Duurzaamheid

Genieten van goede en eerlijke koffie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is bij Fortune Coffee geen loze belofte. Het is een fundamentele basis in alles wat we doen, het zit in ons ondernemers-dna zeg maar. Wij vinden het namelijk heel belangrijk dat je kunt genieten van een goede kop koffie. Maar daarvoor moet je ook zeker weten dat het goed zit; dat die kop koffie eerlijk tot stand is gekomen zonder onnodige belasting van het milieu of uitbuiting van anderen. En om dat te garanderen ondernemen we maatschappelijk verantwoord, op verschillende manieren.

Duurzame koffie

Veel koffie en bijna alle thee in ons assortiment bevat het Fairtrade of Rainforest Alliance keurmerk. Dat betekent dat de koffieboeren een eerlijke prijs krijgen voor hun koffie en ondersteund worden op sociaal en economisch gebied. Zo is de Buganda koffie in ons koffieassortiment Fairtrade en heeft ook het Europese Biologische keurmerk omdat deze biologisch verantwoord is geteeld en verpakt. Bijna alle thee is Fairtrade en wordt verkocht tegen dezelfde prijs als gewone thee. Zo kun jij jouw medewerkers en klanten maatschappelijk verantwoorde thee van uitstekende kwaliteit serveren tegen een normale prijs.

Fusering UTZ en Rainforest Alliance

Sinds 1 juli 2020 zijn de duurzaamheidslabels UTZ en Rainforest gefuseerd en zijn hun certificering gaan integreren, wat veel voordelen biedt. Door de wederzijdse erkenning van het duurzaamheidsprogramma wordt de certificering gelijk getrokken en dat betekent dat als je nu voor UTZ kiest dat je ook voor Rainforest Alliance kiest en vice versa. Alles over de fusering lees je terug in ons blog: “Koffie van UTZ of Rainforest Alliance? Vanaf nu is dat hetzelfde certificaat.”

FSC-producten voor bij de koffieautomaat

Zo hebben we ook gekeken wat we kunnen doen aan een verantwoorde omgeving rondom de koffieautomaat. Van de bekertjes tot lepeltjes zochten we verantwoorde alternatieven. En die hebben we gevonden in verschillende FSC-producten. Het keurmerk FSC, Forest Stewardship Council, staat voor het behoud en verantwoord bosbeheer. Producten met een FSC-label zijn afkomstig uit die bossen én verwerkt in een handelsketen die van begin tot eind FSC-gecertificeerd is. Met houten roerstaafjes en kartonnen koffiebekers met het FSC-keurmerk kan elk bedrijf de koffiecorner dus verantwoord en duurzaam inrichten.

Fortune Coffee Oeganda

Oegandaproject

Sinds 2010 is Fortune Coffee hoofdsponsor van het koffieproject Uganda Child Care Foundation (UCCF), ofwel ons Oegandaproject. Met dit project helpen wij vele gezinnen om weer in hun eigen levensonderhoud te voorzien via het verbouwen van koffie. De afzet van deze koffie wordt gegarandeerd door de Uganda Coffee Development Autority (UCDA). Vanaf 2018 hebben wij de Kalimi koffie in ons assortiment, waarin deze Oegandese koffiebonen verwerkt zijn. Van elke verkochte zak vloeit een gedeelte terug naar Oeganda om de bevolking te helpen.

Koffiedik

Koffiedik wordt geproduceerd waar een kopje koffie wordt gezet van koffiebonen of freshbrew. Veel mensen denken dat het afval is, maar dat is het zeker niet. De grondstoffen die koffiedik bevat kunnen namelijk nog een keer worden gebruikt, oftewel circulaire economie.

In 2020 is Fortune Coffee het project gestart om koffiedik in te zamelen bij hun klanten. Zo kunnen we samen een steentje bijdragen aan de circulaire economie. Het kost geen extra tijd, maar het maakt wel verschil. Hoe tof is dat!

Wil jij hier ook je steentje aan bijdragen of wil je nog meer te weten komen over het project? Bekijk dan deze pagina!

Koffiedik
Road2Work

Recycling van koffieautomaten

Via productrecycling besparen we nieuwe grondstoffen en voorkomen we onnodig afval. Daarom zetten wij ons via onder meer de Vereniging Nederlandse Verwijdering Metalelektro Producten (NVMP) in om koffieautomaten verantwoord te recyclen.

In samenwerking met Road2Work dragen wij op deze manier een steentje bij aan een beter milieu. Road2Work is een re-integratiebedrijf die mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt een kans geeft om te werken. Zij halen de afgeschreven (koffie)automaten uit elkaar en sorteren deze als voorbereiding op het recycle-proces. Hierna worden de onderdelen bij Wecycle tot grondstoffen verwerkt. Bekijk hier de resultaten die Road2Work de afgelopen jaren heeft behaald op het gebied van zowel duurzame recycling als re-integratie.

Road2Work is WEEELABEX gecertificeerd. Dit is een initiatief van Europese inzamelsystemen, waaronder Wecycle. Het legt o.a. het minimale kwaliteitsniveau vast voor inzameling, opslag, transport, recycling en hergebruik van elektronisch afval.

Wij zijn verplicht een verwijderingsbijdrage in rekening te brengen bij de verkoop van een koffieautomaat. Maar heb jij nog een oude automaat staan? Dan ruilen wij die graag om, zodat die op een verantwoorde manier gerecycled kan worden. En koop je bij ons een nieuwe koffieautomaat? Dan kun je een recycling- ofwel inruilpremie krijgen voor een oude.

Recycling van waterfilters

De Fortune-adviseur vervangt jaarlijks (op basis van het aantal consumpties) het waterfilter uit de koffieautomaat. Deze waterfilters uit de koffieautomaten worden na gebruik niet weggegooid, maar gerecycled. Sinds 1992 kunnen alle onderdelen van een waterfilter volledig opnieuw gebruikt worden. Ze worden gerecylcled tot nieuwe onderdelen of voor andere toepassingen zoals tuinmeubilair. De koolstof wordt opnieuw toegepast in onder andere waterzuiveringsinstallaties. Met deze werkwijze verkleint de ecologische afdruk van de waterfilters. Dat is goed voor het milieu en zo blijft de waterkwaliteit voor de koffie in jouw koffieautomaat van de beste kwaliteit.

Lees hier nog meer over het belang van een waterfilter

Koffie in aluminiumvrije of duurzame verpakking

Waar mogelijk verpakken we de koffie en andere ingrediënten in aluminiumvrije verpakkingen. Deze verpakkingen zijn van kwalitatieve synthetische materialen die de houdbaarheid en versheid net zo goed garanderen maar niet de natuur en tropische regenwouden beschadigen zoals de productie van aluminium dat doet. Verder zijn onze verpakkingen zoveel mogelijk van kunststof dat voldoet aan de richtlijnen van het recyclesysteem 'Plastic Heroes'. Dit wil zeggen dat de verpakkingen voor 100% gerecycled kunnen worden. Zo heeft de eindgebruiker minder afval en krijgt de verpakking een tweede leven.

Daarnaast passen we de verpakkingen ook zo aan dat er geen onnodige restverpakking is en dat er meer omdozen op een pallet gaan. Zo passen er meer pakketten in een vrachtwagen en worden er minder onnodige kilometers gereden. Aan andere innovatieve ontwikkelingen om onze ecologische voetafdruk te beperken, wordt continu gewerkt.

Milieubewust en verantwoord, ook in Nederland

Behalve dat we ver van huis initiatieven nemen en ondersteunen, zoeken we ook naar manieren om in Nederland maatschappelijk verantwoord te zijn. Dat is een van de redenen dat we Nederland hebben verdeeld in kleinere regio’s zodat de Fortune-adviseurs dichtbij hun klanten zitten en geen onnodige kilometers hoeven af te leggen. Ook is het pand van onze centrale organisatie geheel voorzien van zonnepanelen waarmee we de CO2-uitstoot beperken en zelf onze energie opwekken waarmee we onder andere de koffieautomaten assembleren. Daarnaast werken we samen met toeleveranciers die ook MVO in hun bedrijfsvoering hebben toegepast.

Fortune Coffee milieubewust

Meer mensen duurzaam aan het werk

Fortune Coffee verbetert ook de arbeidsparticipatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Op de Centrale Organisatie draaien diverse medewerkers volwaardig mee in het arbeidsproces, waardoor ze duurzaam inzetbaar zijn. Hiervoor ontvingen wij het SEBO-keurmerk van de Gemeente Zoetermeer. Dit staat voor een Sociaal Economisch Betrokken Onderneming.