Najaarskoffierecept: pumpkin spice latte

Leestijd: 5 minuten

 

Denk jij bij pompoenen enkel aan Halloween? Dan heb je de nieuwste trends vanuit de keuken nog niet geproefd! Pompoensoep, pompoenlasagne of pompoenrisotto… Steeds meer gerechten worden met deze groente gemaakt. In het najaar althans, want dat is echt de tijd voor pompoenen. Maar omdat ze zo groot zijn, blijft er vaak wat over. En daarvan maak je zelf heel gemakkelijk pompoenpuree, hét ingrediënt voor die lekkere koffie: pumpkin spice latte! Wij geven je hier het recept voor deze echte najaarskoffie.

Warme, kruidige koffie

Of het nu een mooie najaarsdag is of een dag vol regen, een warme, kruidige koffie is altijd een traktatie. Bijvoorbeeld na een lange wandeling, een pittige fietstocht of gewoon thuis omdat je een momentje voor jezelf hebt bedacht. Waarom jij zo’n lekkere koffie wilt drinken, maakt voor ons niet uit. Wij vinden (natuurlijk) elk moment een echt koffiemoment! En daarom delen wij hier dit najaarskoffierecept met je. Zodat ook jij straks een pumpkin spice latte kunt maken.

Koffie in het najaar!

Een pumpkin spice latte is een koffie met pompoenkruiden, romige pompoenpuree en een heerlijke zachte topping. De kruiden maken het extra warm en de puree en topping zorgen voor een aangenaam en comfortabel gevoel. Echt iets voor het najaar dus!

Ingrediënten voor een pumpkin spice latte

Voor 1 glas pumpkin spice latte heb je de volgende ingrediënten nodig:

• 200 ml melk (of een melkvervanger)

• 1 espresso

• 1 el pompoenpuree

• 1 tl vanille-extract

• 0,5 tl pumpkin spice kruidenmix (of gebruik speculaaskruiden)

• Suiker (naar smaak)

• Klein beetje slagroom, lobbig geklopt (naar smaak) of opgeschuimde melk

Zo maak je een pumpkin spice latte:

• Verwarm de melk met de pompoenpuree en eventueel wat suiker op een middelhoog vuur. Blijf de melk roeren zodat het goed mengt maar zorg dat het niet gaat koken.

• Zodra het bijna kookt, zet je het vuur uit. Voeg nu de kruiden toe en schenk het vanille-extract erbij.

• Schenk de espresso in een (voorverwarmd) glas en schenk daarna voorzichtig de kruidige pompoenmelk op.

• Eventueel kun je het afmaken met lobbige slagroom of opgeschuimde melk, maar dat hoeft niet. Strooi eventueel nog wat kaneel erop en je latte is klaar!

Pompoenpuree? Dat maak je makkelijk zelf!

De pompoenpuree is heel makkelijk en snel zelf te maken. Gebruik daarvoor de stukjes of schijfjes pompoen die je over hebt van een pompoengerecht of koop een zakje pompoenblokjes. Kook de pompoen met een heel klein laagje water tot het heel zacht is. Net zoals appels voor appelmoes. Pureer het vervolgens heel fijn met een staafmixer tot een gladde puree. Waarschijnlijk heb je veel meer pompoenpuree dan je nodig hebt voor de pumpkin spice latte maar dat is geen probleem. Je kunt het een paar dagen bewaren, direct invriezen in kleine hoeveelheden (bijvoorbeeld in een bakje voor ijsblokjes). Of je maakt snel nog een paar koppen koffie hiermee.

Pumpkin spice kruidenmix

Ook de pumpkin spice kruidenmix is eenvoudig zelf te maken. Meng daarvoor kaneel, gember, gemalen kruidnagel en piment met elkaar. Je hebt van elk kruid 1 theelepel nodig. Voeg nog een snuf nootmuskaat toe en je kruidenmix is klaar. Deze mix is voldoende om zeker 4 tot 5 lattes te maken. Vind je dit te veel gedoe? Je kunt het ook maken met speculaaskruiden. Dat heeft iets meer kruiden maar is een prima alternatief.

Spicy latte

Wel zin in een warme, smakelijke koffie maar heb je geen pompoen in de buurt? Dan kun je het ook zonder maken. Volg dan wel hetzelfde recept en voeg een eetlepel bruine suiker toe aan de melk als je die verwarmt. Zo heb je alsnog snel een spicy latte. En dat is natuurlijk ook heel lekker!

Ook op het werk een lekkere, warme koffie?

Op het werk zelf een pumpkin spice latte maken is misschien wel wat veel van het goede. Maar je kunt er wel zeker genieten van een smakelijke koffie of een lekkere warme latte! Vraag de koffieleverancier van Fortune er maar eens naar. Die kan een koffieautomaat leveren die past bij jullie bedrijf en zorgt ervoor dat er altijd voldoende koffie op voorraad is. Zo kun je ook op het werk genieten van een lekkere, warme koffie!