Herfstrecept met koffie: Koffiecheesecake

Leestijd: 5 minuten

Houd jij ook zo van de herfst? Die prachtige kleuren, mooie dagen afgewisseld met echt Nederlands herfstweer vol regen en wind? Wij wel! Want als het buiten guur en stormachtig is, smaakt dat kopje koffie nog lekkerder. Het liefst met een koekje. Of nog beter, met een stuk taart. Voor een echte herfsttaart zochten wij een lekker recept, met koffie natuurlijk. Daarom dit herfstrecept met koffie: koffiecheesecake. Probeer het maar snel!

No-bake en de New York-cheesecake!

Cheesecake is de taart der taarten; een lekker krokante bodem en een romig-zachte vulling. Zo’n cheesecake kun je op twee manieren maken; in de oven, de bekende New York-variant! Of de no-bake versie waarbij je genoeg hebt aan de koelkast. Wij hebben beide varianten voor je opgezocht, aan jou welke je de voorkeur geeft!

Springvorm Ø 24 cm

Welke versie je ook maakt, beide recepten zijn goed voor een flinke cheesecake die je maakt in een springvorm van 24 cm doorsnee.

Ingrediënten voor de koffiecheesecake uit de oven:

Voor de koffiecheesecake uit de oven, die echte New York-versie, heb je de volgende ingrediënten nodig:
Bodem:
• 250 gram koekjes (speculaas, havermoutkoekjes, bastogne)
• 70 gram roomboter

Vulling:
• 600 gram koude roomkaas
• 150 gram basterdsuiker (wit)
• 125 gram zure room
• 3 eieren + 3 eidooiers  
• 1 el bloem
• 2 kopjes sterke koffie (espresso)
• Cacao en pure chocolade (garnering)

Bereiding van de New York koffiecheesecake:

En zo maak je de New York koffiecheesecake:
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Smelt de boter in een steelpannetje en maal de koekjes fijn. Roer de koekkruimels door de boter.
- Vet de springvorm in of leg bakpapier over de bodem van de springvorm.
- Verdeel het koek-botermengsel over de bodem van de springvorm en druk het stevig aan. Heb je nog wat over? Maak dan ook een opstaand randje, dat is alleen maar lekkerder!! Zet de springvorm dan in de koelkast.
- Klop de roomkaas luchtig en voeg stuk voor stuk de zure room, suiker, bloem, eieren en eidooiers toe. Blijf rustig kloppen tot je een glad mengsel hebt.
- Spatel dan heel voorzichtig de koffie (espresso of hele sterke koffie) voorzichtig door het roommengsel. Roer niet meer dan nodig want dan klop je de lucht eruit.
- Giet het koffie-roommengsel in de springvorm.
- Zet de springvorm in de voorverwarmde oven en bak de cheesecake eerst 15 minuten op 180 °C. Zet de temperatuur dan terug naar 110 °C en bak het af in zo’n 40 minuten.
- Als de cheesecake daarna nog in het midden een beetje wiebelt als je de vorm zachtjes heen en weer beweegt, is die gaar. Wiebelt die echt nog teveel, bak dan nog zo’n 10 minuten door.
- Is de cheesecake klaar, zet de oven dan uit en doe de ovendeur open. Laat de cheesecake daarin een uur afkoelen en zet het vervolgens nog zeker 6 uur (of liever nog een nacht) in de koelkast.

Ingrediënten voor de no-bake koffiecheesecake:

De ingrediënten voor de no-bake koffiecheesecake zijn als volgt:
Bodem:
• 250 gram koekjes (speculaas, havermoutkoekjes, bastogne)
• 70 gram roomboter

Vulling:
• 600 gram koude roomkaas
• 150 gram basterdsuiker (wit)
• 6 blaadjes gelatine
• 150 ml slagroom
• 1 tl vanille-extract
• 2 kopjes sterke koffie (espresso)
• Cacao en pure chocolade (garnering)

Bereiding van de koffiecheesecake met de koelkast:

En zo maak je de no-bake koffiecheesecake:
- Maak de bodem net als bij de New York-variant door de koekjes fijn te malen en te mengen met de gesmolten boter. Druk dit op de bodem van de springvorm. Die kun je daarvoor invetten of bedekken met een stuk bakpapier. Zet daarna even weg in de koelkast.
- Week de gelatine in koud water en knijp het daarna uit. Los de gelatine vervolgens op in de warme koffie.
- Klop dan de roomkaas luchtig en meng het met de slagroom, suiker en vanille-extract. Voeg dan het koffie-gelatinemengsel toe. Spatel het kort door en verdeel het over de koekjesbodem in de springvorm.
- Zet de taart zo’n 2,5 tot 3 uur in de koelkast om het op te laten stijven.

Met karamel? Tuurlijk!

Deze koffiecheesecake is gewoon al superlekker, maar wil je het helemaal bijzonder en zoet afwerken? Schenk er dan zelfgemaakte karamel over uit. Dat maak je heel makkelijk, als je er wat tijd voor hebt. Neem hiervoor een blikje gecondenseerde volle melk en zet die, ongeopend!!, in een pan water. Kook het water zo’n 2,5 uur en zorg dat het blikje al die tijd onder water staat. Laat het nog een half uur afkoelen. De gecondenseerde melk is dan veranderd in dulce de leche en kun je als karamel uitschenken boven de cheesecake. Is die te stevig om uit te schenken? Verwarm het dan weer heel even en roer het door.

Garneren en serveren!

Voordat je de cheesecake kunt serveren moet die nog de finishing touch krijgen. Dat is hetzelfde voor zowel de no-bake als de New York-variant. Bestrooi het met wat cacao en rasp pure chocolade eroverheen. Ook kun je nog wat mokkaboontjes als garnering erop leggen. Snijd de cheesecake met een warm, scherp mes en serveer het met een goede kop koffie. Geniet ervan!

Heb je zin om nog meer te bakken? Dat kan! Probeer ook onze koffie-walnoottaart eens. Deze taart is niet alleen een lust voor de maag, maar ook voor het oog!

Labels: