Nationaal Koffie & Thee Onderzoek 2020: we missen het koffiemoment

Leestijd: 4 minuten

Elke paar jaar wordt een Nationaal Koffie & Thee Onderzoek* gehouden. Zo ook dit jaar, in juni net nadat de horeca weer (beperkt) open mocht maar er nog veel werd thuisgewerkt. Dat heeft natuurlijk invloed op het koffiegedrag. Zoals dat we het samen een kopje koffie of thee drinken, erg zijn gaan missen.

Heavy users in koffie en thee

In een jaar waarin heel veel heel anders is geworden dan we ooit konden bedenken, is er gelukkig nog steeds koffie en thee. Gelukkig, want na water zijn dit toch de meest gedronken dranken. Koffie is de favoriet bij mannen maar sinds 2018, het moment van het vorige onderzoek, hebben sommigen de koffie ingeruild voor thee. Toch drinken mannen nog steeds gemiddeld 4,4 koppen koffie per dag waar vrouwen aan 3,5 genoeg hebben. Bij thee zijn het juist weer de vrouwen die de heavy users zijn; zij drinken ruim drie koppen thee per dag terwijl mannen net meer dan 2,5 kop thee wegwerken.

Zwarte koffie voor hem, een latte macciato voor haar

Gewone zwarte koffie, dat is toch wel de all time favorite. Bij mannen dan. Vrouwen kiezen eerder een koffievariant met melk zoals cappuccino, een latte of een koffie verkeerd. Ook jongeren (16 – 34 jaar) geven de voorkeur aan wat meer aparte koffiesoorten zoals koffie met ijs. En razend populair in deze doelgroep is de latte macciato, 30% noemt dat als favoriete koffiedrank. Bij thee gaat de voorkeur van de meesten naar zwarte thee uit, maar groene thee (met of zonder smaakje) is een sterke tweede. Verse gemberthee is nog niet heel favoriet, maar wordt al wel veel meer gedronken dan twee jaar geleden terwijl verse muntthee weer aan populariteit inboet.

Suiker of citroen?

En dacht je dat vrouwen de echte zoetekauwen zijn? Mis! Mannen kiezen vaker voor suiker in de koffie en thee dan vrouwen. Die geven juist de voorkeur aan melk, in de koffie, of verse munt voor bij de thee. Honing of een schijfje verse citroen zijn trouwens ook erg geliefd.

Koffie weggooien? Nooit! (nou ja, bijna nooit)

Wat verder opvalt, en waar wij natuurlijk heel vrolijk van worden, is dat het merendeel zelden tot nooit koffie of thee weggooit. En als dat al gebeurt, dan is het slechts een bodempje… Gelukkig maar.

Impact van coronamaatregelen

In het onderzoek is ook gekeken naar de impact van de coronamaatregelen op onze koffie- en theeconsumptie. Maar, dat onderzoek is dus gedaan in juni 2020. Toen werd aangegeven dat we minder vaak een koffie buiten de deur halen (30%). Terwijl nu de horeca dicht is, de koffie-to-go** het nieuwe uitje is geworden. Wat wel opvalt is dat meer mensen aangeven nu minder vaak koffiepauze te nemen in plaats van meer. Komt dit door het thuiswerken en dat we daardoor minder snel even met collega’s bijpraten tijdens een kop koffie?

Koffie verbindt, maar nu even niet… en dat missen we

Dat koffiemomentje op het werk wordt wel gemist; ruim een derde mist de koffie met collega’s. Maar ook koffie drinken met familie en vrienden; maar liefst 65% geeft aan dat moment echt te missen. Heel verrassend vinden we dit niet. Koffie verbindt, dat zien we steeds weer. En juist dat missen we nu. Toch zullen we eens weer met elkaar bij de koffieautomaat staan. Of een te zwaar dienblad tillen omdat we voor alle collega’s koffie hebben gehaald. Tot die tijd doen we het met kleinere groepen op afstand bij de koffieautomaat, of een koffie-to-go. En wordt er bij jullie op het werk nog wel koffie gedronken? Dan zijn wij er nog steeds om de voorraad koffie te regelen en de koffieautomaat te onderhouden. Met alle coronamaatregelen die nodig zijn natuurlijk, zorgen we ervoor dat zelfs nu koffie kan verbinden. Ook al is het even anders dan anders.

Bronnen *) https://www.koffiethee.nl/wp-content/uploads/2020/10/KoffieThee_NationaalKoffieEnTheeOnderzoek2020_Rapport_def.pdf **) https://nos.nl/artikel/2355773-thuisblijfadvies-massaal-genegeerd-koffie-to-go-halen-is-het-nieuwe-uitje.html

Labels: