Koffietype blauw: bewuste koffiekeuze voor de consciƫntieuze collega

Leestijd: 3,5 minuten

Ben jij consciëntieus, een echte denker, analytisch en altijd goed voorbereid? Dan ben je vast een ‘blauwe persoonlijkheid’ volgens de DISC-methode. Een persoonlijkheidstest die veel gebruikt wordt om inzicht te krijgen in de karakters van een team. Maar ook de voorkeuren in koffie zeggen al veel over de persoonlijkheid van iemand. In dit blog verdiepen we ons in het koffietype blauw.

DISC-methode

De DISC-methode beschrijft vier verschillende persoonlijkheidstypes. Van dominant (de D) tot consciëntieus (de C). Die laatste wordt ook als het ‘blauwe type’ omschreven.

Blauw: introvert, analytisch en ‘in control’

Een ‘blauw persoon’ heeft een introvert karakter. Hij of zij is observerend en afwachtend. Een echte Pietje Precies die eerst denkt en dan pas doet. Deze persoon zal nooit zonder goede voorbereiding een vergadering ingaan. Maar zit diegene in de vergadering, denk dan niet dat je er met wat vage opmerkingen vanaf kunt komen. De blauwe persoonlijkheid is altijd ‘in control’, kent de dossiers of projecten tot op het detail en zal de discussie op inhoud aangaan. Ook is deze persoon een scherpe en diplomatieke onderhandelaar die nee kan zeggen. Maar, dat doet hij of zij niet direct. Deze persoon denkt immers graag eerst nog even goed na voordat er een besluit wordt genomen.

Solide basis in het team

Wie een of een paar ‘blauwe persoonlijkheidstypes’ in z’n team heeft, heeft daarmee een solide basis. Een bron van kennis die niet overhaast of ondoordacht besluiten neemt. Deze types houden graag de controle en dat zie je ook in hun koffiekeuze terug.

Koffietype blauw? Cafeïnevrije koffie!

Las jij bovenstaande en herken je jezelf erin? Dan zou het zomaar kunnen dat jij voor de cafeïnevrije koffie gaat. Of een gewone koffie met duurzame melk. Want het controle willen houden betekent ook dat je gezonde en weloverwogen keuzes maakt. Geen verrassing bij de koffiemachine en niet steeds een andere koffievariant. Vastbesloten en onwrikbaar… Jij hebt eens de keuze gemaakt en daar blijf je bij. En waarom ook niet? Een goede kop cafeïnevrije koffie is ook heel lekker. En daarvan kun je er gerust veel van drinken. Wel zo handig als je nog al die documenten moet doorspitten…

Tip voor jouw koffietype: gebruik koffie om de verbinding te vinden

Als denker is het voor jou soms lastig om aansluiting te vinden bij anderen. En dat is jammer. Want wil je dat jouw idee of voorstel erdoor komt op de volgende vergadering, dan helpt het om wat medestanders te vinden. En waar doe je dat beter dan bij de koffiemachine? Koffie verbindt immers! Ga de volgende keer dus niet strak op je doel af naar de volgende kop cafeïnevrije koffie, maar maak bij de koffieautomaat eens een praatje met jouw collega. Vraag welke koffie hij of zij aanbeveelt, probeer dat en vertel meteen over jouw goede voorstel. Wie weet wordt je verrast en ontdek je niet alleen een nieuwe koffievariant, maar werf je ook een nieuwe ambassadeur voor jouw idee!

En welke koffiekeuze maakt rood, geel of groen?

Natuurlijk wil je ook weten wat de koffiekeuzes van jouw collega’s zeggen over hun persoonlijkheidstype. Je bent immers niet voor niets blauw ;-). Lees dan ons eerdere blog over koffietype Rood en blijf ons volgen om te ontdekken welke koffiesoort de voorkeur heeft van jouw gele en groene collega’s!

Meer lezen?

Koffietype rood: de koffie op het werk voor de dominante collega

Nieuw: een opgeruimde koffiecorner in de stijl van jouw bedrijf!

Labels: