Koffietype rood: de koffie op het werk voor de dominante collega

Wat voor koffietype jij bent, wordt ook bepaald door wat jouw persoonlijkheid is volgens de DISC-methode. De bekende persoonlijkheidstest waarbij mensen worden ingedeeld in rood, blauw, groen of geel. Wij verdiepten ons in de verschillende kleuren en keken welke koffietypes daarbij passen. Vandaag het eerst blog in deze serie: het koffietype rood.

Vier persoonlijkheden volgens DISC

Allereerst DISC; dat is een methode om groepen mensen in te delen in vier verschillende persoonlijkheidstypen. Het geeft daarmee snel en gemakkelijk inzicht in onder meer typerende en de meest gebruikte communicatievormen. Maar het maakt ook duidelijk hoe je met mensen in een bepaalde kleurgroep om moet gaan om jouw doelen te bereiken. En voor de personen zelf laat het zien wat de meest voorkomende valkuilen zijn.

Inzicht in het team en de collega’s

DISC is dus een handige en veelgebruikte manier om duidelijk te krijgen waarom een team functioneert zoals het functioneert. Immers, als je allemaal timide mensen bij elkaar zet, bereik je doorgaans niet veel. Maar met alleen maar assertieve personen in jouw team kom je evenmin heel ver. Een goede mix van personen zorgt dus voor een goed functionerend team. Als je tenminste ook begrijpt waarom iemand doet zoals die doet en hoe je daarmee om kan gaan. En dat doet DISC; het geeft inzicht en kan een mooie leidraad zijn om goed samen te werken waarbij iedereen elkaar in waarde laat en waarbij alle medewerkers worden gewaardeerd om hun sterke punten.

Acroniem

De naam DISC is ook een acroniem waarbij elke letter al verwijst naar een van de vier persoonlijkheidstypes: D = Dominant, I = Invloed, S = Stabiel en C = Consciëntieus. De kleur rood wordt gebruikt om het dominante persoonlijkheidstype aan te duiden.

Rood: het dominante type

De rode mensen zijn volgens DISC onafhankelijk, resultaatgericht, assertief, durven risico’s te nemen en gaan confrontaties niet uit de weg. En, dat mag duidelijk zijn, ze zijn dus dominant. Daadkrachtig als ze zijn gaan ze in een hoog tempo aan de slag om hun doelen te bereiken. Echte doeners dus met veelal sterke karakters, vasthoudend en soms zelfs strijdlustig. Maar ook ongeduldig waardoor ze over anderen heen kunnen walsen, soms te hoge eisen stellen en niet altijd alert zijn op waarschuwingssignalen.

Koffietype rood? Espresso!

Ben jij zo’n rood, dominant type? Dan wil je niet even rustig op een kopje koffie wachten. Tijd is geld en als we nu geen actie ondernemen, doet de concurrent het wel! Ofwel, chop-chop door naar de volgende vergadering. En dat doe je met een espresso die snel gezet wordt. Want net als de espresso ben jij sterk en effectief. De koffie helpt je functioneren, dus het mag een stevig bakkie zijn. Het liefst zelfs een dubbele espresso, want dat is immers twee keer zo effectief!

Bereik meer met jouw koffietype op de werkvloer

Toch kan het op z’n tijd goed zijn om even geduld te tonen en te luisteren naar jouw collega’s. Om zo draagvlak te creëren voor jouw ideeën, te weten wat er leeft op de werkvloer en omdat je met een goed contact met de anderen vaak meer bereikt, en sneller. Maak dus zo nu en dan een pas op de plaats, geef anderen een lekkere kop koffie of thee en voor je het weet heb je onder jouw collega’s medestanders gevonden die hun kwaliteiten inzetten om jou te helpen het doel te bereiken.

Welke koffie of thee voor geel, groen of blauw?

Benieuwd welke koffie- of theesoort je nodig hebt voor jouw collega’s met andere DISC-persoonlijkheden? Volg dan onze blogs en je ontdekt binnenkort welke koffiesoort past bij de gele, groene en blauwe koffietypes!

Labels: