Koffie en koffiemachine: zakelijk aftrekbaar

Leestijd: 4 minuten

 

Koffie op het werk moet natuurlijk goed smaken, om er zelf van te genieten en om het aan je klanten aan te kunnen bieden. In praktijk betekent dit dat er per jaar heel wat liters koffie doorheen gaan. Niet zo raar dus dat veel ondernemers zich afvragen of ze die kosten kunnen opvoeren bij de Belastingdienst. Het korte antwoord op die vraag is: ja, koffie en koffiemachines zijn zakelijk aftrekbaar. Maar, niet voor iedereen.

Voorwaarden

Om koffie te kunnen aftrekken bij de belasting moet je als ondernemer wel aan een paar voorwaarden voldoen. De belangrijkste is dat je een bedrijf hebt met meerdere werknemers. In dat geval kun je koffie opvoeren onder de aftrekpost ‘voedsel, drank, studiereizen en dergelijke’. Het gaat daarbij om de koffie die je inkoopt voor consumptie op het werk zoals koffiebonen en filterkoffie voor de koffieautomaat.

BTW-tarief op koffie

Koffie valt onder de categorie ‘dranken’. Het btw-tarief op koffie is dan ook 9%. Dit betekent automatisch dat je dus ook maar 9% mag opvoeren bij de aangifte omzetbelasting. Reken je 21% bij je teruggave, dan kun je bij een controle een flinke rekening verwachten. Klanten van Fortune Coffee krijgen overigens een duidelijk gespecificeerde factuur zodat je direct het btw-bedrag en btw-percentage ziet dat je voor de koffie betaalt.

Niet aftrekbaar voor zzp’ers

Als zzp’er kun je de koffie niet aftrekken van de belasting. Ongeacht of je nu aan de eettafel werkt of vanuit een mooi ingerichte thuiswerkplek. Maar, werk je vanuit een bedrijfsverzamelgebouw? Dan zijn de kosten die je maakt om daar een ruimte te huren, zakelijke kosten. En die zijn wel aftrekbaar voor de btw en inkomstenbelasting. Je moet daarvoor overigens wel voldoen aan de geldende fiscale regels. Bij de huur in een bedrijfsverzamelgebouw betaal je vaak ook servicekosten voor diensten als WiFi, vergaderruimtes én koffie. En die kosten zijn weer wel aftrekbaar.

Koffieautomaat aftrekbaar bij zakelijk gebruik

De kosten voor een koffieautomaat mogen als zakelijk gezien worden, als de automaat ook alleen zakelijk gebruikt wordt. Heb je de automaat gekocht, dan kun je de kosten daarvoor op jaarbasis afschrijven. Bij lease en huur kun je de lease- of huurkosten zakelijk opvoeren bij de belastingaangifte.

Koffiezetapparaat, zakelijk of privé?

Koop je als zzp’er een koffiezetapparaat, dan moet je rekening houden met de verdeling tussen zakelijk en privé. Je zult deze automaat immers ook gebruiken om in je vrije tijd een kopje koffie mee te zetten. Dit betekent dat je alleen het zakelijke deel van de kosten voor het koffiezetapparaat mag aftrekken. Tenzij het meerendeel van de kosten privé is. In dat geval is het koffiezetapparaat helemaal niet aftrekbaar.

Je koffieleverancier dichtbij, voor vragen over koffie

Als Fortune Coffee weten wij alles van koffie en koffieautomaten en zorgen we ervoor dat je op het werk altijd kunt rekenen op heerlijke koffie uit een koffieautomaat. Wil je weten welke fiscale regels precies op jouw situatie van toepassing zijn? Dan kun je dat het beste nog even extra checken bij een fiscaal expert. Heb je vragen over de koffie? Dan zijn wij er voor je, en dichtbij ook. Er is altijd een koffieleverancier bij jou in de buurt. Hij kan de belastingen niet leuker voor je maken, maar zorgt wel voor een goede kop koffie met uitstekende, persoonlijke service. En daar geniet je elke dag van!