Koffieproject in Oeganda

Meer toekomst in Oeganda: met het koffieproject van Fortune Coffee

Ouders die hun kinderen naar school kunnen laten gaan, dorpen waar ze gezamenlijk investeren in betere productiefaciliteiten en kinderen die thuis hun huiswerk kunnen maken omdat er ’s avonds licht is. Het zijn maar een paar voorbeelden van de groei die koffieboeren in Oeganda de laatste jaren hebben meegemaakt. Maar het is een wereld van verschil. Met het koffieproject dat wij sponsoren, hebben zij nu weer een toekomst.

Uitzichtloos

Het aidsvirus maakte in Rakai, een provincie in Oeganda, veel slachtoffers. Neem daarbij de gebrekkige economische omstandigheden, weinig scholing voor kinderen en slechte huisvesting en het is duidelijk dat de situatie voor veel mensen daar uitzichtloos was. Gelukkig bleef dit leed niet onopgemerkt. De Uganda Child Care Foundation (UCCF) zocht een manier om deze bevolking te helpen op een manier dat ze zelfvoorzienend werden en bedacht daarvoor een koffieproject. In 2010 sloten wij aan als hoofdsponsor en hebben sindsdien een hele gemeenschap zien groeien en bloeien.

Koffieproject: van boer tot succesvolle koffieboer

Bij de start van het koffieproject in 2010 deden 100 boeren mee. Via de sponsoring kreeg elke boer 300 koffieplanten met daarbij begeleiding, scholing en hulpmaterialen. Vanaf dat moment waren het koffieboeren die op hun stukje land koffieplanten teelden en met het gezin hard werkten om in hun eigen inkomen te voorzien. En met succes; de groep koffieboeren nam toe, de oogst werd groter en beter en elk gezin kreeg meer inkomen uit hun werkzaamheden.

Groei

Door de jaren heen is de groep koffieboeren in dit project gegroeid. Als sponsor bleven wij actief betrokken met ondersteuning op elk mogelijk vlak. We financierden een koffieloods, sponsorden elektriciteitsmasten voor de koffiesorteermachine en waren regelmatig in Oeganda om te bespreken hoe we de koffieboeren verder konden helpen.

In 2022 hebben wij onze steun in Oeganda uitgebreid met een ander project; Busy Bees. In dit project worden 1.000 koffieboeren ondersteund bij het opstarten van een imkerij en het planten van macadamiabomen ronderom de koffieakkers. Met de toevoeging van deze activiteiten naast de koffieplanten zijn de boeren minder afhankelijk van alleen de koffieoogst. 

oeganda-school-kinderen

Veiliger thuis met solarlampen

Tijdens onze bezoeken spraken we ook de koffieboeren en hun gezinnen. We zagen zelf hoe de kinderen nu wel naar school gaan. En hoe ze thuis ook hun huiswerk konden maken. In Oeganda wordt het al om 7 uur donker en zonder elektriciteit waren kinderen op dure, gevaarlijke en ongezonde paraffinelampjes aangewezen. Doordat de financiële situatie van deze gezinnen sterk is verbeterd, konden ze solarlampen laten installeren die werken op zonnepanelen. Daarmee is het thuis veiliger en kunnen de kinderen hun huiswerk maken. Een belangrijke ontwikkeling want door de scholing heeft deze volgende generatie veel meer toekomstperspectief!

Prijswinnende koffiebonen

Alle uitbreidingen in materieel, meer koffieboeren en een grotere oogst bleven niet zonder succes. De teelt werd van steeds betere kwaliteit en won in 2016 zelfs de jaarlijkse Oegandese koffietest met beste koffiebonen. In 2018 was de teelt zo groot en van zo’n kwaliteit, dat wij het ook in ons assortiment konden opnemen. Sinds dat moment verkopen we de koffiemelange Kalimi, vernoemd naar de succesvolle koffieboerin Betty Kalimi.

Betty Kalimi, succesvolle koffieboerin

Betty Kalimi zelf is weduwe en moeder van 6 kinderen. Ze begon met 300 koffieplanten in 2010 en heeft dat uitgebreid naar ruim 550 stuks nu. De opbrengst van haar koffieplantage was in 2019 alleen al 254 kilo! Door haar eigen plantage kan ze al haar kinderen naar school laten gaan en ’s avonds thuis hun huiswerk laten maken. Betty staat voor ons symbool voor de inmiddels 1.500 koffieboeren in Oeganda die nu hun gezinnen goed kunnen onderhouden en daarmee weer een toekomst voor zichzelf en hun kinderen hebben weten te creëren.

Bonenkoffie uit Oeganda

De Kalimi bonenkoffie is een melange van Arabica- en Robustabonen. De 35% Robusta komt uit dit Oegandaproject. Deze koffie is medium gebrand en heeft een volle, milde en ronde smaak met een friszure nuance. Deze koffiemelange heeft weliswaar geen duurzaamheidscertificering, maar wel onze garantie dat het een verantwoord kopje koffie is! We bezoeken namelijk zelf de plantages en boeren en kennen het traject van koffieplant tot koffiekopje. Daardoor weten we dat het met de duurzaamheid, de werkomstandigheden en het milieu meer dan uitstekend geregeld is.

Meer over deze bonenkoffie uit Oeganda vind je op de productpagina Kalimi Coffee.

kalimi-koffiebonen

Peace, Grace, Joy & Faith

Behalve de boeren en hun gezinnen zelf, profiteren ook lokale gemeenschappen van dit koffieproject. Sinds de start hebben boeren zich verenigd in boerengroepen. Daarvanuit werken ze samen en helpen elkaar waar nodig. Samen kom je immers verder en deze groepen bewijzen dat keer op keer. Inmiddels zijn er veel meer groepen waaronder die met de inspirerende namen Peace, Grace, Joy en Faith. Wij willen met koffie mensen verbinden en organisaties helpen groeien, en dat lukt al in het begin van dit koffieproces!

Oegandese koffienamen

Waar het in 2010 begon met 100 boeren en 300 planten bouwen inmiddels vele gezinnen hun leven en toekomst op het resultaat van hun plantage. Een resultaat dat wij inmiddels in veel facetten van ons bedrijf terugzien. Zoals natuurlijk met de Kalimi koffie. Maar ook met de namen van de vele koffiemelanges in ons assortiment die gebaseerd zijn op plaatsen en gebieden in Oeganda. En met onze promotiewagens die elk vernoemd zijn naar een van boerengroepen.

Blijf je ons Oegandaproject volgen?

Het koffieproject in Oeganda was het begin van een nieuwe start voor veel koffieboeren en een verrijking voor onze manier van werken en ons aanbod. Onze sponsoring van dit project gaat dus door. Ontwikkelingen, verhalen en resultaten blijven komen en wij blijven daarover berichten in onder meer onze blogs. Hieronder hebben wij alvast een paar interessante op een rijtje gezet.