Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Genieten van goede en eerlijke koffie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is bij Fortune Coffee geen loze belofte. Het is een fundamentele basis in alles wat we doen, het zit in ons ondernemers-dna zeg maar. Wij vinden het namelijk heel belangrijk dat je kunt genieten van een goede kop koffie. Maar daarvoor moet je ook zeker weten dat het goed zit; dat die kop koffie eerlijk tot stand is gekomen zonder onnodige belasting van het milieu of uitbuiting van anderen. En om dat te garanderen ondernemen we maatschappelijk verantwoord, op verschillende manieren.

Duurzame koffie

Veel koffie en bijna alle thee in ons assortiment bevat het Fairtrade, Rainforest Alliance en, of UTZ Certified keurmerk. Dat betekent dat de koffieboeren een eerlijke prijs krijgen voor hun koffie en ondersteund worden op sociaal en economisch gebied. Zo is de Buganda-koffie in ons koffieassortiment Fairtrade en heeft ook het Europese Biologische keurmerk omdat deze biologisch verantwoord is geteeld en verpakt. Bijna alle thee is Fairtrade en wordt verkocht tegen dezelfde prijs als gewone thee. Zo kun jij jouw medewerkers en klanten maatschappelijk verantwoorde thee van uitstekende kwaliteit serveren tegen een normale prijs.

Fortune Coffee Oeganda

Oegandaproject

Sinds 2010 is Fortune Coffee hoofdsponsor van het koffieproject Uganda Child Care Foundation (UCCF), ofwel ons Oegandaproject. Met dit project helpen wij vele gezinnen om weer in hun eigen levensonderhoud te voorzien via het verbouwen van koffie. De afzet van deze koffie wordt gegarandeerd door de Uganda Coffee Development Autority (UCDA). Een ander goed doel dat wij steunen is het project van onze gemeente Zoetermeer in de zusterstad Jinotega in Nicaragua, een van de armste landen in Midden- en Zuid-Amerika. Via dit doel willen we ervoor zorgen dat jonge kinderen daar onderwijs kunnen volgen.

Recycling van koffieautomaten

Via productrecycling besparen we nieuwe grondstoffen en voorkomen we onnodig afval. Daarom zetten wij ons via onder meer de Vereniging Nederlandse Verwijdering Metalelektro Producten (NVMP) in om koffieautomaten verantwoord te recyclen. Wij zijn verplicht een verwijderingsbijdrage in rekening te brengen bij de verkoop van een koffieautomaat. Maar heb je nog een oude automaat staan, dan ruilen wij die graag om zodat die op een verantwoorde manier gerecycled kan worden bij een daarvoor bestemd innamestation. En koop je bij ons een nieuwe koffieautomaat, dan kun je een recycling- ofwel inruilpremie krijgen voor de oude.

Milieubewust en verantwoord, ook in Nederland

Behalve dat we ver van huis initiatieven nemen en ondersteunen, zoeken we ook naar manieren om in Nederland maatschappelijk verantwoord te zijn. Dat is een van de redenen dat we Nederland hebben verdeeld in kleinere regio’s zodat de Fortune-adviseurs dichtbij hun klanten zitten en geen onnodige kilometers hoeven af te leggen. Ook is het pand van onze centrale organisatie geheel voorzien van zonnepanelen waarmee we de CO2-uitstoot beperken en zelf onze energie opwekken waarmee we onder andere de koffieautomaten assembleren. Daarnaast werken we samen met toeleveranciers die ook MVO in hun bedrijfsvoering hebben toegepast.

Fortune Coffee milieubewust

Koffie in aluminiumvrije verpakking

Waar mogelijk verpakken we de koffie en andere ingrediënten in aluminiumvrije verpakkingen. Deze verpakkingen zijn van kwalitatieve synthetische materialen die de houdbaarheid en versheid net zo goed garanderen maar niet de natuur en tropische regenwouden beschadigen zoals de productie van aluminium dat doet. Daarnaast passen we de verpakkingen ook zo aan dat er geen onnodige restverpakking is en dat er meer omdozen op een pallet gaan. Zo passen er meer pakketten in een vrachtwagen en worden er minder onnodige kilometers gereden. Aan andere innovatieve ontwikkelingen om onze ecologische voetafdruk te beperken, wordt continu gewerkt.

FSC-producten voor bij de koffieautomaat

Zo hebben we ook gekeken wat we kunnen doen aan een verantwoorde omgeving rondom de koffieautomaat. Van de bekertjes tot lepeltjes zochten we verantwoorde alternatieven. En die hebben we gevonden in verschillende FSC-producten. Het keurmerk FSC, Forest Stewardship Council, staat voor het behoud en verantwoord bosbeheer. Producten met een FSC-label zijn afkomstig uit die bossen én verwerkt in een handelsketen die van begin tot eind FSC-gecertificeerd is. Met houten roerstaafjes en kartonnen koffiebekers met het FSC-keurmerk kan elk bedrijf de koffiecorner dus verantwoord en duurzaam inrichten.

Recycling van waterfilters

De Fortune-adviseur vervangt jaarlijks (o.b.v. het aantal consumpties) het waterfilter uit de koffieautomaat. Deze waterfilters uit de koffieautomaten worden na gebruik niet weggegooid, maar gerecycled. Met deze werkwijze verkleint de ecologische afdruk van de waterfilters. Dat is goed voor het milieu en zo blijft de waterkwaliteit voor de koffie in jouw koffieautomaat van de beste kwaliteit.