Zomer in Nederland, met de lekkerste koffiecocktails en -mocktails - deel 2

Leestijd: 5 minuten

Bij een zomer in Nederland hoort ook een kopje koffie in de ochtend. Maar waarom zou je jezelf niet verwennen met een heerlijke koffiedrank in de middag of ’s avonds na het eten? Wij verzamelden een tweede set recepten van koffiecocktails en alcoholvrije koffiemocktails. Om genietend de zomer door te komen.

Koffie on the Rocks

Een echt tropische en ijskoude verrassing, dat is deze Koffie on the Rocks. Denk de palmbomen en het geluid van rollende golven erbij en je bent klaar voor dit tropische koffiedrankje…

Voor 2 personen heb je nodig:
• 360 ml ijskoffie (espresso’s en een handvol ijsblokjes)
• 60 ml rum
• 60 ml butterscotch schnaps
• Room
• Suiker

En zo maak je de Koffie on the Rocks: Begin met het maken van de ijskoffie. Dat doe je door eerst espresso te maken en die goed te laten afkoelen. Vervolgens voeg je een handvol ijsblokjes toe. Is de koffie nu zo afgekoeld dat het ijskoffie is, dan doe je de rum en butterscotch schnaps erbij. Voeg room en suiker naar smaak toe. Proef dus even tussendoor wat jij lekker vindt. Roer tenslotte alles door elkaar en schenk het in twee hoge glazen.

Passiekoffie, om verliefd op te worden

Koffie is onze passie, en deze passiekoffie mag dus niet in dit rijtje recepten ontbreken! Probeer het eens, wie weet wordt deze zoete koffiecocktail ook jouw nieuwe liefde…

Voor 2 personen heb je nodig:
• 8 koffie-ijsblokjes
• 100 ml passievruchtensap (+/- 4 passievruchten of een half pakje diepvriespassievruchten)
• 100 ml Licor 43 Baristo
• 1 eiwit

Zo bereid je de Passiekoffie: Maak de koffie-ijsblokjes de avond ervoor. Zet zo’n 3 tot 4 kopjes sterke koffie. Laat het afkoelen, schenk het in een ijsblokjesvorm en zet het in de vriezer. De volgende dag pers je de passievruchten en zeef je het vruchtvlees. Passievruchten uit de diepvries laat je eerst ontdooien om het dan kort te verhitten. Roer het snel door en mix het fijn met de staafmixer. Zeef dan het afgekoelde sap totdat je 100 ml sap overhoudt. Meng vervolgens de likeur en het eiwit met het sap en mix het met een staafmixer totdat het eiwit schuimt. Vervolgens crush je in een aparte beker de koffie-ijsblokjes. Ze hoeven niet heel fijn gemalen te worden. Verdeel deze over twee tumblers (whiskyglazen) en schenk de cocktail daaroverheen.

Jamaican Coffee, voor de echte koffieliefhebbers

Tia Maria komt uit Jamaica en wordt gemaakt met de Jamaica Blue Mountain koffiebonen. Een exclusieve koffieboon uit dit Caraïbische eiland. Een koffiecocktail met Tia Maria is dan ook voor de echte koffieliefhebbers en deze Jamaican Coffee is zeker een aanrader. Wil je dit op een warme zomerdag drinken? Laat het na bereiding dan koud worden en voeg wat ijsblokjes toe voor een frisse maar net zo heerlijke cocktail!

Voor 2 personen heb je nodig:
• 100 ml Tia Maria
• 100 ml espresso
• 100 ml warme kokosnootmelk
• Eventueel een kaneelstokje

Zo maak je dit heerlijke drankje: Zet 2 kopjes espresso en warm de kokosnootmelk op. Voeg het vervolgens samen en schenk de Tia Maria erbij. Even roeren en je bent al klaar! Houd je ook van kaneel? Dan kun je er een kaneelstokje in plaatsen of strooi wat kaneelpoeder over het drankje.

Heerlijke koffiedrankjes zonder alcohol; de koffiemocktails

Natuurlijk hebben we ook nu een paar koffiemocktails. Om net zo van te genieten maar dan zonder de alcohol.

Black Tonic, sprankelend en sterk

De Black Tonic verraadt het eigenlijk al; dit is een sterk, sprankelend koffiedrankje. Heerlijk dus voor wie van koffie houdt maar even geen zin heeft in een alcoholische versnapering.

Voor 2 personen heb je nodig:
• 2 kopjes espresso
• 200 ml tonic
• Citroenpartjes
• IJsblokjes

En zo maak je het: Zet eerst de twee kopjes espresso en laat ze afkoelen. Vul vervolgens twee tumblers tot de helft met ijsblokjes. Schenk hierover de tonic. Plaats dan een cocktailmixer of een lange lepel in het glas en laat de espresso langs die lepel of mixer in het glas lopen. Als je dat heel rustig doet, blijft de koffie bovenop de tonic liggen. De drankjes top je af met dunne citroenpartjes en een rietje. Houd de glazen zo stil mogelijk bij het serveren zodat de mooie lagen te zien blijven, dat staat wel zo leuk!

Bloody Koffie; met een verrassend zoete twist

Geen Bloody Mary maar een Bloody Koffie. Helemaal anders, zonder alcohol maar ook heel lekker! Een leuk drankje met een verrassende zoete twist door de sinaasappel. Deze staat wat leuk tijdens een zomerse picknick!

Voor 2 personen heb je nodig:
• 2 kopjes espresso
• 1 flesje Blood orange ginger soda
• 1 bloedsinaasappel
• IJsblokjes

En dit is de bereiding ervan: Zet twee kopjes espresso en laat ze afkoelen. Zet de espresso’s samen met de soda in de koelkast. Vul dan de glazen met veel ijsblokjes. Is de drank genoeg afgekoeld? Vul dan de glazen met de espresso en de soda. Verdeel daarna een paar plakjes bloedsinaasappel over elk glas en verras je gasten!

Nog meer recepten?

Dit blog was onze tweede lijst met koffierecepten. Wil je ook de eerste zien om daarvan te genieten? Kijk dan snel op dit blog. We hopen dat je op de heerlijke lange dagen van deze zomer hier lekker van kunt genieten!


*Ga jij een heerlijke cocktail met alcohol maken? Geniet! Maar drink met mate.

Labels: