Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen aan franchiseorganisatie Fortune Coffee 

Lijkt het ondernemend samenwerken als franchisenemer bij Fortune Coffee jou wel wat maar heb je toch nog een paar vragen? Dan beantwoorden we die graag. Persoonlijk als je dat wilt maar ook vast hier op de site. Wil je nog meer weten of eens verder kennismaken? Laat het ons weten en we maken snel een afspraak!

Kennismaken

Hoe ziet een dag van een franchisenemer bij Fortune Coffee eruit?

Als franchisenemer ben jij hét gezicht in jouw regio. Je bouwt zelfstandig een klantenbestand op door eropuit te trekken en je behoudt de bestaande klanten door alles persoonlijk voor ze te regelen. Van advies en service tot het verzorgen van het onderhoud en de bestellingen. En bij klachten of storingen los jij het op. Jij bent dus adviseur, verkoper, leverancier en probleemoplosser in één!

Dit betekent dat je op een dag bezig kunt zijn met het bezorgen van de leveringen, onderhoud verzorgen, oplossen van storingen, installeren van nieuwe koffieautomaten, de voorraad checken bij klanten, het bijhouden van de administratie en een netwerk bezoeken voor jouw acquisitie.

Welke impact heeft het franchisenemerschap? 

Als franchisenemer ben je eigen baas. Dat heeft voor- en nadelen voor jouzelf maar ook voor jouw omgeving. Daar moet je zelf een goede balans in vinden.

Wat is het toekomstperspectief? 

Bij Fortune Coffee kun je als franchisenemer zelf een mooi bedrijf opbouwen. Je sluit je namelijk aan bij de snelst groeiende franchiseorganisatie in de sector met een goed trackrecord. Daarbij biedt ons concept jou een solide basis met een mooi en kwalitatief assortiment, veel innovatiekracht zodat we snel kunnen inspelen op nieuwe ontwikkelingen en natuurlijk een product waar altijd vraag naar zal zijn.

Daarnaast wordt er veel samengewerkt in het bedrijf en tussen de regio’s wat de kans op succes vergroot. Er is dus veel ondersteuning om een succesvol bedrijf op te bouwen, maar de belangrijkste factor daarin blijft wel jouw eigen ondernemerschap!

Welke investering is vereist?

We vragen van jou een eigen vermogen van € 17.500 en een investeringsruimte van € 80.000.

Wat is het verschil tussen Fortune Coffee en een koffiewinkel? 

Jij gaat naar de klant toe in plaats van dat een klant jou bezoekt in een koffiewinkel. Wij brengen immers koffie in de zakelijke markt. Als franchisenemer bij Fortune Coffee moet je dus ook plezier hebben in het eropuit gaan in jouw regio en contacten willen leggen met ondernemers en hun medewerkers.

Wat is de achtergrond van de huidige franchisenemers? 

Die is heel divers. Veel ondernemers zijn bedrijfsleider geweest in de retail zoals supermarkten, detailhandel en doe-het-zelf-bedrijven. Maar er zijn ook ondernemers die hiervoor accountmanager waren of een soortgelijke functie hadden.

Wat is de duur van het franchisecontract? 

We gaan standaard uit van een contract voor de duur van 5 jaar. Daarna wordt besloten of de samenwerking bevalt en of die voortgezet wordt.

Is ervaring met koffie een vereiste?

Ervaring met koffie is mooi meegenomen. Maar een grote interesse in of zelfs passie voor koffie vinden we veel belangrijker. Net zoals het graag omgaan met mensen, ze willen verrassen met een uitstekende service en altijd doen wat je zegt.

Moet ik een koffiedrinker zijn?

Niet altijd… Onze koffieautomaten schenken namelijk ook chocolademelk en heet water voor thee. Maar wel moet je tijdens het afstellen van de koffieautomaat proeven of dat goed is gegaan.

Hoe kan ik mijn regio/onderneming financieren? 

Als je dat wilt, kunnen wij je adviseren over de diverse financieringsmogelijkheden. We kunnen je bijvoorbeeld in contact brengen met financieel adviseurs die jou verder helpen met een bancaire lening of een andere financieringsvorm zoals crowdfunding.

Hoe hoog zijn de franchisefee's? 

 • De entreefee is €9.500 dat is inclusief de meerdaagse verkooptraining
 • De standaard franchisefee is 6,25% met een minimumbedrag van €455 per maand
 • Nieuwe franchisenemers in een regio profiteren in de eerste 2 jaar van een lagere fee
 • De maandelijkse reclamefee bedraagt 2% van de omzet met een minimumbedrag van €200 per maand. Dit voor landelijke reclameactiviteiten en de website.
 • Daarnaast is er een inkoopbonus van 4% en een extra bonus volgens staffel

De regio waar ik woon is al bezet. Heeft het dan wel zin om contact op te nemen?

Jazeker, contact opnemen kan nooit kwaad. Samen kunnen we altijd kijken welke mogelijkheden er wel zijn.

Waar kan ik meer algemene informatie over franchise vinden?

Op internet is veel informatie verkrijgbaar over franchise. Twee websites die we je aanraden zijn:

Ik weet niets van koffie, is dat een probleem?

Nee zeker niet. Als je gemotiveerd bent, leergierig en onze trainingen volgt, leer je alles over koffie.

Kan ik ook meer dan één regio krijgen?

Als beginnende franchisenemer start je met een beschermde regio, bestaande uit een 1e en een 2e kerngebied beide van 1.500 bedrijven. Het 1e kerngebied is het gebied waar jij woont. Of je het 2e kerngebied behoudt, hangt af van je prestaties.

Welke ondersteuning krijg ik van jullie? 

Je krijgt op veel vlakken ondersteuning zoals: 

 • Een gegarandeerd kwalitatief goed product
 • Professionele uitstraling die overal in is doorgevoerd
 • Professionele uitrusting zoals een CRM-pakket en de webshop
 • Trainingen
 • Ondersteuning vanuit de Centrale Organisatie
 • Continue innovatie door Fortune op elk vlak

Wat voor trainingen krijg ik?

Wij bieden je allerlei trainingen aan die jou helpen jouw werk optimaal uit te voeren. Dit zijn trainingen over onder meer de koffiesoorten, de koffieautomaten en in verkoop.

Heb ik collega's?

Ja, de andere franchisenemers in het land en natuurlijk de collega’s bij de Centrale Organisatie! Met hen deel je ervaringen tijdens onder meer de franchisevergaderingen. Ook kun je in verschillende commissies plaatsnemen waar je met collega-ondernemers samenwerkt. Hierdoor bouw je niet alleen aan jouw onderneming in jouw eigen regio, je bouwt ook mee aan de ontwikkeling van de Fortune-formule en de landelijke organisatie. Zo profiteer je van elkaars ervaringen en wordt iedereen weer beter.

Heb ik een bedrijfspand nodig?

Je moet een ruimte hebben waar je de voorraad kunt opslaan. Dat kan in het begin in een garage thuis zijn. Maar als je eenmaal groeit, is een aparte bedrijfsruimte voor de voorraad wel aan te raden.

Kan ik een bestaande Fortune-regio overnemen?

Zeker! Als een regio voor overname beschikbaar is, dan kan dat. Een overzicht van de beschikbare regio’s vind je hier

Moet ik technische ervaring hebben? 

Als je van jezelf al wat handig bent en je bent ook gemotiveerd en leergierig, dan kun je met onze trainingen alles leren en de technische kennis verkrijgen die je nodig hebt om de koffieautomaten te onderhouden, te installeren, af te stellen en storingen te verhelpen.