Fortune Coffee bezoekt koffieboeren in Oeganda

Leestijd: 8,5 minuut

31 mei 2023: Het is zover, een groep Fortune medewerkers gaat op reis naar Oeganda.
Tijdens deze studiereis zullen Edwin, Gerben, Kees, Saskia, Timo, Tom en Ton de voortgang van het Fortune koffieproject in Oeganda met eigen ogen zien en de koffieboeren persoonlijk ontmoeten.

 

Celebrate Hope Ministries
In Rakai is de kennismaking met Pastor Fred, hij neemt de groep mee op pad in zijn regio. Pastor Fred is de oprichter en directeur van Celebrate Hope Ministries (CHM). Via CHM ontvangen de boeren de bijdragen vanuit Fortune Coffee. Dankzij ons koffieproject is er in de afgelopen jaren veel veranderd voor de koffieboeren. De boeren werken samen aan een stabiele toekomst voor zichzelf, hun gezin en voor elkaar. Inmiddels gaan er steeds meer kinderen naar school.

Celebrate Hope Ministries (CHM) logo

Wij bezoeken een van de scholen; de Isula Christian High College. De directeur van de school ontvangt ons enthousiast. Hij vertelt veel over de school en over het mooie werk wat ze bereiken met de kinderen. Maar ook de obstakels waar ze tegenaan lopen komen aan bod. 

Formulematige aanpak
Op het terrein van CHM vertelt pastor Fred over de status van het koffieproject. Het is inmiddels uitgegroeid tot het MaCoBee project. Met dit project worden boeren geholpen volgens vier pijlers:

  1. Koffieplanten
    Een koffieplant geeft twee keer per jaar bloesem en koffiebessen. 
  2. Macadamiabomen
    De macadamiabomen zorgen voor schaduw voor de koffieplanten, de bloesem geeft goede nectar en de noten leveren extra opbrengsten op.
  3. Bijen & honing
    Bijen zorgen voor een goede bestuiving van de koffieplanten, bovendien leveren de bijen honing op. 
  4. Waterbassins
    Gedurende het regenseizoen wordt er water opgevangen en opgeslagen. Dit water wordt gebruikt in het droge seizoen voor bewatering van de gewassen.

Het voordeel van deze aanpak is dat de boeren een gespreid en meer stabiel inkomen voor zichzelf kunnen creëren. Ze worden minder afhankelijk van alleen de koffie. De activiteiten versterken elkaar en bevorderen de biodiversiteit. Met de juiste formulematige inrichting van een hun koffieplantage, op basis van deze vier MaCoBee-pijlers, verbeteren de koffieboeren de kwaliteit van hun leven en kunnen kinderen naar school.

Boerengroepen
Sinds de start van het Oegandaproject hebben de boeren zich verenigd in boerengroepen. Vanuit die groepen werken ze samen waar nodig, want samen kom je verder. De Fortune delegatie heeft twee van deze groepen bezocht, waaronder de Kiruli Mixed Group en Joy. De boeren vertellen vol passie over hun projecten en geven uitleg over de koffie, macadamianoten, honing en waterbassins. Het is heel gaaf om te horen en te zien dat ze begonnen zijn met een paar koffieplanten en van daaruit al veel opgebouwd hebben. Een van de uitspraken van de koffieboeren laat zien hoe het project impact heeft op de boeren; “wij zijn inmiddels in staat om zelf een koe te kopen als wij deze nodig hebben. “

 

Op bezoek bij de koffieboeren
Inmiddels zijn er zo’n 3.000 boeren verbonden aan CHM en ons Koffieproject. Twee van deze boeren hebben we bezocht. Een daarvan is voor ons een bekende boerin: Betty Kalimi. Betty is inmiddels 65 jaar en weduwe. Ze is met haar koffieplantage een voorbeeld voor velen. We werden rondgeleid door Betty en haar zoon Steven. Steven is na zijn studie teruggekomen naar de regio en werkt voor CHM. Zijn energie en enthousiasme werken aanstekelijk. Aan het eind van ons bezoek krijgen we van Betty een zelfgemaakt hart mee. Betty draagt Fortune in haar hart, we zijn diep onder de indruk van haar woorden en sluiten Betty in ons hart.

Afbeelding van Betty Kalimi

De andere koffieboer die we bezocht hebben is Mr. Peterson. Dit is een boer met maar liefst zes activiteiten. Hij heeft kippen die hem eieren en dus inkomen opleveren. De ontlasting van de kippen kan hij gebruiken als bemesting voor zijn gewas. Een tweede activiteit zijn de koffiebessen. Mr. Peterson is bekend in de regio vanwege zijn gekookte en gedroogde koffiebessen. In een grote teil kookt hij de bessen met een kruidenmelange volgens eigen recept. Naast deze activiteiten verbouwt hij ook macadamiabomen en vanilleplanten en heeft hij zijn eigen waterbassin. Dit is een actieve boer die maximaal presteert en een voorbeeld is voor velen in zijn gemeenschap.

 

Sponsorkinderen
Het CHM van Pastor Fred werkt samen met het UCCF. Het UCCF zet zich in voor kansarme kinderen in Oeganda. Ze hebben een kindsponsorprogramma opgezet waardoor kinderen naar school kunnen en zo zicht hebben op een betere toekomst. Het dorp Kasaka is 10 jaar geleden aan het project van UCCF toegevoegd. In deze 10 jaar tijd is er heel veel veranderd in het dorp. Een voorbeeld hiervan is het verhaal van Jimmy. Hij schoof aan bij de Fortune medewerkers om zijn verhaal te vertellen en heeft ze meegenomen naar zijn kliniek in Kasaka.

Jimmy heeft zijn ouders op jonge leeftijd verloren. Via het sponsorkindprogramma heeft hij kunnen studeren. Na zijn studie is hij teruggekomen naar de regio om anderen te helpen. Hij is samen met zijn vrouw een kliniek aan de rand van het dorp gestart waar ze rond de 10.000 mensen in Rakai bedienen. Dit zijn ongeveer 140 patiënten per maand. Veel van de patiënten hebben geen financiële middelen, maar worden toch geholpen. Om inkomsten te genereren, voor bijvoorbeeld de medicijnen, staan er naast de kliniek varkens en verbouwen ze gewassen. We zijn allemaal diep onder de indruk van de drive waarmee Christina en Jimmy de lokale bevolking helpen.

Naast Jimmy heeft de Fortune delegatie ook de sponsorkinderen van Ton bezocht, Pius en Kevin. Ondanks dat ze niet heel veel hebben, valt het op hoe gastvrij ze zijn. Onderweg naar de huizen van de sponsorkinderen worden we al begroet door verschillende nieuwsgierige kinderen die vrolijk met ons meelopen. Ook de bezoeken aan deze gezinnen maken grote indruk op de groep. Het is duidelijk dat ook het kindsponsorprogramma veel impact heeft op de gezinnen.

Afbeelding van sponsorkinderen

Niet alleen leerzaam, maar ook heel leuk!
Het is heel gaaf om te zien dat de sponsoring de lokale bevolking goed op weg helpt en hoe dankbaar ze allemaal zijn. Wij zijn ook dankbaar dat ze zich zo voor ons openstellen.

De laatste paar dagen van de reis doen we ook andere indrukken op. Oeganda staat bekend om haar Nationale parken met veel bijzondere dieren. Tijdens verschillende safari’s spotten we onder andere buffels, olifanten, leeuwen, nijlpaarden en luipaarden! Daarna bezoeken we Kibale National Park. In dit park zitten 1.450 chimpansees, veel vogels, slangen, bosolifanten en andere reptielen. Nadat we de chimpansees in hun natuurlijke habitat hebben gezien, bezoeken we een theeplantage. We plukken zelf ook thee, maar de snelheid waarop de lokale bevolking dat doet kunnen we bij lange na niet evenaren. 

Al met al was het een leerzame en bijzondere ervaring. Waarbij de lokale bevolking, de impact die ons koffieproject en de schoonheid van de ongerepte natuur indruk op ons heeft gemaakt.

Labels: