Recycling van waterfilters, voor nog betere koffie

Leestijd 5,5 minuut

Dat we de koffieautomaten recyclen weet je waarschijnlijk al. Maar wist je dat we de waterfilters ook recyclen? Dat is niet alleen goed voor het milieu, het is ook veel beter voor jouw kopje koffie!

Dezelfde koffie, andere smaak?
Zelfs met dezelfde koffieautomaat, dezelfde koffiebonen en exact dezelfde instellingen van de automaat kan een kop koffie bij jou op het werk toch heel anders smaken dan een kop koffie aan de andere kant van het land. Dat komt door de waterkwaliteit. Die heeft namelijk heel veel invloed op de smaak van de koffie omdat koffie voor 98% uit water bestaat. Het verschil tussen bijvoorbeeld hard of zacht water proef je dan ook terug in jouw kop koffie. Is het water bij jou in de regio hard? Dan zit er meer kalk in het water. Naast dat je het proeft heeft de koffieautomaat er ook last van. Er kunnen eerder storingen ontstaan en onderdelen slijten sneller. De koffie zelf is ook anders; er kunnen strepen op de koffie te zien zijn en die fijne cremalaag op een vers kopje bonenkoffie is bij water van slechtere kwaliteit ook veel minder mooi en stevig.

Waterfilter: constant schoon water en beter voor het milieu
Om altijd een heerlijke kop koffie te hebben, raden we het gebruik van een waterfilter aan. Daarmee zorg je ervoor dat het water de optimale zachtheid voor koffie heeft, 4 dH (Duitse hardheid). Ook worden ongewenste elementen in het water er meteen uitgefilterd, zoals resten van chloor, lood en koper. Met een waterfilter heb je dus altijd water van dezelfde, goede kwaliteit wat beter is voor de koffie én voor de koffieautomaat. De koffieautomaat blijft langer goed, waardoor je hem minder snel hoeft te vervangen. Ook is het beter voor het milieu omdat je minder energie verbruikt per kopje koffie. Een koffieautomaat waarvan bijvoorbeeld de boiler verkalkt is door het harde water, moet meer energie produceren om het water voor jouw koffie op de gewenste temperatuur te krijgen.

Recycling van waterfilters door BRITA

Een waterfilter heeft dus veel voordelen, maar het zorgt er ook voor dat er extra materiaal nodig is. Om te voorkomen dat die waterfilters op de toch al te grote afvalberg belanden, laat BRITA ze recyclen. BRITA levert de waterfilters voor al onze koffieautomaten en wij werken met ze samen vanwege de kwaliteit van hun filters én omdat zij met hun recyclingsproces duurzaam ondernemen, precies zoals wij dat ook graag doen.

Zo werkt het recyclingsproces via Fortune Coffee
Bij elke koffieautomaat die je bij ons bestelt, kan jouw lokale Fortune koffieadviseur een BRITA waterfilter installeren. Welke je precies nodig hebt hangt onder meer af van de waterhardheid bij jou in de regio. Jouw koffieadviseur weet welk type geschikt is. Hij zal het filter goed instellen en deze controleren wanneer het onderhoud uitgevoerd wordt. Als het filter op is wordt deze meegenomen en vervangen voor een nieuwe. Alle filters worden per regio verzameld in een speciale bak. Is de bak vol, dan gaat die naar de Centrale Organisatie van Fortune Coffee in Zoetermeer. Daar worden regelmatig alle waterfilters door BRITA opgehaald om te recyclen.

Van waterfilter naar tuinstoel
Zo’n BRITA waterfilter wordt geheel gerecycled. Elk onderdeel krijgt dus een nieuw leven. Zo wordt het plastic hergebruikt in nieuwe plastic producten zoals tuinmeubilair en het koolstof dat in het filter zit wordt opnieuw verwerkt in andere filterprocessen, zoals die van afvalwater. Sommige onderdelen worden geregenereerd en kunnen zelfs in een nieuw BRITA waterfilter weer hergebruikt worden!

Duurzame koffie met recyclebaar waterfilter, ook voor jouw bedrijf?
Een waterfilter in de koffieautomaat is dus om verschillende reden een heel duurzame beslissing. Het zorgt ervoor dat de koffieautomaat langer goed blijft zonder storingen en bij de vervanging van het filter weet je zeker dat de oude niet op een afvalberg belandt, maar weer wordt hergebruikt. En als bonus smaakt elke kop koffie precies zoals het smaken moet. Wil je op het werk ook genieten van de lekkerste koffie die maar mogelijk is? Vraag dan aan jouw regionale Fortune koffieadviseur naar een BRITA waterfilter. Hij kan je er veel meer over vertellen en regelt zo’n recyclebare filter ook meteen voor je.