

Frappuccino

Hoe maak je een frappuccino? Het welbekende heerlijke koude drankje waar je gerust een rondje voor omloopt op een zomerse dag? Wij leggen je het uit.

Ingrediënten en benodigdheden

  • 1 kop afgekoelde espresso
  • 1 kop melk
  • 2 kopjes ijs
  • 2 theelepels suiker
  • Slagroom en eventueel caramelsaus of chocoladesaus
  • Keukenmachine

Bereiden

Voeg de afgekoelde koffie, melk, ijs en suiker in de keukenmachine. Mix dit mengsel tot het fijn van structuur is. Schenk de frappuccino mix in een glas en garneer met slagroom. Hou jij van zoet? Voeg dan caramelsaus toe om het geheel af te maken. Ben je meer een chocoladetype? Voeg dan chocoladesaus toe.
Tip: kijk voordat je gaat mixen of je keukenmachine geschikt is voor crushen van ijs.

IJskoffie

Ingrediënten

  • Sterke koffie (sterker dan normaal)
  • Handvol ijsklontjes
  • Flinke scheut melk
  • Eventueel wat suiker

Bereiding

IJskoffie start met het zetten van goede sterke koffie. Door de ijsklontjes wordt de smaak namelijk wat milder. Voeg suiker naar wens toe en laat deze helemaal oplossen. Vervolgens moet de koffie afkoelen. Zet de afgekoelde koffie in de koelkast totdat je jouw ijskoffie wilt drinken. Voeg tot slot ijsklontjes en eventueel melk toe. Je ijskoffie is klaar om van te genieten! Een rietje maakt het geheel natuurlijk wel helemaal af.  Tip: Schenk je ijskoffie in zo’n stoer glas met handvat, dan kun je jouw ijskoffie meenemen!

Koffie-ijsblokjes

Een echte 'coole' aanrader voor de zomer: koffie-ijsblokjes. Gewone koffie wordt hiermee een luxe koffie-ijscocktail. 

Ingrediënten en benodigdheden

  • Vers gezette koffie
  • Ijsblokjesbakje


Bereiden

Zet goede koffie, niet te sterk. Laat de koffie afkoelen tot kamertemperatuur. Schenk het in een ijsblokjesbakje en zet deze een dag in de vriezer. Tip: gebruik voor deze ijsblokjes een apart bakje in de vriezer, omdat de koffiesmaak in het plastic trekt. 

De koffie-ijsblokjes zijn heerlijk in afgekoelde koffie of in een cocktail-glas met koffie, wat room en een scheutje likeur. Uiteraard ook lekker in de non-alcoholische variant met wat koude melk en 2 espresso’s voor een verkoelende koffie verkeerd…. Mmmmmm!

Latte macchiato

Ingrediënten

  • 1 kopje espresso
  • 150 ml warme opgeklopte melk
  • 25 ml koude melk
  • suiker
  • cacaopoeder (naar smaak)

Bereiding

Een goede Latte macchiato bestaat uit meerdere lagen die niet door elkaar lopen. Het is hierbij dus belangrijk om in de juiste volgorde te werk te gaan.

Schenk de koude melk in een glas en voeg de warme opgeklopte melk toe. Schenk nu rustig en langzaam de espresso in het glas. Je ziet mooie lagen ontstaan. Strooi er eventueel wat cacaopoeder overheen.

Geniet nu van je zelfgemaakte Latte macchiato!

Romige ijskoffie

Deze romige ijskoffie is een echt heerlijk op warme dagen of als nagerecht.
Ingrediënten voor 2 glazen romige ijskoffie

  • 200 ml koude koffie (echt koud!)
  • 2 bollen roomijs
  • 2 tl suiker (of meer als je dat lekker vindt)
  • 50 ml melk
  • Klein scheutje koffiemelk
  • Beetje kaneel
  • Chocoladesaus
  • Blender of staafmixer

Bereiden

Zet sterke koffie en laat deze afkoelen. Schenk de koude koffie in een blender of grote kan en voeg het roomijs en de suiker toe. Meng deze ingrediënten waarna je melk, koffiemelk en kaneel toevoegt. Nu meng je het nog eens goed door totdat het zo romig is dat er een schuimrandje ontstaat. Schenk de romige ijskoffie in mooie glazen, rietje erbij chocoladesaus erover en klaar. Tip, Wil je de romige ijskoffie als nagerecht serveren? Schep er dan nog een bolletje ijs naar smaak bij.

Koffie Chocolade Mug Cake

Ingrediënten

  • 24 gram bloem
  • 1 theelepel oploskoffie
  • 12 gram cacaopoeder
  • 40 gram suiker
  • 1/4 theelepel bakpoeder
  • 30 ml melk
  • 1 ei
  • 30 ml olie
  • halve theelepel vanille extract

Bereiding

Meng de bloem, bakpoeder, suiker en oploskoffie goed door elkaar. 
Voeg daarna de melk, eieren, olie en vanille extract toe. Roer dit met een vork er doorheen. 

Giet het mengsel in een grote koffiemok. Zet het 90 seconden (of een paar seconden meer) in de magnetron op 900 watt, totdat het mengsel gaar is.

Serveer de mug cake eventueel met een bolletje vanille ijs of bestrooi het met wat poedersuiker.

Geniet ervan!

Winterse kruidenkoffiewinterse-kruidenkoffie

Ingrediënten

  • 1 sinaasappel
  • 1 1/4 dl melk
  • 4 eetlepels cacao
  • 5 kaneelstokjes
  • 4 kopjes espresso of 2 1/2 dl sterke koffie
  • kaneelpoeder
  • geklopte slagroom

Bereiding

Maak de sinaasappel schoon. Rasp 1/4 van de sinaasappelschil. Verwarm de melk. Voeg hier de cacao, sinaasappelrasp en een kaneelstokje aan toe. Laat het mengsel gedurende 10 minuten op laag vuur trekken.
Verdeel het mengsel over de 4 mokken. Vervolgens schenk je de koffie er overheen. Klop de slagroom en schep dit er bovenop. Bestrooi de slagroom met kaneelpoeder en maak het geheel af door er een kaneelstokje in te steken.

Geniet van je winterse koffie!

Fortune Coffee Cakejes

De lekkerste Fortune Coffee cakejes

Ingrediënten

  • 170 gram zachte roomboter 
  • 300 gram suiker 
  • 3 grote eieren 
  • 290 gram bloem 
  • 1 theelepel bakpoeder 
  • 90 ml volle melk 
  • 120 ml Fortune espresso 
  • 1 eetlepel gemalen koffie 
  • eigen gemaakte slagroom

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Mix de zachte roomboter en de suiker (met een handmixer) licht en luchtig in circa 3 minuten. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe. Meng de bloem, bakpoeder, zout en de gemalen koffie in een kom. Doe de koffie en de melk in een maatbeker. Voeg het bloemmengsel toe aan de koffie en de melk. Dit kun je het beste doen met een spatel of op de meest langzame stand van de handmixer. Vul de cakevormpjes voor 3/4 met beslag. Bak ze in het midden van de oven in ongeveer 25 minuten gaar en bruin. Laat de cakejes 10 minuten afkoelen in de vormpjes en leg ze daarna op een rooster. Laat ze verder afkoelen. Garneer met de stijfgeslagen slagroom voor het opdienen.

Eet smakelijk!

Koffie met mandarijn
Ingrediënten

  • 1 eetlepel suiker
  • 1/8 liter slagroom
  • 4 eetlepels mandarijnsap
  • 1/4 theelepel oploskoffie
  • 1/2 liter verse sterke koffie
  • gepelde partjes van 1 mandarijn

Bereiding

Klop de slagroom met de suiker en de oploskoffie stijf. Spoel vervolgens 4 glazen of koppen om met heet water en schenk de sap erin. Giet aansluitend de koffie erbij. Leg de slagroom erop en garneer met partjes mandarijn. 

Hollandse Mokkacrême-Koffie

Ingrediënten

  • 1 kop cappuccino
  • zelf geklopte slagroom
  • 2 theelepels mokka en of caramelsaus
  • 1 mespuntje koekkruiden

Bereiding

Hierbij gebruikje als basis de overheerlijke cappuccino van Fortune Coffee. Spuit een flinke toef slagroom op de cappuccino.
Vervolgens giet je er wat mokka of caramelsaus over. Om het geheel af te maken bestrooi je de koffie met een mespuntje koekkruiden en smullen maar!

Café Borgia of Weense Koffie

Ingrediënten

  • 100 gram pure chocolade
  • 1 theelepel suiker of honing
  • 4 eetlepels geklopte slagroom
  • 4 koppen koffie van Fortune Coffee
  • kaneelpoeder, cacaopoeder of sinaasappelrasp om te decoreren

Bereiding

Voor vier heerlijke koppen koffie smelt je ruim 100 gram chocolade in een steelpannetje. Voeg suiker of honing naar smaak toe en roer er vier volle eetlepels slagroomroom door. Schenk er beetje bij beetje vier koppen hete koffie van Fortune Coffee bij en klop het geheel goed romig. Daarna kun je de koffie serveren met slagroom. Bestrooi het geheel met wat kaneelpoeder, cacaopoeder of sinaasappelrasp.

Irish Coffee

Ingrediënten

  • een kop koffie van Fortune Coffee
  • een borrelglaasje whisky
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel zelf geklopte slagroom
  • cacaopoeder om te decoreren

Bereiden

Deze koffie is zeer geschikt als afsluiting van een gezellig diner. 
De koffie wordt geserveerd in hittebestendige glazen op een hoge voet.

Vul het glas met een borrelglaasje whisky en een eetlepel suiker. Schenk hierop hete Fortune koffie. Dek de koffie vervolgens af met een laag geklopte slagroom. Je kunt de slagroom garneren met wat cacaopoeder. Direct serveren!

Barraquito

Ingrediënten

  • 100 ml sterke koffie / espresso
  • 25 ml gecondenseerde melk
  • 100 ml warme melk
  • 6 lepeltjes warme opgeschuimde melk
  • 40 ml 'Licor 43'
  • kaneelpoeder

Bereiden

Doe in een glas van 300 ml (bij voorkeur hoog en smal) een laagje gecondenseerde melk. Voeg vervolgens de likeur toe. Hierop leg je wat rasp van de limoenschil. Schep daarna met een lepel wat opgeschuimde melk in het glas. Schenk daarover voorzichtig de warme melk. Tenslotte voeg je de sterke koffie toe. Dit kun je het beste doen door de koffie over een omgekeerde lepel in het glas te laten druppelen. Werk het geheel af door er wat kaneelpoeder overheen te strooien.
Geniet nu van een koffiespecialiteit afkomstig van de Canarische eilanden.

Barraquito

Ingrediënten

  • 100 ml sterke koffie / espresso
  • 25 ml gecondenseerde melk
  • 100 ml warme melk
  • 6 lepeltjes warme opgeschuimde melk
  • 40 ml 'Licor 43'
  • kaneelpoeder

Bereiden

Doe in een glas van 300 ml (bij voorkeur hoog en smal) een laagje gecondenseerde melk. Voeg vervolgens de likeur toe. Hierop leg je wat rasp van de limoenschil. Schep daarna met een lepel wat opgeschuimde melk in het glas. Schenk daarover voorzichtig de warme melk. Tenslotte voeg je de sterke koffie toe. Dit kun je het beste doen door de koffie over een omgekeerde lepel in het glas te laten druppelen. Werk het geheel af door er wat kaneelpoeder overheen te strooien.
Geniet nu van een koffiespecialiteit afkomstig van de Canaris