Koffie met her Rainforest Alliance keurmerk, dat smaakt pas echt goed

Leestijd: 4 minuten

 

Koffie die eerlijk tot stand is gekomen, smaakt natuurlijk veel beter. Daarom kiezen we bij Fortune Coffee als het even kan voor koffie met een keurmerk. Zoals het Rainforest Alliance keurmerk. Zodat we niet alleen nu maar ook in de toekomst hopelijk nog overal van een fijne bak koffie kunnen genieten.

Duurzame koffie

Het (RFA) Rainforest Alliance keurmerk betekent dat de koffie duurzaam is. Dit milieu-keurmerk wordt verstrekt door een internationale non-profit organisatie die zich inzet voor natuurbehoud en voor verbetering van de sociale omstandigheden in de bos- en landbouw. Zo maakt het zich hard tegen armoede op het platteland, ontbossing en zet het zich in voor mensenrechten. Om als koffieplantage dit keurmerk te krijgen, moet de koffieboer voldoen aan 200 eisen op het gebied van bosbeheer en natuur- en waterbehoud. Bovendien moeten de werknemers een minimumloon krijgen en goede secundaire arbeidsvoorwaarden.

Kikkertje

Het Rainforest Alliance keurmerk herken je aan het ronde zegel met een kikkertje in het midden. Een zichtbaar en positief stempel als signaal dat het betreffende item geproduceerd is volgens de drie duurzame pijlers: sociaal, economisch en milieu. Waarom het kikkertje als mascotte voor dit keurmerk? Wetenschappers noemen kikkers ‘bio-indicatoren’. Een gezonde kikkerpopulatie staat voor een gezond ecosysteem. Net zoals deze kikker staat voor een gezond product.

Gezond ecosysteem plus sociale eisen

Om dat ecosysteem gezond te houden, of te krijgen, wordt onder meer behoud en verbetering van bodemkwaliteit gestimuleerd. Dit betekent een focus op watermanagement, efficiënt energiegebruik en een minimale inzet van chemicaliën. Ook zijn er sociale vereisten zoals een verplichte financiële vergoeding aan de producenten bovenop de marktprijs. En het keurmerk zet zich in voor een leefbaar inkomen met onder meer eisen in lijn van de VN, de garantie op een veilige werkomgeving en een verbod op onder meer kinderarbeid.

Goed voor de hele keten

Als Fortune Coffee vinden we het van essentieel belang dat iedereen in de keten van de koffie kan genieten. Niet alleen degene die de koffie drinkt, maar ook de koffieboer en de betrokken werknemers doordat ze onder andere een eerlijk loon krijgen en in goede, veilige omstandigheden kunnen werken.

En goed voor het milieu

Net zo belangrijk vinden we het dat in diezelfde keten ook rekening wordt gehouden met het milieu. Dat begint op de koffieplantage en dat gaat door tot en met de distributie naar jullie voorraadkast. Om die reden hebben wij bijvoorbeeld aluminiumvrije verpakkingen en hebben die zo aangepast dat er geen onnodige restverpakkingen zijn. Er passen daardoor meer omdozen op een pallet waardoor we per rit met de vrachtwagen meer koffie kunnen rondbrengen. Minder kilometers per pakje koffie dus.

Verantwoorde koffie bij Fortune Coffee

Om die redenen hebben we in ons assortiment koffie die goed is voor mens en milieu. Je herkent deze koffie aan het keurmerk, zoals die van de Rainforest Alliance. Op onze website kun je heel handig al een filter instellen op het gewenste keurmerk. Zo zoek je gemakkelijk naar bijvoorbeeld een bonenkoffie met het RFA-keurmerk. Je kunt zo zelf online de koffie bestellen of je vraagt het de koffieleverancier bij jou in de buurt. Die regelt het snel voor je en doordat hij vlakbij gevestigd is, worden er geen onnodige kilometers gereden. Zo blijft jouw kopje koffie duurzaam en dus extra lekker!

Labels: