Wat voor soorten koffieautomaten zijn er?

Er zijn veel verschillende systemen voor het automatisch zetten van koffie zoals vriesdroog-, freshbrew- en bonenautomaten. De belangrijkste verschillen zetten we hieronder voor je op een rij. En wil je liever persoonlijk advies of gewoon het verschil zelf eens proeven? Neem dan contact op met de Fortune-ondernemer in jouw regio.

vriesdroog koffie

Vriesdroog
Koffie uit een vriesdroogautomaat wordt heel snel gezet. De uitgiftesnelheid varieert tussen de 5 tot 9 seconden en er is geen koffieafval. Deze automaten vergen weinig onderhoud en zijn voordelig in aanschaf. De naam is misschien verwarrend, maar deze koffie kan gewoon bewaard worden in het keukenkastje en is jaren houdbaar. Een cappuccino uit een vriesdroogautomaat heeft een stevige schuimkraag en de koffie zelf kan de hele dag door gedronken worden. De vriesdroogautomaten zijn vooral geschikt voor locaties waar veel koffie gedronken wordt en waar grote piekmomenten zijn.

Bonen
Bonenkoffie is direct herkenbaar aan de koffiegeur die ontstaat bij het malen van de bonen. Wie kiest voor bonenkoffie kan genieten van die heerlijke geur en een net zo heerlijke koffie, maar moet niet heel snel voor veel mensen tegelijk koffie willen zetten. Deze zetmethode neemt immers de meeste tijd van alle koffieautomaten in beslag. Daarbij heeft deze automaat ook meer onderhoud nodig en zullen de onderdelen sneller slijten. En niet onbelangrijk; bonenkoffie valt zwaarder op de maag dan andere koffie en kan daarom niet de hele dag gedronken worden.

bonen koffie
freshbrew koffie

Freshbrew
Freshbrewkoffie is versgefilterde koffie, zoals die vroeger vaak werd gezet met een koffieapparaat. De koffie voor deze automaat heeft een precies afgemeten maling. Doordat elk kopje gefilterd wordt, duurt het langer dan bij een vriesdroogautomaat voordat u een kopje koffie heeft. Ook moet u regelmatig het koffieafval uit de automaat verwijderen. Deze koffie is heel smakelijk maar minder geschikt voor plekken waar veel koffie tegelijkertijd gedronken wordt.