Is mijn kop koffie echt duurzaam?

Leestijd: 5 minuten en 40 seconden

 De koffie barometer 2023 heeft een onderzoek gedaan naar duurzame koffie, en de conclusies zijn niet mals: “de koffiesector is niet duurzaam”. In dit onderzoek hebben ze echter alleen gekeken naar 11 grote koffiebedrijven. Fortune Coffee is niet meegenomen in dit onderzoek. Maar natuurlijk hebben wij dit rapport aandachtig gelezen en konden gelukkig concluderen dat de gepresenteerde uitkomsten niet representatief zijn voor de manier waarop wij zakendoen en waarop wij met onze koffieboeren omgaan. Onze conclusie? De koffie van Fortune Coffee is, gelukkig, wel duurzaam. En dat is maar goed ook.

Coffee Barometer 2023

Het rapport “Coffee Barometer 2023” heeft de 11 grootste koffiebranders en koffiebedrijven onder de loep genomen. Hun overall duurzaamheidsstrategie is geëvalueerd op belangrijke punten, zoals de mate waarin de gezinnen van de koffietelers een (goede) boterham kunnen verdienen, hun arbeidsomstandigheden en de milieu-impact van het koffietelen. Daaruit bleek dat veel gezinnen in armoede leven, onder slechte omstandigheden werken en dat er weinig tot geen aandacht is voor milieuverantwoord werken waarmee de gevolgen van klimaatverandering tegengegaan kunnen worden.

Zoveel mogelijk impact voor de koffieboeren, het milieu en onze klanten

Als Fortune Coffee behoren wij niet tot die 11 grootste koffiebedrijven, maar we proberen wel elke dag weer zo’n groot mogelijke impact te maken. Een gunstige impact op het milieu, op de mensen in de gehele keten en op onze klanten. Dat doen we onder meer met onze continue focus op duurzaamheid en door betrokken te zijn bij de koffieboeren in ons Oegandaproject. Deze koffieboeren zijn verzekerd van een eerlijke, goede prijs voor de koffie die zij produceren. En het blijkt al vele jaren zo dat het ook echt werkt. Zo zijn de leefomstandigheden van de gezinnen van deze koffieboeren sterk verbeterd. Velen hebben een vervallen hutje kunnen vervangen door een stevig, stenen huis. En de kinderen gaan naar school en kunnen thuis hun huiswerk maken. Dat lijkt een kleinigheid, maar in een land als Oeganda is dat niet zomaar iets. Als het daar om 7 uur donker wordt, verlichten gevaarlijke en ongezonde paraffinelampjes de huizen. Maar door de verbeterde financiële situatie van de gezinnen in dit koffieproject, hebben zij nu solarlampen op zonne-energie.

Verbetering van de koffieplantages en de productieketen

Ook zetten we ons sinds het begin van dit project al in om deze koffieboeren een goed en duurzaam perspectief te bieden. Met materialen en scholing hebben we ze geholpen om hun koffieplantage op te starten. En daarna hebben we ze ondersteund waar nodig zodat ze meer en beter konden produceren. Zoals met een sorteermachine waarmee ze sneller en tegen gunstiger voorwaarden hun koffiebonen kunnen verkopen. Maar ook met de bouw van 40 vlinder-waterbassins om de steeds langere periodes van droogte te kunnen opvangen. En met het Busy Bees-project waarmee op de koffieplantages imkerijen zijn gevestigd en daaromheen macademiabomen zijn geplant. Daarmee is er meer schaduw, zorgen de bijen voor meer bestuiving en hebben de koffieboeren meer bronnen van inkomsten omdat ze naast koffie nu ook macademianoten en honing kunnen verkopen.

Duurzame koffie

Niet al onze koffie komt uit het Oegandaproject. Maar ook voor de andere koffie maken we duurzame keuzes. Zo kopen we koffie in waarvan we weten dat die eerlijk is geproduceerd. Zonder dat het milieu daarbij onnodig is belast of mensen zijn uitgebuit. Die koffie is te herkennen aan een van de duurzame keurmerken, Rainforest Alliance of Fairtade. Zo weet je zeker dat de koffie van jouw keuze, ook echt duurzame koffie is. Dus als je vraagt, ‘wat is duurzame koffie?’, dan is het antwoord “de koffie van Fortune Coffee”. Naast de duurzame koffie, hebben wij ook duurzame thee in ons assortiment. Want alle thee heeft het Fairtrade keurmerk en wordt verpakt met biologisch afbreekbare en recyclebare materialen.

MVO als leidraad

Ook als bedrijf maken we waar mogelijk duurzame keuzes. MVO is onze leidraad en daarvoor hebben we een ruim assortiment met verantwoorde producten, zoals houten roerstaafjes en accessoires van bamboe. Koffiedik zamelen we in omdat dit als grondstof hergebruikt kan worden. Oude koffieautomaten en waterfilters laten we recyclen tot nieuwe producten. En met het energielabel A++ kun je bij ons kiezen voor een nieuwe duurzame koffieautomaat. Ook hebben we de verpakkingen van de koffie zo laten ontwikkelen dat ze van verantwoorde materialen zijn gemaakt. Er gaan er zoveel mogelijk op een pallet waardoor er weinig restafval is.

Begin van verandering?

De uitkomsten van de Koffie Barometer zijn dan geen goed nieuws, het is wat ons betreft wel heel goed dat er aandacht is voor de situatie in de koffiesector. Daarmee begint, hopen we, verandering. Voor iedereen in de koffieketen. Tot het zover is, blijven wij in ieder geval duurzame en bewuste keuzes maken. Omdat wij de duurzaamheid van koffie hoog in het vaandel hebben staan en we het belangrijk vinden dat iedereen van een goede kop koffie kan genieten; onze klanten maar zeker ook onze leveranciers.

Dichtbij en duurzaam, dat is Fortune Coffee

Wil jij ook zeker weten dat de koffie die je jouw klanten, opdrachtgevers en collega’s aanbiedt, verantwoorde koffie is die ook nog eens goed smaakt? Dat je duurzaam kunt koffiezetten? Dan kies je voor een van de koffiesoorten van Fortune Coffee. We hebben veel keus en altijd wel een soort die past bij jouw bedrijf en bij jouw smaak. De regionale Fortune koffieadviseur informeert je daar graag over. En, hij is altijd vlakbij. Daardoor ben je bij ons ook verzekerd van snelle, persoonlijke service zonder dat we onnodige kilometers moeten afleggen. Onze koffie is dus wel duurzaam, beloofd.

Labels: