Een dag van een koffieboer in Oeganda, Miss Mable vertelt

Pak jij ’s ochtends op het werk gedachteloos een kop koffie uit de automaat, Miss Mable Namuganga uit Oeganda is er dan al heel druk mee bezig. Als koffieboer voor Fortune Coffee bewerkt zij sinds 2010 een koffieplantage en voor dit blog gaf ze ons een kijkje in haar leven.

Wonen naast de koffieplantage

De dag begint voor Miss Mable om 7 uur. Nadat ze het ontbijt voor haar gezin heeft klaargemaakt vertrekt ze naar de koffieplantage. Ze woont er vlak naast en dat is wel zo handig. Tijdens het regenseizoen kan ze zo makkelijker de nodige lange dagen maken en heeft ze wel de tijd om tijdens het werk haar favoriete maaltijd matoke te eten, een soort gebakken/gestoomde banaan.

Flink aanpakken

Eenmaal op de koffieplantage is het flink aanpakken. Miss Mable werkt doorgaans alleen op haar plantage. “Soms helpen vrienden of buren mee en in de schoolvakanties m’n kinderen. Ze hebben geleerd dat het belangrijk is om hard te werken en natuurlijk vinden ze het ook leuk om samen te zijn op de plantage.”

“Koffie is een goede bron van inkomsten”

Is het in Oeganda te lang droog, dan moet Miss Mable creatief denken om haar koffieplanten van water te voorzien. In het regenseizoen is er daarentegen ruimschoots water en is ze voortdurend aan het wieden om te voorkomen dat het onkruid de koffieplanten overwoekert. Desondanks hoopt ze dat haar kinderen later na hun schooltijd de plantage zullen overnemen. En misschien zelfs uitbreiden. Want zoals ze zelf zegt: “Koffie is een goede bron van inkomsten.”

250 tot 300 kilo koffiebonen 

Ze ziet zelf dan ook al veel resultaat van haar harde werken. Begon ze met een oogst van 50 kilo, inmiddels kan ze jaarlijks 250 tot 300 kilo koffiebonen produceren, afhankelijk van de weersomstandigheden. De oogsttijd is ook haar favoriete tijd van het jaar. “Dan kan ik zien wat het resultaat is van mijn werk en zie dat we steeds meer zelfvoorzienend worden.”

Celebrate Hope Ministries

Miss Mable heeft haar kennis over de koffieplanten niet van kinds af aan meegekregen. Het Celebrate Hope Ministries (CHM) heeft haar onderwezen en een training gegeven voordat ze met haar eigen koffieplantage kon beginnen. En nog steeds kan ze rekenen op hun ondersteuning; ze bezoeken haar regelmatig waarbij ze steeds weer nieuwe dingen leert. En als ze vragen heeft kan ze altijd daar terecht voor goed advies.

Toekomstperspectief en zelfvoorzienend

Als Fortune Coffee willen we dat onze klanten dagelijks goede, verse koffie kunnen drinken. Maar we vinden het minstens zo belangrijk dat de koffieproducenten er een goede en eerlijke boterham aan verdienen. Vandaar dat wij sinds 2010 hoofdsponsor zijn van het koffieproject van de Uganda Child Care Foundation (UCCF). Deze organisatie werkt nauw samen met het CHM om Oegandese gezinnen weer toekomstperspectief te bieden en de kans om zelfvoorzienend te zijn. Educatie, advies, materialen en een gegarandeerde afzet van de koffie zijn de praktische tools waarmee we inmiddels al 1.000 gezinnen zoals die van Miss Mable hebben kunnen helpen.

Koffie uit Oeganda, straks ook in jouw kantoor?

De koffieoogst uit Oeganda wordt steeds beter en steeds groter en we verwachten deze koffie dan ook dit jaar nog in ons assortiment op te kunnen nemen. En volgens Miss Mable is dat absoluut de moeite van het wachten waard: “Ik drink elke dag koffie, en zeker ’s avonds na het werk smaakt het extra lekker!”. Wil jij op de hoogte blijven van al het nieuws van ons koffieproject in Oeganda?  We houden je op de hoogte. Wil je voor die tijd ook al onze andere (zeker zo smakelijke) koffie drinken? Dan kan dat natuurlijk ook. De koffieleverancier bij jou in de buurt laat je graag onze verschillende koffiesoorten proeven.