Fairtradechallenge

Fairtrade challenge tijdens de Fairtrade Week van 7 tot en met 15 mei 2016

De ‘challenge’

Klimaatverandering, iedereen heeft er wel een mening over. Gelukkig merken wij in Nederland nog maar weinig van de gevolgen, maar dit geldt niet voor miljoenen koffieboeren aan de andere kant van de wereld die de bonen voor onze dagelijkse kop koffie produceren. Door hogere temperaturen, verwoestende stormen en meer regen zien zij hun oogsten nu al afnemen en daarmee hun bron van inkomsten. Steun koffieboeren en doe mee aan de internationale Fairtrade Challenge! Hoe? Samen met 20 landen organiseren we een week lang Fairtrade coffee breaks. Met jouw hulp drinken we een recordaantal kopjes Fairtrade koffie. Op die manier steun je koffieboeren in hun strijd tegen de effecten van klimaatverandering op hun gewassen én hun bestaan. Fairtrade gecertificeerde koffieboeren hebben stabielere inkomsten en kunnen daarom investeren in hun boerderijen en in trainingen. Zo leren zij welke stappen genomen kunnen worden om hun boerenbedrijf aan te passen aan een veranderend klimaat.

Aanmelden

Nodig je vrienden uit voor een Fairtrade coffee break of organiseer er een op je werk voor collega’s! Via www.fairtradechallenge.nl kun je vanaf maandag 18 april jouw coffee break aanmelden. Sluit je aan bij miljoenen coffeelovers die koffieboeren steunen in hun strijd tegen de effecten van klimaatverandering. Gebruik op social media #fairtradechallenge.

Waarom Fairtrade?

Fairtrade gecertificeerde boerencoöperaties ontvangen een eerlijke prijs voor hun koffie plus een extra Fairtrade premie, die ze kunnen investeren in hun boerenbedrijf of in trainingen om hun landbouwpraktijken te verbeteren. Via deze trainingen leren ze meer over klimaatverandering en de effecten hiervan op hun gewassen. Zo kunnen ze stappen ondernemen om hun landbouwpraktijk aan te passen aan het veranderende klimaat.

Boerenorganisaties gebruiken de extra Fairtrade premie om hun leden te ondersteunen in hun strijd tegen klimaatverandering, zodat zij de bonen voor een heerlijk kopje koffie kunnen blijven produceren.

Fairtrade en klimaatverandering

Klimaatverandering zorgt voor veel problemen, waaronder veranderende weerpatronen, de opkomst vanongedierte en de snelle uitbraak van plantziektes. Net als bij alle andere gewassen heeft de koffieteelt te kampen met serieuze gevolgen van deze weersveranderingen. Een actueel voorbeeld is koffieroest (la roya), een hardnekkige plantenschimmel. De uitbraak van koffieroest in Zuid-Amerika is het gevolg van meer regen, een hogere luchtvochtigheid en hogere temperaturen. De schimmel tast de bladeren van de koffiestruiken aan, waardoor de bladeren uitvallen en de koffiestruiken geen bessen meer produceren. Koffieboeren die door een uitbraak van koffieroest getroffen worden, moeten een groot deel van hun struiken kappen. De struiken die het overleven zullen ook minder en minder goede bessen produceren. In Honduras is meer dan de helft van alle koffiestruiken aangetast door koffieroest. De nationale koffieproductie daalde daardoor met 38 procent. De Fairtrade premie kan worden ingezet voor dit soort noodgevallen. Fairtrade coöperaties steunen boeren bij de strijd tegen koffieroest door hen te voorzien van nieuwe, sterkere koffiestekjes die de oude struiken vervangen. Ook wordt de premie geïnvesteerd in biologische pesticides die de verspreiding van de schimmel tegengaan. Workshops over klimaatverandering en betere communicatie tussen boeren die aangesloten zijn bij Fairtrade coöperaties zorgen ervoor dat boeren van elkaar kunnen leren en gezamenlijk de problemen kunnen aanpakken. Ook wordt er geïnvesteerd in koffievelden waar kan worden geëxperimenteerd met verschillende soorten planten. In ‘nurseries’, de babykamers van de koffieplanten, worden nieuwe productievere koffieplanten ontwikkeld en getest die weerbaarder zijn tegen ziektes en ongedierte.