Biologische koffie

Biologische koffie

Koffie, koffie… lekker bakkie koffie…

Als je mensen vraagt wat ze mee willen nemen naar een onbewoond eiland, zullen ze van alles noemen: boeken, platen, touw, een zaklantaren… En als je dan vraagt wat ze per se mee willen nemen om te drinken, zullen negen van de tien mensen roepen: koffie! Koffie op het werk is dan ook een noodzaak. En natuurlijk houd je rekening met de wensen van het personeel en wordt er een koffieautomaat op kantoor geplaatst. Misschien moet je echter na gaan denken over de koffie die in al die koffieautomaten gaat. Heb je er al eens over gedacht om hiervoor biologische en/of organische koffie te gebruiken? Die koffie is misschien iets duurder, maar die iets hogere prijs weegt niet op tegen de voordelen van het gebruik van biologische en/of organische koffie.

5 redenen om biologische en/of organische koffie te gebruiken voor de koffie op het werk

1. Biologische koffie is vrij van chemische bestrijdingsmiddelen

Wist je dat een ‘normale’ kop koffie vol kan zitten met chemische bestrijdingsmiddelen? Niet-organische koffieplantages gebruiken grote hoeveelheden water om de koffiebonen van deze bestrijdingsmiddelen te ontdoen. Dit water kom vervolgens terecht in het ecosysteem. Een reden te meer om over te gaan op organische koffie! Een organische koffieplantage mag pas organisch heten als er minstens drie jaar geen bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt.

2. Biologische koffie is beter voor het milieu

De gebieden waar de koffie organisch wordt verbouwd, zijn beter voor de flora en fauna die in de onmiddellijke omgeving van de plantage te vinden is. De mensen die er wonen en werken zijn gezonder dan op een ‘normale’ koffieplantage.

3. Biologische koffie heeft een prima smaak

Echte koffiedrinkers kunnen het alleen maar beamen: biologische koffie is veel lekkerder dan gewone koffie! De koffie groeit op eigen kracht in grond die op natuurlijke wijze bemest wordt. Als je organische koffie proeft, proef je alleen maar koffie en niets anders!

4. Biologische koffie is beter voor de drinkers

Organische koffie bevat geen resten van chemische middelen en bevat veel antioxidanten. Het is bekend dat antioxidanten ontstekingsremmend zijn en kanker kunnen helpen voorkomen.

5. Biologische koffie is beter voor de boeren

Als je biologische of organische koffie koopt, let dan op de manier waarop de koffie is verwerkt. Als je fair trade koffie koopt, zorg je ervoor dat de arbeiders op de plantages en in de fabrieken waar de koffie wordt verwerkt een normaal salaris krijgen en werken onder fatsoenlijke omstandigheden. De eigenaren van deze plantages krijgen een goede prijs voor hun product waardoor ze in staat zijn en blijven om in hun bedrijf te investeren.

Dus…

Het is wel duidelijk. Koffie op het werk moet. Een koffieautomaat op kantoor moet. En eigenlijk moet de koffie in die koffieautomaten biologische fair trade koffie zijn!

Labels: