Melk in of op de koffie? De verschillen van creamer, topping en koffiemelk uitgelegd

Leestijd: 4,5 minuten

Wil je melk voor in de koffie? Of melk voor een mooie schuimlaag? Voor beide hebben wij verschillende soorten melk; creamers, koffiemelk en toppings. Sommige zet je naast de koffieautomaat, andere zijn geschikt voor in de automaat zelf zodat jouw cappuccino er kant-en-klaar uitkomt. Handig dus zo’n ruim aanbod, dan is er voor elk wat wils. Maar we snappen het ook als het wat verwarrend is. Daarom dit blog waarin we de verschillen tussen de melksoorten voor de koffie haarfijn uitleggen.

Topping voor de schuimlaag op een cappuccino

Een ‘topping’ is een melkproduct waarmee in een koffieautomaat de schuimlaag gemaakt wordt, zoals die van cappuccino. Melk voor op de koffie dus. Topping bestaat uit melkpoeder, meestal met lactose. Melkpoeder is melk waaraan het water onttrokken is. Hoe magerder de melk, des te magerder ook het melkpoeder. Tijdens het koffiezetten wordt in de automaat water aan de topping toegevoegd zodat je weer melk krijgt.

Lactose = melksuiker

In melk komt van nature lactose voor, dat is melksuiker. Om een zoetere smaak te bereiken of een goedkopere topping te maken, wordt ook vaak meer lactose toegevoegd en minder melkpoeder. Die zoete smaak heeft soms de voorkeur boven een wat minder zoete smaak, maar heel gezond is het natuurlijk niet. Het blijven suikers en als dat minder is, dan is dat alleen maar beter.

Beetje zoete maar toch gezonde topping

Om die reden hebben wij gezocht naar een gezond aanbod voor de toppings. We hebben al een smaakvolle topping die voor 81% uit magere melk bestaat; de Tororo topping. Dit is een populaire topping waaraan slechts 19% lactose is toegevoegd. Deze topping geeft een romige schuimlaag met aangename smaak. Doordat de Tororo topping grotendeels van magere melk is gemaakt en het maar een beetje lactose bevat, vormt het een mooie balans tussen smaak en een gezonde keuze.

Magere topping zonder toegevoegde lactose

Wil je een nog magerder en calorie-armer alternatief voor de topping? Dan hebben we nu ook de Mahyoro. Deze topping hebben we recent ontwikkeld. Het bestaat voor 100% uit magere melk en bevat daardoor minder dan 1% vet. Ook is hier geen lactose aan toegevoegd. De smaak is daardoor minder zoet dan de Tororo maar ook met deze topping heb je een mooie schuimlaag op de cappuccino. Overigens kan de Mahyoro wel sporen van lactose bevatten omdat het gemaakt is van melkpoeder.

Creamer voor melk in de koffie

Voor melk in de koffie heb je weer andere producten nodig. Zoals een creamer. Dat is een melkvervanger die gebruikt wordt voor koffie, of thee, met melk. Een creamer bestaat grotendeels uit plantaardige ingrediënten en bevat geen lactose. Het is dus geen melkpoeder en geen zuivelproduct maar het kan wel sporen bevatten van melkstoffen. Een creamer geeft de koffie een melkachtige smaak. Dat komt doordat het een laagje op de tong legt waardoor de koffie milder smaakt. De creamer kan al in de automaat bij de koffie gevoegd worden maar is er ook als staafjes zodat je het zelf aan jouw zwarte koffie kunt toevoegen.

Koffiemelk

Ook halvamel is voor melk in de koffie, alleen niet geschikt om er een melkschuim mee te maken. Deze koffiemelk wordt achteraf aan de koffie toegevoegd. Koffiemelk is gemaakt van ingedikte halfvolle melk. Dit betekent dat uit de melksubstantie vocht is onttrokken waardoor het meer geconcentreerd is. Vandaar dat je maar een klein scheutje koffiemelk nodig hebt om van jouw zwarte koffie een koffie met melk te maken. Met deze koffiemelk wordt een kopje koffie wat romiger dan met een creamer.

Wat kies jij in of op jouw koffie?

Elke topping en creamer is geschikt voor alle koffieautomaten in ons assortiment. Het gaat er meer om wat jouw voorkeur heeft; melk op of in de koffie, iets zoeter of wat magerder… Jij kiest. En wil je de verschillende soorten melk, topping en creamer eens uitproberen? Neem dan contact op met de koffieleverancier bij jou in de buurt. Hij laat je graag kennismaken met de verschillende soorten melk voor in de koffie.

 

Bekijk hier alle melksoorten uit het assortiment en hier onze koffieautomaten.