Geen wegwerpplastic bij de koffieautomaat? Het kan met Fortune Coffee!

Leestijd: 4,5 minuten

Plastic overspoelt ons, letterlijk bijna. En daarom is er vanaf 2021 een verbod op Single Use Plastics, SUP’s. Ofwel wegwerpplastic. Plastic rietjes en roerstaafjes bijvoorbeeld die na een keer weggegooid worden en daarmee het milieu zwaar belasten. Dat moet stoppen, en het liefst zo snel mogelijk. Daarom ondernemen ook wij stappen om steeds meer plastic uit ons aanbod te bannen. En als het even kan, eerder dan 2021…

Plasticvrije en circulaire organisatie

Bij Fortune hebben we ook te maken met plastic producten. Veel accessoires die bij een koffieautomaat geleverd worden, bestaan uit plastic. Maar, het is onze ambitie om een plasticvrije, circulaire organisatie te worden. Een ambitieus plan, maar zonder concreet doel worden er ook geen concrete stappen gezet. Terwijl elke stap nodig is. Vandaar dat we daar al druk mee bezig zijn. Met het zoeken van alternatieven voor plastic. En zoals het hergebruiken van de goede onderdelen van koffieautomaten die vervangen moeten worden.

Duurzaam en kwaliteit

Wat de alternatieven voor plastic betreft, daarvoor zoeken we per product naar duurzame alternatieven die goed voor het milieu zijn en passen bij onze kwaliteitseisen. Want behalve dat het verantwoord moet zijn, moet het ook goed zijn. Een kop koffie met melk waarin je de nasmaak van een houten roerstaafje proeft mag dan wel milieuvriendelijk zijn, het is geen feest voor jouw smaakbeleving.

Houten roerstaafjes van 100% FSC-hout

Om de overgang naar plasticvrije producten succesvol te laten zijn, moeten ze dus ook goed zijn. En daar selecteren we dan ook op. Zoals die houten roerstaafjes van 100% FSC-hout. Deze zijn dus verantwoord en haal je direct na het roeren het staafje uit de koffie of thee, dan laten ze ook geen houtsmaak achter.

Bamboe bij de koffieautomaat

Ook andere producten worden stuk voor stuk vervangen door verantwoorde alternatieven. De theekisten zijn bijvoorbeeld van bamboe gemaakt net zoals het Fortune-dienblad. Bamboe is namelijk een uitstekende grondstof omdat het ontzettend snel groeit, er geen pesticiden nodig zijn, ze koolstofdioxide absorberen en tot wel meer dan 35% meer zuurstof produceren dan andere bomen. Bamboe accessoires bij de koffieautomaat, dat is dus een stapje naar een meer duurzame wereld!

Servies voor de koffie en thee

Iets wat echt een verschil kan maken in de aanpak van het wegwerpplastic zijn natuurlijk de koffiebekers. Doordat vaak steeds een nieuw plastic bekertje wordt gepakt voor het kopje koffie of thee, groeit de plastic afvalberg heel snel. Daarom hebben we ook daarin gezocht naar duurzame alternatieven. Natuurlijk is er al het Fortune servies. Koffiebekers en -mokken die keer op keer hergebruikt worden. Maar ook de kartonnen drinkbekers zorgen voor minder plastic afval.

Kartonnen koffiebekers, biologisch afbreekbaar

We hebben daarvan de kartonnen bekers met het FSC-keurmerk. Dat betekent dat ze gemaakt zijn van gecertificeerd karton afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Maar we hebben ook biologisch afbreekbare kartonnen koffiebekers. Die drinkbekers zijn stevig genoeg om een warme drank zoals koffie of thee uit te drinken terwijl ze toch afbreekbaar zijn in een industriële composteerinstallatie. Deze bekers hebben namelijk een PLA-coating aan de binnenkant. Die coating is gemaakt van maiszetmeel en kan in de installatie gescheiden worden van het karton. Hierdoor kan het karton hergebruikt worden, bijvoorbeeld voor toiletpapier.

Hergebruik of recycling van koffiebekers

Een extra manier om minder afval te produceren is door koffiebekers te hergebruiken. Attendeer de medewerkers er in het bedrijf eens op dat die bekers heel goed vaker te gebruiken zijn. Dat scheelt al een stuk. En heb je die PLA-drinkbekers? Zorg dan dat ze apart ingezameld worden zodat ze ook gerecycled kunnen worden.

Ook minder plastic in jullie bedrijf?

De weg naar een geheel plasticvrije wereld en zelfs al naar een plasticvrije organisatie is nog lang. Maar de eerste stappen hebben we gezet en we zijn druk bezig met de volgende. Wie ook een stap naar minder plastic in het bedrijf wilt zetten, kan dus bij Fortune Coffee terecht. Met ons aanbod aan verantwoorde producten en al onze andere initiatieven om duurzaam en verantwoord te ondernemen, maken we het voor onze klanten makkelijker om lekkere koffie op het werk te drinken terwijl de voetafdruk zo klein mogelijk blijft.

Vraag het de koffieleverancier bij jou in de buurt!

Wil je ook een lekkere kop koffie zonder wegwerpplastic? Vraag dan aan jouw koffieleverancier welke producten hij je kan aanbevelen. Hij zit altijd vlakbij en hoeft dus ook geen onnodige kilometers af te leggen om bij jou op bezoek te komen!

Meer lezen over MVO?

Bamboe accessoires bij de koffieautomaat, voor koffie met een goed gevoel

Een dag van een koffieboer in Oeganda, Miss Mable vertelt

Labels: