Decafé; smaakvolle koffie zonder cafeïneshot

Leestijd: 4,5 minuut

Iedereen weet wel wat een kopje decafé is; cafeïnevrije koffie. Alleen, die koffie is niet helemaal zonder cafeïne. Ook horen we vaak dat decafé vast veel minder lekker is. En ook dat klopt niet. Kortom, de hoogste tijd voor een blog met wat ins en outs over dit smaakvolle kopje koffie zonder een cafeïneshot.

Cafeïnevrije koffie, met toch een klein beetje cafeïne

Decafé dus; dat is cafeïnevrije koffie met toch een heel klein beetje cafeïne. Hoeveel cafeïne er in een ‘gewoon kopje koffie’ zit, is onder meer afhankelijk van de bonensoort. Zo zorgen Robustabonen voor wel twee keer meer cafeïne in de koffie dan Arabicabonen. En een espresso bevat weer meer dan een kopje oploskoffie. Maar om toch een idee te geven; een gewoon kopje koffie van zo’n 225 ml bevat ongeveer 100 mg cafeïne. Een espresso ‘maar’ 65 mg. Cafeïnevrije koffie mag volgens de wet niet meer dan 1 mg cafeïne per gram droge koffie bevatten. Niet echt cafeïnevrij dus, maar wel een heel groot verschil met de gewone koffie!

Decafeïneren: zo maak je decafé koffie

Om decafé koffie te maken, worden dezelfde koffiebonen gebruikt als voor normale koffie. Het decafeïneren, het proces om de cafeïne uit de koffie te halen, gebeurt voor het branden van de bonen. Dit kan gedaan worden door de nog groene koffiebonen verschillende keren te weken in een extractiemiddel waardoor de cafeïne oplost. Ook kan het decafeïneren gedaan worden door de bonen in water te leggen waarna ze opzwellen. Onder invloed van hoge druk en een lage temperatuur wordt de cafeïne dan met behulp van koolzuur opgelost. In beide gevallen worden de koffiebonen daarna gedroogd en gebrand.

Net zo smaakvol als gewone koffie

De smaak van koffie wordt bepaald door het type boon en door de mate van branding. Het decafeïneren heeft daar geen invloed op, vandaar dat decafé koffie net zo smaakvol is als gewone koffie. Het grootste verschil is dat cafeïnevrije koffie iets milder ruikt en smaakt zonder het bekende bittertje van de gewone koffie.

1 op de 8

Gemiddeld kiest 1 op de 8 koffiedrinkers wereldwijd voor een kop decafé. Dit kan een tijdelijke keuze zijn zoals bij zwangere vrouwen die tijdens hun zwangerschap minder of geen cafeïne willen of mogen drinken. Voor anderen wordt de keus bepaald door het moment van de dag. Bijvoorbeeld ‘s avonds als ze door de cafeïne anders slecht slapen of niet in slaap vallen. En sommigen kiezen voor cafeïnevrije koffie vanwege hun gezondheid of omdat ze niet goed tegen cafeïne kunnen.

Feiten en fabels

Over cafeïnevrije koffie bestaan heel wat fabels. Zoals dat deze variant juist slecht zou zijn voor de gezondheid. Daar is echter niets van waar. Het kan zijn dat wie dagelijks flink wat kopjes gewone koffie drinkt, last krijgt van hoofdpijn en trillingen als diegene overstapt op decafé koffie. Dat komt dan echter niet door die koffie, maar door de ontwenningsverschijnselen omdat het lichaam ineens niet meer de dagelijkse shot cafeïne krijgt. Ook is bekend dat koffiedrinkers een lager risico hebben op diabetes type 2. Een fabel daarbij is weer dat dit alleen zou gelden voor koffie met cafeïne. Dat is niet juist; feit is dat het effect van koffie mét en zonder cafeïne even groot is*. En het idee dat het proces van decafeïneren niet goed voor de gezondheid zou zijn, is ook een fabel. Of zoals het Voedingscentrum* het zegt: “Resten van het oplosmiddel kunnen achterblijven maar die verdwijnen vrijwel geheel bij het branden van de bonen. Wat dan nog achterblijft is zo weinig, dat het geen schadelijke gevolgen heeft.”

We dagen je uit: proef decafé koffie en beoordeel zelf de smaak!

Een laatste, hardnekkig fabel is die over de smaak van decafé. Tja, daar valt niet over te twisten. Maar we dagen je wel graag uit. Proef het zelf maar eens en beoordeel het dan. Wij denken dat je aangenaam verrast zult zijn. Wil je die uitdaging aangaan? Vraag dan aan de koffieleverancier bij jou in de buurt om je eens onze Decafé bonenkoffie te laten proeven. Die koffie is geurig, vol van smaak en gebalanceerd. Precies zoals je van een goede kop koffie verwacht!

 

*) Bron: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/koffie.aspx

Labels: