Koude koffiedranken, warm aanbevolen

Leestijd: 3,5 minuut

Koud geworden koffie laat je normaal gesproken liever staan. En gelijk heb je. Maar koude koffiedranken zijn wel echte aanraders. Van ijskoffie tot cold brew en van koffiemilkshakes tot frappés, er is keus genoeg als je op een warme dag wel graag een koffie wil drinken, maar geen zin hebt in een warm drankje. Weet jij wat het verschil is? Wij leggen het je hier graag uit!

IJskoffie of koude koffie?

IJskoffie is nog maar kort heel populair, toch is het niet een heel nieuw drankje. Het verhaal is dat ijskoffie rond 1840 in Algerije voor het eerst gedronken werd. Franse soldaten daar maakten of kregen een drankje van koffiestroop, ijs en koud water; de café mazargan die we nu kennen als ijskoffie. Koude koffie is cold brew coffee; koffie die minimaal 12 uur heeft staan trekken in de koelkast. Dit wordt geserveerd met veel ijsklontjes en een scheutje melk.

Koffiemilkshakes of frappés

Koffiemilkshakes zijn een smakelijke variant op de bekende, zoete milkshakes. Alleen minder zoet, wat sterker door de koffie en vooral behoorlijk machtig. De frappé is een koud koffiedrankje, oorspronkelijk gemaakt van koud water en Griekse oploskoffie. De ontdekking hiervan was per ongeluk toen een Nestlé-medewerker op een beurs in een shaker met ijs oploskoffie deed omdat hij geen warm water kon vinden. Dit foutje werd een razend succes en inmiddels kennen we veel varianten op de frappé.

En natuurlijk de Frappuccino®

Behalve de frappé is er ook nog de overbekende frappuccino. Een koude koffiedrank die geclaimd is door Starbucks. Deze Frappuccino® is, zoals de naam al doet vermoeden, een hele koude cappuccino gemixt met milkshake, zoetstoffen en een smaakje. Deze wereldwijde favoriet ontstond in 1993 tijdens een heel warme zomer in L.A. waar medewerkers van Starbucks andere koffiezaakjes een koffiemix zagen maken. Zij gingen hiermee aan de slag, maakten hun eigen variant en testten die op verschillende locaties. Het jaar daarop nam Starbucks een andere koffiezaak over die een drankje maakte met de naam ‘frappuccino’. Dat drankje verdween maar de naam werd gebruikt voor de koffieblend die ze zelf al een jaar aan het testen waren. In ’95 werd de Frappuccino® officieel gelanceerd en sindsdien zijn er alleen maar meer smaakjes en variaties op gekomen.

Alles begint met goede koffie

Welke koude koffiedrank jouw favoriet ook is, je hebt een goede basis nodig om het echt lekker te maken. Goede koffie dus. En die leveren wij natuurlijk. Met fijne koffieautomaten die allerlei koffievarianten kunnen maken. Alleen nog niet van die fancy koude koffiedrankjes. Wel kun je met de koffie of espresso’s van onze machines die smaakvolle koude dranken zelf maken. We hebben daarvoor verschillende recepten online staan, probeer ze gerust eens uit!

Liever warme koffie? Vraag het de koffieleverancier!

Ben jij niet zo van de koude drankjes maar houd jij meer van een goede, warme kop koffie? Dan moet je zeker eens onze koffieautomaten proberen. Vraag ernaar bij de koffieleverancier bij jou in de buurt. Die vertelt je graag meer!

Labels: