Koffietype geel: de koffiesoort voor de interactieve collega

Leestijd: 3,5 minuten

Welke koffie jij drinkt onthult veel over jouw persoonlijkheid. Je kent vast de DISC-aanpak waarbij een kleur aangeeft wat voor type jij op het werk bent. Wij vergeleken de koffiesoorten en de DISC-persoonlijkheden en zochten de overeenkomsten. Zoals voor het koffietype geel.

De vier kleuren van de DISC-methode

Nog even een snelle reminder over de DISC-methode; daarmee wordt met vier verschillende kleuren aangegeven wat jouw persoonlijkheidstype is. Het laat inzien waarom mensen doen zoals ze doen en hoe je daarmee in een groep collega’s het meest effectief kunt omgaan. Weet jij wat voor type jij bent, dan weet je ook waar je op moet letten en welke eigenschappen jou juist verder helpen.

Geel: het interactieve type

DISC is ook een afkorting van de vier types waarbij elk type ook een eigen kleur heeft. In dit blog gaat het dus om de kleur geel die hoort bij de letter I. Die I staat voor interactief. Wie zich een geel type volgens DISC mag noemen, is een hartelijk en enthousiast iemand. Vaak impulsief, geïnteresseerd in anderen, overtuigend en optimistisch maar ook best wat chaotisch. De gele collega houdt de sfeer in het team hoog, houdt van de gezelligheid die een groep collega’s met zich meebrengt maar gaat de confrontatie wel uit de weg.

Gezellig

De gele collega herken je direct als de gezellige collega. Het is degene die altijd meegaat met een bedrijfsuitje, die zich direct aanmeldt voor de leuke activiteiten en regelmatig bij de koffieautomaat mooie verhalen vertelt. Maar deze gele collega is ook degene die jou vraagt hoe het met je gaat, die zich herinnert dat jouw kat ziek was, je moeder haar been heeft gebroken of jouw kind voor het eerst naar de opvang gaat. Kortom, een fijne collega die je er graag bij wilt hebben. Maar ook een die misschien net teveel vanuit het gevoel redeneert terwijl er ook gewoon zakelijke besluiten genomen moeten worden. En door alle gezelligheid kan het gewenste doel wel eens een beetje buiten beeld raken. Wie met het gele type bijvoorbeeld in een vergadering zit, doet er goed aan om de beschikbare spreektijd strak te hanteren!

Een koffie verkeerd of flat white voor koffietype geel!

Ben jij zelf die gele collega? Dan houd jij vast ook van de wat ‘gezelligere’ koffiesoorten. Geen strakke espresso of een doodnormale koffie maar een koffie verkeerd of een flat white waar je de tijd voor moet nemen om van te genieten. En het liefst natuurlijk met een paar anderen om meteen even gezellig mee bij te kletsen. Neem dus ook de tijd om van jouw koffie te genieten en tegelijk met anderen bij te praten. Die verbinding die bij de koffieautomaat ontstaat, is vaak een uitstekende basis voor goede werkrelaties en kan tot verrassende nieuwe ideeën leiden. Zoek dus een balans in gezelligheid en effectiviteit, het zal je veel brengen!

Dit zijn de pluspunten van het gele koffietype voor de werkomgeving

Op het werk moet gewerkt worden, deadlines bereikt en resultaten gehaald. Maar wordt er alleen maar stug doorgewerkt, dan bereik je minder als dat er ook tijd voor elkaar wordt genomen. En het gele type zorgt daarvoor. Door het contact met de anderen te onderhouden, aandacht te geven en de sfeer erin te houden. Dat zorgt voor verbinding wat uiteindelijk leidt tot meer en betere resultaten met meer betrokken medewerkers. Heb jij zo’n geel koffietype in jouw team? Dan heb je het goed voor elkaar!

Zo creëer je de perfecte symbiose in jouw team

Natuurlijk heb je meer types in jouw team nodig dan alleen de gele. Net als met koffie wil je de juiste melange. Zorg dus voor voldoende blauwegroene en rode koffietypes als collega’s en je creëert de perfecte symbiose in jouw bedrijf!


Benieuwd naar de andere koffietypes?

Koffietype rood: de koffie op het werk voor de dominante collega

Koffietype blauw: bewuste koffiekeuze voor de consciëntieuze collega

Koffietype groen: de koffie op het werk voor de stabiele collega

Labels: